Öt dolog, amit ajánlunk azoknak, akik Budapesten töltik augusztus huszadikát

Vágólapra másolva!
A fővárosiak már hallhatják: edzenek a pilóták a csütörtöki légiparádéra. Ezenkívül augusztus 20-án lesz minden, ami Budapesten ezen a napon történni szokott: történelmi rockopera, kalács és ökör a Kossuth téren, tisztavatás a Hősök terén, pándi meggytorta a cukrászdákban, tűzijáték a Duna fölött. A legnagyobb újdonság idén, hogy az ünnepséget szervező Miniszterelnöki Hivatal Twitteren és blogon is népszerűsíti az eseményeket.
Vágólapra másolva!

"Bárcsak olyan jó lenne az egész ország, mint a tortája" - mondta egybehangzóan Novák Péter és Kardos-Horváth János, a Kaukázus zenekar frontembere a pándi meggytortát kóstolgatva, amely idén a mákosguba tortát és a szamorodnis-aszús süteményt kiütve a nyeregből az ország tortája lett. Augusztus 20-án fél kettőtől lehet megkóstolni a díjnyertes tortát a Kossuth téren, ahol ezen a napon még Kenyérfesztivál, ökörsütés és történelmi játszóház zajlik. Ahelyett, hogy felmondanánk a minden évben ismétlődő programok listáját, mondunk öt dolgot, amit érdemes megnézni augusztus 20-án Budapesten.

Látványos show a magyarok államalapításáról

István király történetét Román Sándor, az ExperiDance vezetője két évvel ezelőtt énekes-táncos-tüzes előadás formájában értelmezte újra, a Hősök terén előadott műsort az akkori sikerre való tekintettel (tízezren gyűltek össze megnézni az előadást) idén augusztus 19-én este kilenckor megismétlik a Kossuth téren. Az előadás a musical és a nagy tömegeket megmozgató, ugrálós táncfantázia között van valahol, tulajdonképpen új műfajt képvisel, a történelmi show-ét, ennyi minden változott 1983 óta. Felvonul sok ló és még több statiszta, meghatóan énekel a kórus, dobálnak fáklyákat, az ősmagyar vándorokat gólyalábasok személyesítik meg, Fullajtár Andrea gyönyörű ruhában mesél, István király szerepét ismét Egyházi Géza játssza, fiát, Imrét pedig a megasztáros Puskás Péter. Az előadás megtekintése ingyenes, itt lehet megnézni részletet a 2007-es előadásból.

+ + +

Nyakunkban a gyerek

Egy másik történelmi gálát is ajánlunk, csak ez a gyerekeknek szól. A Kossuth téren felállított, Szent István udvara fantázianevű történelmi játszóház a hagyományőrzők birodalma: régi mesterségek képviselői rendezkedtek be itt, állítanak fel jurtákat, mutatják be tudományukat, miközben a színpadon jelmezekbe öltözött színészek játsszák el, hogy Szent István ítélkezik peres ügyekben (képünkön). Ilyen volt tavaly. És ha már gyermekprogramokról van szó, természetesen nemcsak központilag rendezett eseményeket ajánlunk: az A38 Hajó A nagy Ho-ho-ho Party című hatalmas gyerekdzsemboriján a 100 Folk Celsius és a Magyar Mesezenekar játszik a gyerekeknek (belépő: 1900 forint), a Mesterségek ünnepe pedig augusztus 20-án nyílik bábszínházzal, törökmézzel, mesterségbemutatókkal, koncertekkel (belépő: 1500 / 500 forint). A lezárt pesti alsó rakparton, az Erzsébet híd és a Lánchíd között augusztus 20-án kezdődik, és 23-ig tart a Rakparty elnevezésű rendezvénysorozat, ahol 600 négyzetméteren várják különböző játékok a gyerekeket. A felnőttek közben pihenhetnek a napernyők alatt, a babzsákokban. Ugyanitt este kilenckor koncertek kezdődnek: fellép Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar, a Budapest Bár, a Besh o droM és a 30Y, péntek este még mécsesek is fognak úszni a Duna vizén.

