Flamenco, tangó és rövidfilm az idei Zsidó Nyári Fesztiválon

Vágólapra másolva!
Mégsem jön az Izraeli Filharmonikus zenekar az idei Zsidó Nyári Fesztiválra, de itt lesz az izraeli-osztrák énekesnő Timna Brauer férjével, Elias Meirivel, és érkezik egy flamenco együttes is Izraelből. Palya Bea szefárd dalokat, Horgas Eszter pedig tangót énekel. Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla az Európa Kiadó zenészeivel Joy Divison-számokat játszanak, és két érdekes színházi előadás is lesz, amelyet érdemes lesz elcsípni. Valamint filmfesztivál, flódni, falafel szeptember első hetében.
Vágólapra másolva!

Fesztivál nyakkendőben

Augusztus 30-tól szeptember 6-ig tart a tizenkettedik alkalommal megrendezett Zsidó Nyári Fesztivál, amely szándékai szerint idén a megszokottnál is hangsúlyosabban igyekszik hirdetni programjaival a tolerancia fontosságát. Több kultúra és több szín jelenik a fesztiválon: a produkciók zöme - legyen akár zene vagy tánc - arra példa, mennyi kultúrkör -spanyol, arab, kubai, argentin - lépett vagy léphet egymással kölcsönhatásba.

Hangsúlyt kapnak idén a szefárd gyökerek, Palya Bea az ország kedvenc népdalénekesnője énekel gyönyörű szefárd dalokat augusztus 30-án, a fesztivál nyitónapján (jegy: 3500-6900 Ft) a Dohány utcai zsinagógában (például a Dror Yikra című dalt) , másnap pedig a Magyarországon élő kubai énekesnő Elsa Valle kiváló dzsessz-zenészekkel karöltve tesz utazást a szefárd zene világába (jegy: 2900-5900 Ft). (A szefárd alatt a spanyolországi, illetve az Ibériai-félszigetről az üldözés nyomán az Észak-Afrikában, a Balkánon és Kis-Ázsiában megtelepedő, arab hatásokat mutató zsidó kultúrát értik.)

Szintén az arab és a zsidó kultúra keveredésére példa az arab gyökerekkel is rendelkező Timna Brauer és Elias Meiri koncertje. A 48 éves énekesnő édesanyja Jemenből származik, édesapja osztrák festőművész; ő maga Bécsben született, a bécsi konzervatóriumban és a Sorbonne-on tanult zenét. Férjével, a zongoraművész Elias Meirivel 1985-ben alapították azt a zenekart, amellyel most Budapestre is ellátogatnak.

1986-ben Timna képviselte Ausztriát a Eurovíziós Dalfesztiválon ezzel a dallal, azóta a világzene, és a zsidó, muzulmán, keresztény vallásos énekek közös hagyománya felé fordult érdeklődése. Szeptember 2-i, a Dalok Jeruzsálemből fantázianevet viselő koncertjükön a zsidó zene ritkábban hallott keleti, arab, balkáni és indiai hatásokkal keveredő válfaját lehet hallani (jegyek: 2900-5900 Ft).

Az idei fesztivál másik kiemelt programja egy izraeli-spanyol flamenco táncegyüttes, a Compas Dance Company fellépése: a társulat szeptember 3-án Dávid király és Betseba bibliai szerelemi történetét adja elő az Uránia moziban, táncos formában (jegyek: 2800- 4500 Ft)

Keveseknek jutna eszébe a tipikusan dél-amerikai, vérpezsdítő-pornográf argentin tangó és a zsidó kultúra közti párhuzamokon gondolkodni, most mégis két olyan produkciót is láthatunk, amely a zsidó zenei örökséggel igyekszik párosítani a tüzes latin tánczenét. Horgas Eszter Astor Piazzola tangószerzeményeit és a zsidó tradicionális zenét ötvözi koncertjén augusztus 30-án (jegyek: 2800-4500 Ft), Egy kis magyar tangózenekar, a Tango Esperimento szintén felkérést kapott arra, hogy kísérletezzen szeptember 6-án a klezmer és a tangó vegyítésével, Jiddis Tangó című műsorukat az Uránia moziban adják elő (jegyek: 2500-3500 Ft).

