Az izraeli Ámosz Oz az idei Könyvfesztivál díszvendége

Vágólapra másolva!
Április 22-től, csütörtöktől közel 50 ezer kötettel várja az érdeklődőket a hazai könyves szakma legnagyobb nemzetközi rendezvénye, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az idei díszvendég, a több éve Nobel-esélyesként emlegetett izraeli író, Ámosz Oz, akinek Rímek életre, halálra címmel új könyve jelenik meg ez alkalomra.
Vágólapra másolva!

Ismét könyvespavilonok százai lepik el a Millenáris épületeit és parkját: kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, aminek három és fél napja alatt csaknem 50 ezer könyv és 300 program közül válogathatunk. A könyvfesztiválra megjelenő 200 új kiadványt, tavalyhoz hasonlóan sárga könyvjelzővel emelik ki a többi közül. A belépő ára idén is 600 Ft lesz, és ahogy eddig, teljes összegben levásárolható minden magyar standnál.

Izrael és Szaúd-Arábia egymás mellett

Minden évben hagyomány, hogy a fesztiválnak egy kiemelkedő írón kívül, egy meghívott ország is díszvendége. Nem mindig kapja az az ország a kiemelt szerepet, ahonnan az íróvendég érkezik; ebben az évben azonban ez egybeesik. Az izraeli irodalom és könyvkiadás a díszvendégeknek kijáró kiemelt standon mutatkozhat be, az izraeli-palesztin megegyezésért való kiállása miatt a nemzet lelkiismeretének is nevezett izraeli író, Ámosz Oz pedig a Budapest Nagydíjat vehette át a fesztivál nyitónapján, csütörtökön (interjúnkat vele itt olvashatja).

Az írót évek óta sűrűn emlegetik az irodalmi Nobel-díj legesélyebbjei között, a modern Izraelt széles mesélőkedvvel ábrázoló könyvei mellett ebben nagy szerepe van a különálló palesztin államért folytatott kampányának is. Eddig nyolc könyve jelent meg magyar nyelven (Miháél, Miháél; A gonosz tanács hegye; Keresztül-kasul Izrael országában 1982 őszén; Fekete doboz; Félálom; Szeretetről, sötétségről; Hogyan gyógyítsuk a fanatikust; Hirtelen az erdő mélyén), az Európa Könyvkiadó a fesztiválra időzítve jelenteti meg legújabb kisregényét Rímek életre, halálra címmel, illetve adja ki második kiadásban Szerelemről, sötétségről című önéletírását.

Két fotókiállításon ismerkedhetünk még Izraellel: az egyik a "szent város", Jeruzsálem sokszínű arcát, a másik a mai izraeliek mindennapi életét mutatja be.

Az idei könyvfesztiválra 24 országból érkeznek íróvendégek és kiállítók. Jelképes gesztus, hogy Izrael díszvendégsége évében állít ki először a budapesti fesztiválon arab ország. Szaúd-Arábián kívül először köszönthetünk brazil és vietnami kiadót Budapesten.

Fesztiválok a fesztiválban

Jubileumot ünnepel a Francia Intézet kezdeményezésére tíz éve elindított Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja. Idén is 17 országból jönnek el Budapestre a legsikeresebb elsőkötetes prózaírók, a magyarokat Horváth Viktor képviseli, aki sokak szerint az elmúlt évek legélvezetesebb magyar történelmi regényét írta meg a Török tükör-ben.

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is a főbejárathoz legközelebbi épületben, a Fogadóban kapnak helyet a gyermekkönyv-kiadók, így ez lesz a központi helyszíne a seregnyi gyermekprogramnak is. Játszóházak, kézműves programok, bábelőadások, vetélkedők, bohócok és társasjátékok várják a kisebbeket, Bartos Erika, az Annapeti- és a Bogyó és Babóca-sorozatok szerzője szombaton és vasárnap is tart vetítéssel egybekötött mesedélelőttöket. A képregénykiadók szintén a Fogadóban kapnak helyet.

A kortárs magyar írók külföldi megismertetésén sokat munkálkodó németek, idén nem állítanak fel külön pavilont, ám három írójuk érkezik a könyvfesztivál német-magyar irodalmi rendezvényére, ahol Arnold Stadler, Tillman Rammstedt és Moritz Rinke Esterházy Péterrel, Kiss Noémivel és Dragomán Györggyel együtt tart felolvasást.

Kiugróan sok beszélgetés és előadás foglalkozik idén az elektronikus könyvek megjelenésével. Szakmai fórumokon vitatják meg a könyvpiaci szereplők az e-book jövőjét, bemutatkozik a Líra és a Bookline közös e-könyv vállalkozása, szó esik a jogvédelemről, és termékbemutatókon ismerkedhetünk meg az új trendet kiszolgáló e-book olvasó készülékekkel. A válság következményeit szintén kerekasztal-beszélgetéseken összegzik a legnagyobb könyvforgalmazók.

Az év legjobbjai

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon osztják ki az Év Gyermekkönyve díjat. A fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szintén ez alkalommal választja ki, tagjai titkos szavazatai alapján az Év Kiadóját, illetve az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja díj nyerteseit.