+ + +

Itt az ebéd ideje! A menü: malac, meggytorta

Ha valaki arra vállalkozott, hogy a főváros utcáit rója az állami ünnepen, jól teszi, ha az ebédjét a Kossuth térre időzíti. Itt zajlik ugyanis a hagyományos kenyérfesztivál, malacot is sütnek a hírek szerint, és itt lehet először megkóstolni az ország tortáját. Mi kell még? Összeállt a menü. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje rendezi a most már hagyományosnak mondható Kenyérfesztivált, ami valójában egy jól kitalált gasztronómiai fesztivál, középpontjában a gabonából készült tésztaféleségek állnak: lesz most is kürtőskalács, rétesek, perec, palacsinta, lángos, és egészséges kenyerek is, fekete, magvas, rozsos. Azt olvastuk, lesz még sült ökör, malac és bárány, párolt káposzta és krumplipüré, serpenyős krumpli, gombás rizs, töltött káposzta és főtt kukorica, valamint szörpök, limonádé, fehér- és vörösbor. Ha ennek csak fele igaz, már az is jól hangzik. És a java még csak most jön: fél kettőkör szelik meg az ország tortája címet elnyerő pándi meggytortát. A süteményt megkomponáló Zila kávéház cukrászmesterei tudhatnak valamit, a budapesti étterem mindháromszor nyert a cukrász ipartestület által 2007 óta meghirdetett pályázaton. A receptet elnézve a torta valóban finom lehet: a piskótába tört meggyet és fahéjat is raknak, a krém pedig kétféle, az egyik fehércsokis-mascarponés, a másik pedig brandyvel ízesített, sűrű, piros meggyzselé.

+ + +

Piknik és szving, közben zúgnak a repülők

A következő időpont, amikor valami izgalmas dolog történik, az három óra. Az egyik energiaital-gyártó cég által szponzorált műrepülő bajnokság Budapesten rendezett futama probléma nélkül vette át a hajdani állami-katonai légiparádé szerepét az elmúlt hat évben, a verseny kommentátorai itt meg is jegyzik, hogy Budapesten követi figyelemmel a legnagyobb tömeg a futamot. A verseny budapesti állomása nehéznek számít a Dunára felállított sok légikapuval és a hidakkal, itt megnézhető egy animáció a pályáról. A legjobb tizenkettő háromkor kezdi a menetet, Besenyei Péter jelenleg a kilencedik helyen áll. Eredményhirdetés és díjkiosztás öt órakor lesz. Akit érdekel, hogyan néznek ki a Gripenek, az már egy órakor szegezze tekintetét az égre. Pontos program itt olvasható. Másik hazánkfia, Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, többszörös Guinness-rekorder este 19.20-19.40-ig fog bemutatót tartani a Duna fölött. Két ötletünk van arra, hol lehet eltölteni a délutánt úgy, hogy ne heringként préselődjünk a tömegben, de azért valamit lássunk is a virtuóz repülős mutatványokból: felcaplathatunk egy pokróccal a Gellérthegyre, A filozófusok kertjé-hez piknikezni, ahonnan amúgy is látunk minden fontos, égen zajló eseményt. Vagy választhatjuk a Művészetek Palotája előtti placcot, ahonnan nemcsak a műrepülőket látjuk, de még szvinget és dixielandet is hallgathatunk két színpadon. Öt órakor kezdődnek a koncertek, és este kilencig tartanak.

Fotó: Tuba Zoltán

+ + +

Idén a vízről is lőnek tűzijátékot

Az ünnep koronája a kilenckor kezdődő, hagyományos húszperces ünnepi tűzijáték, amelyet minden évben közvetít a televízió, ennek ellenére több tízezren indulnak el újra és újra, hogy az utcáról, emberek között nézhessék a petárdákat. Az idei tűzijáték egyik technikai újdonsága az Erzsébet híd és a Lánchíd között felállított, 650 méter hosszú vízi pontonszínpad lesz, ahonnan szintén lőnek fel tűzijátékot. A többi kilövési pont változatlan: ezúttal is az Erzsébet híd, a Citadella és a Lánchíd szolgál majd a bombák indítási helyéül. Állítólag új geometriai alakzatokat is kell majd figyelni a Citadella oldalán, "futó tűzvarázst" lehet majd látni. A kormányzati Twitter-oldalon olvastuk azt, hogy "full extrás látvány idén a Duna-parton, a Parlament és Erzsébet híd között lesz". Itt szokott a legnagyobb tömeg is lenni. Idén lelátókat is felállítanak az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti részen, a pesti oldalon, a jegyek azonban borsos áron, 8250 forintért vásárolhatók. A tűzijáték alatt Miklósa Erika és Fekete Attila énekli a Lánchíd pesti hídfőjénél állva a Szent István musical zenéjét is szerző Czomba Imre szerzeményét. Idén is Operatív Törzs ügyel a tűzijáték alatt, és több mint száz tűzoltó állt szolgálatban.

Fotó: Tuba Zoltán