Vascsővel csapatja Gyulabá az operában

Vágólapra másolva!
A Szlengblog szövegeiből készült opera látható a cseppkőbarlangban, ez már elég lenne a jó őszhöz, de ráadásul ez csak egy az október 2-én kezdődő PLACCC fesztivál programjai közül. Pincerehab, mikrofonszínház, betonkeverő-művészet, életmentő algamassza és kanapé-építés a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A PLACCC nevű programsorozat tavaly még a Budapesti Őszi Fesztivál keretében valósult meg, idén viszont már önálló életre kel. "Művészet máshogy, máshol" - ez a szlogen, és a szervezők nem hazudnak: a fesztivál lényege, hogy szokatlan helyszíneken szokatlan produkciók születnek. A külföldön már ismert, helyszínspecifikusnak nevezett színházat népszerűsítik itthon, aminek célja, hogy a mindennapi helyszíneket új tartalommal és élményekkel töltsék meg a művészet segítségével.

Szlengblog opera a Szemlőhegyi-barlangban
SZEMLŐHEGYI BARLANG (II., PUSZTASZERI ÚT 35.)
Reméljük, egy internetezőnek sem kell már bemutatni a Szlengblogot, ami idén Goldenblog-díjat is nyert kulturális kategóriában, de nem ezért szeretjük, hanem mert révén megismertünk olyan szavakat, mint a donaldkacsázás, okosba és lakodalmas dáré. A tokodi bagázsnak nincs párja, a seftes Gyulabá taxizik és okosítja a gékartont, Kisnovák egy lúzer csicska, Tóniót meg elhagyta a nője, a Timike egy mogyorósbányai csiribiri parasztért, Pazgyera Gazsi öreg forma, mindig ott csapatja a Merszipéjnben. Az ő szövegeikből kreált mitikus-eposzi halandzsa-operát a Halastó kórus, vigyázat, feldolgozásuk csupán messziről kapcsolódik a tokodi történetekhez. Ha jól értettük, nagyjából az Iliász sztorija elevenedik meg, kisebb-nagyobb csúsztatásokkal: két rivális nép (arcosgasztók és újzsélandiak) hadakozik elrabolt nők miatt. A kísérleti kórus néhány tagját ismerhetjük a rokon Soharóza kórusból, amely a Frankel Leó úti törökfürdőben a Cupido és a halál című barokk kisoperát adták elő fürdőköpenyben. Most a fiatal Göttinger Pál rendezi őket, a Nyelvész Józsi gyűjtötte szövegekből a Szputnyik szövegírója, Juhász Kristóf válogatott, és más források (saját gyűjtés egyebek) felhasználásval írt dalokat a kórus céljainak megfelelően.

Előadások:
október 5-10. minden nap 19.00 és 20.30

Jegyár: 2200 Ft (elővétel: 2000 Ft)

(magyar nyelven, angol szinopszissal)

Jó tanács: pulóvert és tornacipőt húzzatok, a barlangban hideg van!

+ + +

A hely, ahova tartozunk
HOTEL MERCURE BUDAPEST KORONA (V., KECSKEMÉTI ÚT 14.)
A hely, ahova tartozunk címre hallgat a holland-magyar dokumentumszínház, a Space Műhely új előadása. A kukkoló színházi produkció ugyanarra a témára épül, mint a csapat előző előtti produkciójának, a Holland Cunami-nak az ötlete, vagyis arra, hogy mi lenne, ha a hollandok Magyarországra akarnának települni. A megvalósítás viszont új, míg az előző produkció a pályaudvaron játszódott, most a Hotel Mercure Kecskeméti utcán átívelő üveghídjáról kukkolhatjuk a Kálvin téren zajló produkciót, ami nagyjából abból áll, hogy Ardai Petra faggatja az utca emberét, szerinte érdemes-e egy hollandnak Magyarországra jönnie. A mikroport és a kamera segítségével látjuk és halljuk, mit válaszolnak a kipécézett járókelők, bár körülbelül el tudjuk képzelni, mi a véleményük. A Space Műhely két vezetője a magyar Ardai Petra és férje, a holland Luc Van Loo, ez meg is magyarázza témaválasztásukat. Produkcióikban társadalmi problémákat pécéznek ki, és próbálják közelebb hozni hozzánk. Ebben éppen a befogadást, identitást és kirekesztettséget.

