Hétvége töklámpásokkal

Vágólapra másolva!
Azt hisszük, a Halloween tősgyökös amerikai vagy angolszász szokás, pedig a krumplivész miatt menekülő írek vitték magukkal az újhazába a kelta Samhain ünnep hagyományát 250 évvel ezelőtt. A tökbe mosolyt vágni és sült gesztenyét enni azonban bármilyen kultúrkörben jó mulatság, ezért összeszedtük, hol lehet ezt tenni a hétvégén. Buli, jelmezverseny, gyerekeknek, felnőtteknek.
Vágólapra másolva!

Először rendezik meg Budapesten a Töklámpás Fesztivált, a szervezők szombaton pontban nyolc órakor várják az érdeklődőket a Hősök terén, tökkel vagy akár anélkül.

A kivájt és kivilágott tök (eredetileg kerekrépába tették a gyertyát) a babona szerint elűzte a rossz szellemeket, egy ír mese szerint pedig a vigyorgó töklámpás (jack-o'-lantern) egy Jack nevű fifikás farmert idézi meg. Jack egyezséget kötött az ördöggel, hogy halála után majd nem kerül a pokolba, de mivel a mennyországba sem kerülhetett tetemes bűnlajstroma miatt, ezért ott bolyongott a sötétben, míg aztán az ördög oda nem dobott neki egy izzó széndarabot, amivel világíthatott magának az elkárhozott lélek (számtalan variációja létezik a mesének).

A legnagyobb töklámpás fesztivált Keene városban, az Egyesült Államok keleti partjának északi csücskében tartják, ahol a rendezvény már hosszú évek óta tartja a legtöbb egyszerre világító töklámpás rekordját, tavaly is majdnem 30 ezren gyűltek össze lámpással a kezükben.

Valószínűleg a budapesti rendezvény egyelőre nem lesz ilyen tömeges, de érdemes elsétálni, biztosan nagyon látványos lesz. A legszebb töklámpás készítője egy kiló csokoládét kap jutalmul. A rendezvény egyórás lesz, a szervezők mindenkit kérnek, a fesztivál vége után a lámpásokat vigyék haza magukkal.

A turai Schossberger-kastély az egyik legszebb az országban, olyan, mint egy kis Csipkerózsika-palota. Október 30-án és 31-én őszi Halloween Hétvégét rendeznek benne, vasorrú bábák vezetik körbe az érdeklődőket a palotában, boszorkánybábokat lehet készíteni a kézműves sarokban, és természetesen kínálnak sült gesztenyét, sütőtököt, forralt bort és teát is. Mivel a kastély nem mindig áll nyitva a közönség előtt, mert gyakran filmforgatási vagy rendezvényhelyszín, aki kíváncsi rá, most menjen megnézni a csodaszép, Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz palotát. A belépőjegy: diákoknak 350 Ft / 550Ft.

Budapesten, a XVII. kerületben, Rákoskeresztúron egy sárga épület rejti az ország legnagyobb fedett játszóterét, ahol 700 négyzetméteren várják a gyerekeket a legkülönbözőbb játékok: óriás csúszda, labirintus rendszer, labdatenger és ezer más. A Kalandpark október 31-én szombaton Tök jó Halloween-bulit rendez, ahol fellép a gyerekek kedvenc zenekara, az Alma, bűvész tanítja őket varázsolni, szülők és gyerekek együtt vájhatnak tököt (a helyszínen is lehet vásárolni), sőt kipróbálhatják a speciális infraérzékelős pisztolyt. Jelmezverseny is lesz, de nem akármilyen: a legrémségesebb jelmezt keresi a zsűri. Minden jelmezben érkező gyerek ajándékot kap. A belépőjegy ára 1800 Ft.

Vidéken:
Tökös délutánt szervez a Kecskeméti Ifjúsági Otthon is, ahol szintén szombaton lehet tököt faragni és tökös rétest enni. Az összegyűlt gyerekek hat órakor az elkészült töklámpásokkal körbe is vonulnak Kecskemét belvárosában. Belépőjegy: 600 Ft. Keszthelyen is lehet töklámpást készíteni, a tökfesztivált itt október 29-én, csütörtökön tartják a Muskátli Kávézóban. A belépés díjtalan.

Pécsett a Szivárvány Gyermekház rendez a gyerekeknek Félelmes-bűvös Halloween-délelőttöt október 30-án, pénteken. Az itteni jelmezversenyen kísértet-kosztümöket várnak, lesz bűvész, mesefilm és fényképezkedni is lehet majd a szellemjelmezekben. Belépő: 500 Ft.

Debrecenben a Rocksuli szervez szombat estére tökfaragással egybekötött Hitchcock-filmklubot, de valószínűleg a legtöbben a Lovarda hagyományos Halloween-koncertjére mennek, ahol ki más is lépne fel, mint a belezős rockandrollra specializálódott Yellow Spots, a Mystery Gang, a Junkies és a Zorall zenekarokkal karöltve. A belépő ez utóbbi helyszínen 1800 Ft.


Halloween estéjén vagy Hitchcock-filmeket és horrort ildomos nézni vagy magunkra kanyarítani valami köpönyeget a szekrényből, és elmenni a Gödör Klub maszkos-jelmezes Halloween-bulijára szombat este. Hátborzongató benne az egykori Titanic Társulat két alapító performer tagjának, Szathmári Botondnak és Szécsi Andrásnak a Halál szent-éj című performansza lesz. A nyári fesztiválszezon után először ad koncertet a Vad Fruttik és a Kiscsillag, Frenk pedig látványos show-n mutatja be Nagyvárosi éjszakák című lemezét. A belépőjegy 2600 Ft (elővételben 2300).

Szintén szombaton rendezi meg először saját Halloween-buliját a fővárosi electropop partiszervező brigád, a Kollektíva a Trafó mellett, a Mappa Klubban. Jelmez nem kötelező, de ajánlott (olcsóbb a jegy), éjféltől spéci sírgyalázó szettre lehet ugrálni, V.É.R. koktél kapható. A belépőjegy 1500 Ft.

A Corvintetőn még nagyobb parti lesz, zenél a féktelen fantáziájú house-duó, a Headshotboyz, akik elképesztő remixeket készítenek, meg Karányi Dani, őt pedig a két évvel ezelőtti My Baby My című szám óta ismeri mindenki.