A könyvfesztivál egyik nemes hagyománya, hogy záró eseményként felköszönti a kerek születésnapjukat ünneplő jeles hazai írókat-költőket. Az idei Születésnapi Irodalmi Szalonban neves születésnapozók gyűlnek majd össze: többek között Rakovszky Zsuzsa, Esterházy Péter, Vámos Miklós, Ungvári Tamás, Nemeskürty István, Csoóri Sándor és Réz Pál.

MIT ÉRDEMES KERESNI A KÖNYVFESZTIVÁLON?

Forrás: MTI

- A Könyvfesztiválra jelenik meg a díszvendég, Ámosz Oz Rímek életre, halálra című kisregénye (Európa Kiadó), amiben egy író-olvasó találkozón ücsörgő író nem bír szabadon tekergő képzeletével, és mindenféle kitalált élettörténettel ruházza fel a látott arcokat. Ha valaki még nem olvasta a Szerelemről, sötétségről-t, inkább azt ajánljuk elsőre, az író önéletírásában belepillanthatunk Izrael születésének körülményeibe is.

- Több mint öt éve nem jelent meg új könyve Milan Kunderának. Most Találkozások címmel jelenik meg esszékötete (Európa Kiadó), amiben a csehből franciává lett szerző mérleget von, és elmereng élete nagy találkozásairól. Külön érdekesség, hogy a kiadó a szerző rajzaival jelenteti meg a kötetet.

- A Nobel-díjas Jose Saramago Az elefánt vándorútja című regényében (Európa Kiadó) egy nászajándékba szánt elefánt menetelését követi nyomon a 16. század derekán, Belémtől az Alpokon át Bécsig.

- A Nem vénnek való vidék írója, Cormac McCarthy Az út című Pulitzer-díjas regényében (Európa Kiadó) sötét és nyomasztó utópiát rajzol fel, amiben apa és fiú bandukol a világ pusztulása után. A regényből készült film májusban kerül a magyar mozikba.

- Csányi Vilmos a Marci, a beszélő kutya (Kalligram) című új regénye a modernkori tudományos világ szatírája, egyben megrendítő történet a kutya-ember viszonyáról is.

- Uwe Tellkamp A Torony című német könyvdíjas könyvét (Magvető) az "NDK-nagyregény"-ként ünneplik hazájában. A német író Thomas Mannt idéző epikus igénnyel rajzolja meg három nemzedék tagjainak történetét, akik a széthulló NDK-ban észrevétlen közelednek az 1989-es forradalom felé.

- A friss Nobel-díjas Herta Müller Lélegzethinta című regényével kezdi a Cartaphilus Kiadó az írónő életmű-sorozatát. A regény főhőse egy nagyszebeni kamaszfiú, aki nem tudja, mit jelent, ha valakit elvisznek az oroszok, egyet akar csupán: minél messzebb utazni a kisvárosból.

Forrás: EPA

- A magyar gyökerekkel is rendelkező francia író, Jean Mattern Király Fürdő című regénye (Magvető) hasonló emberi alapállásban fogant, mint Kertész Imre szívszorító Kaddis-a. A történelmi traumákat megélt férfi nem bírja elviselni a gondolatot, hogy gyermeke lesz, ezért elhagyja terhes feleségét, és nekiül megírni a fiának, hogy milyen a halál. A szerző jelen lesz könyve bemutatóján, művét a fesztivál díszvendége, Ámosz Oz fogja méltatni.

- A prózaíróként is kiváló Háy János versei kötetbe gyűjtve Egy szerelmes vers története (Palatinus) címmel jelennek meg a könyvfesztiválra.

- Tasnádi István négy drámája (Finito, Tranzit, Fédra fitnesz, Kupidó) egy kötetben (Palatinus).

- A 44 évesen is punk dr. Máriás Szabadműves szex címmel írt szürreális regényt (Noran).

- Szembeszélő címmel jelent meg egy izgalmas interjúkötet, amiben Borzák Tibor olyan érdekes figurákkal beszélget, mint például Alföldi Róbert, Czinkóczi Zsuzsa, Esterházy Péter, Geszti Péter, Halász Judit, Haumann Péter, Kepes András, Koncz Zsuzsa, Konrád György, Kovács Kati, Lajkó Félix, Popper Péter, Sebestyén Márta, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya.

- Patrick Süskind nevét A parfüm óta sokan ismerik, Sommer úr története (Partvonal Kiadó) című regénye szomorkás felnőttmese egy kisfiú felnőtté válásáról.

- Marek Krajewski Halál Breslauban című kötete (Magvető) a mai Lengyelország egyik legnagyobb könyvsikere, akkora volt iránta az érdeklődés, hogy az író sorozatot kezdett alkotni belőle. A könyv hamisítatlan krimi, érdekessége azonban, hogy a harmincas években, a fasizálódó Németországban játszódik.

- Aranysityak címmel jelenik meg új gyermekvers-antológia kortárs magyar szerzők tollából. A kötetet Lackfi János szerkesztette, akiről köztudott, hogy nagyon ért a gyerekek nyelvén meg a rímekhez is. A könyvbemutatót a könyvfesztiválon tartják.

Forrás: AFP