Kultúra sáros lábbal: színház a Szigeten

Vágólapra másolva!
A tavalyi fél tucat külföldi látványművész helyett idén csupán egyetlen darab spanyol formáció látogat el a Szigetre, de ők híresebbek, és magasabbra is másznak, mint a tavalyiak. A La Fura dels Baus társulat legendás a maga műfajában, erre az alkalomra készített látványos új produkciójukat a Sziget fesztivál éjszakai hangjai ihlették. Beszámolunk mindenről, ami nem zene, és érdekes lehet idén a Szigeten. Színház, tánc, kiállítás és egyéb kemény témák.
Vágólapra másolva!

A 2009-es Sziget fesztivál színházi-táncos programjait böngészve rájövünk, hogy ebben az évben jóval kevesebb külföldi produkciót lát vendégül a Sziget, mint tavaly. Tudatos döntés volt ez a szervezők részéről - tudjuk meg egyiküktől, ezúttal ugyanis több szerényebb program helyett inkább egy nagyobb volumenű, jelentősebb produkciót szerettek volna meghívni.

Színház három emelet magasban

Az idén fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő barcelonai La Fura dels Baus pont ilyen. A társulat az akrobatikus mutatványokat alkalmazó újcirkusz és a látványos színház közötti mezsgyén mozog. Vannak hagyományosabb produkcióik, amelyek hatalmas és pompázatos színházi előadásokhoz hasonlítanak, ilyen például a Sade márki Filozófia a budoárban című könyvét átértelmező, XXX, amellyel hatalmas botrányt kavartak Londonban, vagy éppen a Borisz Godunov című legújabb operájuk, amelyben a terrorizmusra reflektálnak. Azonban a világ nagyobb része óriási építményeket, darukat, bábukat, gömböket megmozgató show-ikról ismeri őket. Az 1992-es barcelonai olimpiai játékok nyitórendezvényén is szerepeltek, 500 millió ember követte akkor figyelemmel a Mediterráneo, mar olímpico című előadás mutatványait.

Ők azok, akik nem riadnak vissza attól, hogy egy óriási hálóra erősített több tucat embert emeljenek a levegőbe, scifi-jelmezekbe öltöztetett szereplőket lengessenek több emelet magasban, hatalmas hajót, húszméteres robotot és egyéb lélegzetelállító szerkezeteket építsenek, tüzeket gyújtsanak, lézerfényeket lövelljenek. Az akrobatika és a barokkos látványelemek digitális spektákulumszínházzá állnak össze előadásaikban.

A tavalyi Sziget idején a La Fura dels Baus tagjai is itt bolyongtak a színpadok és lámpások útvesztőjében, ugyanis már tudták, hogy következő évben az ő produkciójuk lesz a fesztivál egyik eseménye, és meg akarták ismerni a helyszínt abban a hangulatában, ahogy majd a nézők is odakeverednek előadásaikra. A Szigetre készített The Beat in the Dark című produkciójukat a hírek szerint a fesztivál sötétjében pulzáló basszushangok ihlették, és az emberháló itt is nagy szerepet fog játszani. Minden este hatvan önként jelentkező magyar alpinistát emelnek fel azzal a 72 tonnás óriásdaruval, amit a minap emelt át egy még nagyobb daru a Duna felett a Hajógyári-szigetre. A zenei kollázs is főleg magyar zeneszerzők műveiből fog állni, illetve egy magyar énekesnő is énekel majd. Egy nyolcméteres torony és egy óriási kerék - a La Fura-előadások gyakori kellékei - is előkerülnek a budapesti előadáson. Az egyórás produkció minden éjjel tizenegykor kezdődik a Vándor Vurstli mellett.

Forrás: AFP
A La Fura dels Baus emberhálót emel

Még egy újcirkusz-produkciót ajánlunk, ezt is minden este megnézhetjük a fesztivál ideje alatt. Nem ugrálnak benne kevesebbet, csak nem olyan magasra, és szintén spanyolok adják elő a történetet. Egy kelet-európai falu lakodalomra készül, zsidó esküvő lesz, szól a klezmer, szép szál zsonglőr legény golyókat dobál, mindenki izgatottan rohangál, készülődik.