Előadások:

október 2. 19.30
október 3-7. minden nap 17.00 és 19.30

Jegyár: 2200 Ft (elővétel: 2000 Ft)

(magyar nyelven. két előadás angol szinkrontolmácsolással: október 3. és 4. 19.30)

+ + +

Élő algamassza tisztítja a levegőt a Blaha Lujza téren
VIII., BLAHA LUJZA TÉR, SZÖKŐKÚT

A Reneszánsz Évet kigúnyoló Mátyás szellőzővel vihart kavart Téreltérítés Munkacsoport műegyetemista és MOMÉ-s aktivistái újabb csínyükkel a levegőszennyezésre hívják fel a figyelmet. A Blaha Lujza téren állítják fel a Biokatalizációs Szmogreduktor elnevezésű kísérleti ál-állomásukat, amiről azt állítják, balatoni algamassza segítségével tisztítja meg a tér szennyezett levegőjét. Hatása azonnal érezhető. A könnyűszerkezetes kupolában működő berendezés működését és az életmentő alga beszerzését dokumentumfilm mutatja be.

+ + +

Milyen lennék, ha betonkeverő lennék?
(XIV., ÖTVENHATOSOK TERE)

Négy fiatal alkotócsoport összefogott a PLACC-on, és szerveztek közösen egy városszépítő akciósorozatot, neve Haszondesign. Az egyik akció a Szövetség '39 Művészeti Bázisé, segítségükkel csúnya, bumfordi betonkeverő autókat szépíthetnek meg a vállalkozó kedvűek a Felvonulási téren. Festéket biztosítanak a szervezők. A művészkedés után a kipingált kocsik felvonulnak Budapest utcáin, így mindenki látni fogja az alkotásokat.

Festés:

október 2-6. minden nap 12.00-16.00

Jó tanács: Játszós ruha ajánlott amit nem sajnálsz.

+ + +

Műanyag kannákból köztéri kanapé
(VIII., MIKSZÁTH KÁLMÁN TÉR) 10.00

Ez a Virtuál Mogyoró Stúdió akciója: szombaton bedarálásra váró műanyag kannákból, rekeszekből építenek az érdeklődőkkel köztéri ülőalkalmatosságokat. A kanapé-építés választ ad arra, hogy mekkora lehetőségek rejlenek a szemétdombra szánt tárgyakban, és ötletet ad az újrahasznosításhoz.

Kanapé-építés:

október 3. 10.00-17.00
október 11-ig egész nap látogatható

+ + +

Pincerehab
VIII. KERÜLET, TÖBB HELYSZÍN
A miskolci street artos csapat, az 1000 % a VIII. kerületi Palotanegyed málladozó pinceajtóit veszi célba. "Amit eddig észre sem vettünk, oda mostantól gyönyörködni és fotózni is járhatunk" - ígérik a művészek. Az 1000% tagjai pénteken délelőtt 10 órától lepik el a nyolcadik kerületi utcákat és elhanyagolt, rozsdás pinceajtókra festenek vászon helyett. Figyeld a Rökk Szilárd utca, Bródy Sándor utca, Somogyi Béla utca, Szentkirályi utca útvonalat.

Ajtószépítés:

október 2-11. egész nap

+ + +

Élő galéria
VIII., KRÚDY GYULA UTCA
Az Újirány csoport szintén a VIII. kerületet veszi gondjaikba. A művészek felkutatták a Mikszáth tér-Krúdy Gyula utca -Lőrinc pap tér útvonalon található üzletek, kávézók, intézmények anekdotáit. Ezeket kiteszik a falakra, míg a járdára virágmintákat, idézeteket, kérdéseket és válaszokat festenek. A járókelők az Élő galéria részévé válnak, és a keresgélés akár még első randira is jó program lehet.