Pancsoljon Csányival, vagy szedjen diót!

Vágólapra másolva!
Éjszakai fürdőzés Csányi Sándorral vagy kelet-európai buli Kovács Katival? Diószedés a Zselicben vagy pokrócos piknik a Királyréten? Veteránautók vagy World Press Photo? Hétvégére végre enyhébb lesz az időjárás valamicskét, ezen felbuzdulva gyűjtöttünk olvasóinknak néhány programot a hosszú hétvégére.
Vágólapra másolva!

ÜNNEPI ESEMÉNYEK

II. Kelet-európai Buli Kovács Katival

A hosszú hétvégén a legünnepibb program a II. Kelet-európai Buli, minden tétovázás nélkül állíthatjuk ezt. A Bergendy zenekar után Kovács Kati lesz október 23-án a bakelitőrült Brékcsokkerz kollektíva vendége, akit rábírtak, hogy a nemrég alakult funkzenekar, a Qualitons kíséretében elevenítse fel régi dalai közül a kevésbé ismerteket. Az esemény az ún. Magyar bulik folytatása, amelyek kezdetben nem élőzenés produkciók voltak (szemben a mostanival), ám szintén nemzeti ünnepek környékén rendezte meg ugyanez a csapat azzal a céllal, hogy egy vidám este keretében gondoljuk újra (zenei) hagyományunkat. Olvasd interjúnkat Kovács Katival!

Jegyár: 2900 Ft (elővételben 2500 Ft)
Helyszín: A38 hajó (XI., Petőfi híd budai hídfő, a Dunán)
Időpont: október 23., 22.00

+ + +

Fényfestmény és filmek 1956-ról

Az állami szervezésű programok közül egyet tudunk ajánlani, azt a szabadtéri fotókiállítást, amelyet a főváros négy forgalmas pontján - a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Nyugati téren és a Moszkva téren - lehet megtekinteni hétfőtől csütörtökig. A kinagyított képeket az 1956-ban és 1989-ben készített archív felvételekből válogatták. Talán még érdekesebbek azok a dokumentumfilmek, amelyeket a kiállítás mellett felállított mozisátrakban vetítenek a két történelemfordító évről. A képek szomszédságában Csepel teherautók, Pobjeda, Csajka, egy kiszuperált T-55A harckocsi és korhű ruházatba öltözött élőszobrok idézik fel az 1956-os forradalom hőseinek emlékét. Sötétedés után pedig a forradalom fontos történéseit és jelképeit idéző fényfestmények díszítik a környező házfalakat.

Ingyenes.
Helyszín: Corvin tér, Blaha Lujza tér (parkolónál), Nyugati tér, Moszkva tér
Időpont: október 20-23. 10.00-19.00, majd fényfestés

Tipp:

A Tabán moziban egész hétvégén 1956-os dokumentumfilmeket és játékfilmeket vetítenek.

Otthon a Puskás Ferencről életét bemutató remek dokumentumfilmet érdemes megnézni, október 23-án vetítik este tíz órai kezdettel az RTL Klubon.

+ + +

Éjszakai fürdőzés a klímavédelemért

Szintén ünnepi esemény a Klímafürdő, amit először rendeznek meg Budapesten. Az október 24-én tartott éghajlatvédelmi buli célja, hogy másfél hónappal a koppenhágai csúcstalálkozó előtt minél szélesebb körű demonstráció győzze meg a döntéshozókat a klímavédelem fontosságáról. A szervezők mindenfélét kitaláltak, ami csak vonzóvá teheti a rendezvényt. Fürdőzés, masszázs, Nemjuci-koncert és wellnessbelépő, tombola, szinkronúszó-bemutató, Csányi Sándor és vízilabdás fiúk, tűzzsonglőrök, filmforgatás, mindez egy este, a Széchenyi fürdőben. A házigazda Novák Péter, a Koppenhágában bemutatandó kampányfilmet pedig Herendi Gábor, a Valami Amerika-filmek rendezője forgatja.

Forrás: MTI

Jegyár: 2000 Ft (elővételben 1500)
Helyszín: Széchenyi fürdő (XIV., Állatkerti krt. 11.)
Időpont: október 24. 22.00

+ + +

Összeáll a Kontroll Csoport

A Kontroll Csoport összesen bő két évig működött (1980. szilveszter-1983. május), de ez idő alatt is fontos tényezőivé váltak a magyar undergroundnak, ami akkor nem pusztán zene volt, hanem politika is. Azóta néhány alkalommal eljátszották ugyan a régi számokat, de hivatalosan csak most, ezen az őszön áll össze újra a legendás formáció, Bárdos Deák Ágival, Müller Péter Sziámival, Hajnóczy Csabával és a többiekkel. Az apropó egy meghívás: ők is fellépnek New Yorkban, a lassan végéhez közeledő Magyar Kulturális Évad egyik rendezvényén (a Performing Revolution in Central and Eastern Europe fesztiválon). És ha már a tengerentúlon fellépnek, koncertet adnak itthon is, igaz, csak két alkalommal, de még New York előtt. A magyar közönség legelőször Debrecenben hallhatja a Kontroll Csoportot újra október 24-én, szombaton, majd következő héten, 30-án Budapesten, a Petőfi Csarnokban.