Részlet a Circus Klezmer előadásából


Adódik is kalamajka, de ahogy halad előre a történet, egyre többet ugrálnak a szereplők. Az előadás teljesen úgy néz ki, mintha kiötlője túl sokáig nézte volna Marc Chagall képeit, és elképzelte, mi lenne, ha a vőlegények és a menyasszonyok tényleg repülnének. Ebben az előadásban repülnek is! Ugranak, pontosabban. Circus Klezmer minden este fél tízkor a Vándor Vurstlinál.

Mintha a paradicsomban

A Színház- és Táncszínpadon most nincs külföldi előadó, felvonul viszont sorban a hazai kortárs tánc fiatalabbik és undergroundabb fele. Bármelyik este kerülünk a tánchelyszín közelébe, jól járunk. Szerdán a Nemzeti Színházba szegődött fiatal koreográfus, Gergye Krisztián lassú, meditatív előadása kezdődik tíz órakor, az előadás címe Mindenhol jó, de legjobb a paradicsomban, és valóban mintha valami paradicsomi ősállapotban sompolyognának a faunszerű lényeknek maszkírozott táncosok. Énekel a bátor és felkavaró előadásairól ismert énekesnő, Ágens.

Csütörtökön Hód Adrienn előadását láthatjuk, az ő előadásait azért lehet kedvelni, mert elvont érzések helyett hétköznapi, sokszor vicces szituációkba helyezi táncosait, amiket nem nehéz azonosítanunk akár saját életünk epizódjaival. A Szigetre egy korábbi népszerű előadást hoznak el, a Kapcsolódjunk és bömböltessük! címűt, amiben Garai Júliának és Vass Imrének támadnak különböző párkapcsolati és kommunikációs jellegű nehézségei.

Részlet Hód Adrienn Kapcsolódjunk és bömböltessük! című előadásából

Szombaton Góbi Rita "báb"-előadását láthatjuk, a produkció főszereplői a szó szoros értelmében bábok, azonban nem a kézbebújós értelemben, a Tachyon című előadásban ugyanis bebábozódott rovarok kúsznak-másznak a kifejlés felé. Az extravagáns bogárjelmezek szemet gyönyörködtetőek, és inkább izgő-mozgó mesebeli rovarokat idéznek, semmint valósakat. A furcsa figurák az előadás végén levedlik burkaikat, és kiderül, hogy a burok alatt még furcsább alakok rejtőznek. A forgatókönyv idáig tart, az előadás végkimenetele mindig más. A többszörös díjnyertes előadás koreográfusa Góbi Rita, aki táncolt már Bozsik Yvette, Réti Anna, a Pécsi Balett és a Tünet Együttes produkcióiban is.

Kép a Taktadami előadásából

Hat gyönyörű nő egyetlen egybeszabott lila szaténruhába bújva kígyózik össze-vissza érzékekre ható tempós zenére, ugye ezt is látni kell. Vasárnap délután négy órakor kezdődik a Taktadami tánccsoport előadása a Vándor Vurstli helyszínen, ahova egyébként máskor is érdemes elvetődni: mindig lehet számítani valami jó kis bábos, akrobata vagy tüzes mutatványra. Fellép itt még francia excentrikus bohóc, pattognak jópofa francia akrobaták, vicceskednek izraeliek.

Kabaré nagy mennyiségben

A Szigeten színházi darabokból rendszerint kevesebb vendégszerepel, inkább a táncos produkciók viszik a prímet (ld. fönt), de most találtunk a programban négy előadást is, amit érdekes megnézni. Mind zenés és/vagy vicces, amolyan Szigetre illő darab.