Fesztivál sortban, tornacipőben

A Zsidó Nyári Fesztivál programjai a konzervatív, tradicionális zsidó kultúrát állítják középpontba (érdekes vita is indult erről tavaly), minden évben hagyomány például a kántorkoncert és az ország legjelentékenyebb klezmer formációjának, a Budapest Klezmer Bandnek a fellépése (jegyek: 4200 - 9900 Ft), viszont a virágzó, fiatal városi alternatív zsidó szubkultúra kevés programmal képviselteti magát.

Azért akad néhány olyan fiatalosabb program, amely a zsidó hagyományt modernebb, könnyedebb felfogásban értelmezi, azokat is összeszedtük. Rögtön egy utcabállal indít például a fesztivál augusztus 30-án, vasárnap a szépen felújított Gozsdu udvarban, könyvvásár, könnyed koncertek, gyermekszínház, sólet- és flódnikóstoló várja a budapestieket és a fővárosba látogatókat.

Az egykori Szindbád helyén nyílt Kino mozi a Zsidó Fesztiválhoz kapcsoló Jaffa című filmfesztivállal indítja a szezont, amelyen láthatjuk Ari Folman Libanoni keringő című háborús animációs dokumentumfilmjét és a nálunk mostanában felfedezett Edgar Keret által írt és rendezett altmani ihletésű sokszereplős drámát, a Medúzák-at is. A Magyarországon már többször vetített filmeknél talán érdekesebb lehet az a féltucat rövidfilm, amelyet a jeruzsálemi Sam Spiegel Akadémiai filmes hallgatói készítettek, és amelyek most láthatunk először. A filmek az izraeli mindennapok konfliktusait ábrázolják: izraeli lány palesztin egyetemre jár, egy másik meg vallásos szülei elől buliba szökik, fiatal katonák szolgálat közben tűnődnek életükön. A fesztivál szeptember 5-én kezdődik, és három napig tart.

A kortárs darabok előadására szövetkezett fiatal KOMA társulat első őszi bemutatója szintén a Zsidó Fesztiválhoz kapcsolódik, egy mai izraeli szerző, Edna Mazya megtörtént eseményt feldolgozó drámáját vitték színre. A Kisded játékok egy megerőszakolt 14 lány és az erőszakot elkövető négy fiú három évét követi nyomon a megerőszakolástól a bíró döntéséig. A rendező a díjnyertes Plazmá-t is színre vivő Zrínyi Gál Vince volt, aki egy különös ötlettel emelte ki a darabot az egykorú izraeli összefüggésekből: Edna Mazya szövegét mai újsághírekkel egészítette ki. A darabot szeptember 2-án és 3-án játsszák a Trafóban (jegyek: 2200 Ft).

A másik színházi darab, amely még érdekes lehet a fesztivál programjából, egy család történetét kíséri végig a második világháborútól napjainkig. A Baltazár Színház tagjaihoz Kecskés Karina, Müller Péter Sziámi, Darvas Ferenc csatlakozott az előadás erejéig, amelyet augusztus 31-én, hétfőn láthatunk az Uránia moziban (jegyek: 1500-2200 Ft).

Még két koncertet emelünk ki, az egyik Bíró Eszteré, aki szeptember 3-án a Gödör Klubban mutatja be Ezter című elektronikus világzenei formációját (jegyek: 1500 Ft), amiben arámi, jiddis és hat másik nyelven énekel. A másik pedig az Isolated zenekaré szeptember 1-jén a Corvintetőn, amely név Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla új és lelkes projektjét takarja, amelyben Szakcsi dzsessz-betéteket csempész Joy Divison-számokba, Ian Curtis szerepét pedig Müller Péter Sziámi játssza. Hozzájuk az Európa Kiadó néhány zenésze is csatlakozott: Kirschner Péter gitáros, Magyar Péter dobos.

Az utóbbi hónapok nagy múzeumos sikere volt a ma is tartó Robert Capa-kiállítás a Ludwig Múzeumban. A mindig "elég közel" levő hadifotós 1948 és 1950 között háromszor is megfordult Izraelben, és tőle megszokott, érzékletes fotósorozatokban örökítette meg az új állam vérzivataros születését. A zsidó kultúrához mindvégig kötődő Capa így írta le ezen időszak auráját: "Izrael a legkegyetlenebb és a legnehezebb hely ma, ahol csak ember élhet. De az a hely is, ahol hallani lehet, ahogy a fiatal beleénekel az éjszakába, vagy az öregek a jövorol beszélnek.". Ezen képeit hozta most Budapestre a Zsidó Múzeum, így jó eséllyel lesz közönségkedvenc ebből a kiállításból is.