Jegyár: 2800 Ft (elővételben 2500 Ft) - Debrecen (4500 Ft - Budapest)
Helyszín: Debrecen, Lovarda, ill. Budapest, Petőfi Csarnok
Időpont: október 24., ill. október 30. 20.00 (mindkét helyen)

+ + +

FEL A SÁLAT

Ha már van néhány szabad napunk, ne üljünk otthon, a lombok színe és az avar illata most a leghívogatóbb. Fázósaknak meleg autós kirándulást ajánlunk, bátrabbaknak pokrócos pikniket.

Családi nap a Királyréten

Annak örömére, hogy európai uniós pályázatot nyert az Ipoly Erdő Zrt, a királyréti és a kemencei kisvasút-vonalak felújítására, családi pikniket szervez vasárnapra a Királyréti Erdei Vasút egyik végállomására, Királyrétre, ahol sok program várja a Börzsöny és a kisvasutak rajongóit, és minden kikapcsolódni vágyó kicsit és nagyot. Ha már vasút, akkor nem maradhat el a hajtányozás, de lesz Kolompos-koncert, és a résztvevők végigmehetnek egy különleges, az erdők értékeit bemutató Interaktív Erdei Élménypályán is, ahol évgyűrűszámolás, erdei hangyák világa, az erdő titokzatos alkatrészei, fatapogató, miniatűr erdő készítése, fabuborékfújás, középkori favágóverseny, illatmúzeum, bagolytojásdobó verseny várja a gyerekeket.

Forrás: [origo]

Ingyenes
Helyszín: Királyrét (megközelíthető: Kismarosig vonattal vagy autóval, utána kisvasúttal vagy Szokolyáig autóval)
Időpont: október 25. 10.00-16.00

+ + +

Giccskiállítás Tapolcán

1997-ben nyílt meg az Első Magyar Látványtár egy rendbe hozott malomépületben, Tapolcán, azóta körülbelül évente új kiállítást rendeznek meg, többnyire kortárs művekből. Idei kiállításukat mindenkinek ajánljuk, a jópofa ötletre épülő tárlatnak számosan jártak már csodájára. A májustól látható gyűjteményes bemutató a giccs témája köré épül: láthatjuk lelkes, kritikátlan műkedvelők vagy éppen nyugdíjas éveikben festeni kezdő asszonyok műveit, de olyan mai alkotásokat is, amelyek a giccsre reflektálnak giccsel. Az ötven-hatvan évvel ezelőtti festmények között sétálva egy régi, nosztalgikus világ elevenedik meg, szinte megérinthetjük a biedermeier szekretert és a csipketerítőt. (A képet Pálinkás Szűcs Róbert készítette.)

Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert

Jegyár: 600 Ft / 400 Ft
Helyszín: Mindenemberboldogakarlenni, kiállítás, Első Magyar Látványtár, Tapolca
Nyitva: 10.00-16.00 óra között

Tipp:

Nemcsak a gyerekeknek nagy kaland végigevezni a Tapolcai-tavasbarlangban!

+ + +

Diónapok a Katica tanyán

A díjnyertes Katica tanya nem pusztán mintagazdaság, hanem igazi gyerekparadicsom. Egy pici, Patca nevű faluban találjuk, a gyönyörű Zselic közepén, Somogy megyében. Itt minden van, ami el tudja bűvölni a gyerekeket: malacok, lovak, Hancúr pajta, kukorica-labirintus, játszóház, akadálypálya, gémeskút, kutyák, bocik, lovagvár - és most már középkori mintára épült hajítógép is. Olcsó szállást és étkezési lehetőséget is találunk itt, vagyis indulhatunk innen nagy zselici túrákra is. A Katica tanya október 24-én és 25-én Diónapokat rendez, amikor programok tucatjával várja látogatóit, természetesen mind a dió jegyében telik: lesz diószedés, állatfigurák és diócsónak barkácsolása, diótörő játék és persze diós süti készítése és kóstolása.

Jegyár: 690 Ft / 640 Ft (fő/nap értendő, szállásárak itt)
Helyszín: Katica tanya, Patca, 12 km-re Kaposvártól
Időpont: október 24-25. 10.00-18.00

Tipp:

Itt, a Zselicben lehet látni legjobban az éjszakai égboltot, ezért érdemes vinni a kirándulásra távcsövet.

+ + +

Dámszarvasbarcogás-hallgató túrák

Októberben barcog a dámszarvas hímje, erre az időszakra barcogás-fülelő túrákat hirdetett meg a bőszénfai Szarvasfarm. Hogy mi az a barcogás? Ugyanaz, mint a gímnél a bőgés, csak a dám más, jellegzetes, horkanó hanggal hívogatja a nőstényt. Bőszénfa nincs messze a patcai Katica tanyától és a szennai falumúzeumtól sem, így összeköthetjük a kirándulásokat (itt még találsz kirándulásötleteket). Távcsövet, esőkabátot érdemes vinni a túrára! (A lent látható képet Pinczehelyi József készítette, ezúton köszönjük neki a képet.)

FotA3: Pincehelyi JA3zsef

Jegyár: 1000 Ft / 600 Ft (10 év alatt)
Helyszín: Szarvasfarm, Bőszénfa
Időpont: október 24. 9.00 és 15.00

+ + +

Történelem Hódmezővásárhelyen

Ha valamikor elautózhatunk Hódmezővásárhelyre, az október 23-a. A 2006-ban nyílt Emlékpont elsősorban a város történelmét mutatja be a szocializmus évei alatt, de azon keresztül képet nyerünk arról az időszakról általában is, és közben azt is megnézhetjük, milyen egy látványos, modern kiállítás mostanában. A látogatás az Emlékpontban ezen a napon ingyenes, és külön tárlatvezetéssel várják az ország távolabb pontjaiból ideérkezőket.

Forrás: Emlékpont

Jegyár: 800 Ft / 400 Ft (26 év alatt és nyugdíjasok), október 23-án ingyenes!.
Helyszín: Emlékpont, Andrássy u. 34., Hódmezővásárhely
Időpont: hétfő kivételével minden nap nyitva 10.00-18.00

+ + +

Látványhalászat a tatai Öreg-tónál

Október 24-én 25-én tartja meg Tata városa a hagyományos Öreg-tavi nagy halászat néven elhíresült rendezvényt, ahol a különböző halételek kóstolóján kívül a nagy attrakció a látványhalászat, amikor az egybegyűltek szórakoztatására hatalmas hálót vetnek ki a tóra. A vásárt és a kóstolót kiállítás egészíti ki, ahol a halászok és elfeledett kézműves szakmák tárgyi emlékeivel ismerkedhetünk meg.

Ingyenes.
Helyszín: a Vár melletti Eszterházy sétány, Tata
Időpont: október 24-25.

Tipp:

Ezen a hétvégén két másik város rendez fesztivált a halak és a halászat köré, Szigligeten süllőt lehet kóstolni, a tihanyi Visszhang-dombon pedig gardát sütnek.

+ + +

Kolbászfesztivál Békéscsabán

A Csabai kolbászfesztivál Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, amit a híres csabai kolbászra alapozva rendeznek meg Békéscsabán. Idén október 22-25. között rendezi meg a város a fesztivált, ami mellé hagyományosan becsatlakozik a Borvigadalom is. Lesz disznóvágás-bemutató, kolbásztöltőverseny, pogácsakészítő-bajnokság és egyéb ínyencségek. Koncertet ad a rendezvényen Lajkó Félix és Brasnyó Antal, és nem maradnak el a gyermekprogramok sem.

Ingyenes.
Helyszín: Városi Sportcsarnok, Békéscsaba
Időpont: október 22-25. 10.00-22.00

+ + +

LUSTA BUDAPESTIEKNEK

A tavalyi év képekben

Vasárnap zár a World Press Photo-kiállítás - ha valaki még nem látta, és kíváncsi rá, ezen a három napon még van ideje megnézni. A díjnyertes fényképek között visszatérő téma a válság, a pekingi olimpia és az amerikai elnökválasztás. "A hírekhez kapcsolódó képanyag még sosem volt ennyire direkt, ennyire élettel teli" - nyilatkozta az idei zsűri elnöke, Mary Anne Golon.

Jegyár: 1750 Ft / 900 Ft (nyugdíjasoknak: 1000 Ft)
Helyszín: World Press Photo kiállítás, Millenáris Fogadó, Budapest
Nyitva: 10.00-20.00

+ + +

Egy elfeledett szobrász

Ha szombaton délelőtt indulunk el megnézni a Ludwig Múzeum legújabb kiállítását, amely a magyar származású, szinte elfeledett szobrász, Amerigo Tot munkásságát mutatja be, vihetjük nyugodtan a gyerekeket is, ugyanis ezen a napon bábszínház és kézműves műhely foglalja le őket (csak fél egyig).

ForrA!s: MTI

Jegyár: 900 Ft / 450 Ft
Helyszín: Amerigo Tot - Párhuzamos konstrukciók, Ludwig Múzeum, Művészetek Palotája, Budapest
Nyitva: 10.00-20.00 (gyermekprogram 10.30-12.30)

+ + +

Veteránautók gyülekezete

Kétszázötven autócsoda sorakozik fel a hosszú hétvégén az Oldtimer Show rendezvényén, köztük a két világháború közötti időszakban gyártott magyar Magosix, 114 éves autóbusz, motorok és Rolls-Royce. A KGST-éra nosztalgikus járművei idén külön részleget kapnak, és nosztalgiamoziba is beülhetünk. Autóimádó kisfiúknak kihagyhatatlan.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Jegyár: 2500 Ft / 1500 Ft (3-12 évig)
Helyszín: Oldtimer Show, SYMA Csarnok, Budapest
Nyitva: 9.00-19.00

Még néhány kirándulásötlet >>

És még >>