Szombaton a Természetes Vészek Kollektíva mutatja be politikai kamikáze kabaréját. Árvai György és csapata a tavalyi mindenre gyógyír FIXA-IDEA energiaital akció után idén azonos néven mindent megoldó pártot alapított, néhány helyen előadták már "tagtoborzó" performanszukat, most a Szigeten is ez lesz. Mivel az akció délután háromkor kezdődik a színházi helyszínen, nyugodtan oda lehet keveredni még minden jelentősebb rockandroll-esemény előtt. A produkcióban részt vesz nagy kedvencünk, a krétakörös Katona László is.

Ugyanezen a napon négy órakor mutatja be végre a KOMA társulat is nagyon eltalált Plazma című előadását, ami, akármibe lefogadjuk, a poros lábujjú szigetelő fiatalság kedvence lesz, mert van benne, minden, ami az életben is (hevülten ordítozó kereskedelmi rádiós, kiábrándulás, őrült partitánc, öngyilkossági kísérlet), meg egy kicsit több is (kakidal). Tehát még egyszer: szombat, négy óra, az Octopus helyszín nagysátra.

Csókjelent a Plazmá-ból

Még egy olyan előadást ajánlunk, ami nekünk nagyon tetszett: a TÁP Színház vasárnap este Fatboy Slim mesterrel egy időben vezeti elő rap-operáját, amelyben az Irie Maffia mackó-külsejű mc-je, Busa István kötött versmértékben regéli el Odüsszeusz kalandjait a nőkkel.

A bábok meg bulizni mennek

Egyszer már szerepelt a Hypnosis Puppet Co. nevű bábcsapat a Sziget színpadán, de belőlük soha nem elég. A világon ugyanis senki más nem csinál rajtuk kívül diszkó-bábszínházat. Mi is ez? A Hypnosis buliszervező csapat tagjai azon kívül, hogy bulikat szerveznek, különös vonzódást táplálnak a bábok iránt. E kettő ötvöződéséből születik a diszkó-bábszínház, amikor a bábosok mindenféle történeteket adnak elő az óriásbábokkal, közben sötét van, és szól a zene.

A Hypnosis báb itt telefonál, amúgy táncol

Bizarr bábszínházi parádé villanyzenére és videóvillódzásra, nem gyakran látni ilyet. Csütörtökön éjfélkor lehet megnézni a medúza-PÉCS2010 nevű új helyszínen, ami jó messze van, a Party Aréna és a Magic Mirror után, már majdnem az Afro-latin színpadnál.

Pihenő üzemmódban

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy több év után idén hiányzik a Luminárium. Helyette ajánljuk délutánra felfrissülés gyanánt a jó öreg katalán Guixot mester izgő-mozgó mobilszobrainak megtekintését. Ezek a csövekből, biciklivázakból, kerekekből készült színes fémszerkezetek épp annyira ügyességi játékok, mint szobrok: mindegyiknél ki kell találni, hogyan működik, miként mozgatható. A szobrok már láthatók voltak Magyarország több fesztiválján is (pl. Mediawave), a Szigeten 400 négyzetmétert kaptak a Vándor Vurstli és a Múzeumi negyed között. Délután kettőtől este nyolcig lehet próbálkozni megfejtésükkel.

Guixot mester fémszerkentyűje közelről

Egyszerre nyújtja a kerekezés, a filmnézés és az irodalom élményét az a képernyővel felszerelt szobakerékpár, amely, ha tekerni kezdjük, beindítja a tévét, amelyen feltűnik egy közismert színész, és elmond egy novellát. Az irodalmi kétkerekűről addig bámulhatjuk a tévét, ameddig bírjuk hajtani. (Péntek és szombat kivételével minden nap működik, délután három és hat között.) De beindíthatjuk agyműködésünket a karmesterjáték segítségével: kezünk mozgásával szólaltathatjuk meg a hangzó szobrokat az Octopusnál.

Essen szó a múzeumi helyszínekről is, hiszen azt azért találták ki, hogy ott délután felfrissüljön az ember, vagy legalábbis kísérletet tegyen rá. A mi programunk ez lenne: iszunk egy limonádét a római kocsmában, bohém partikosztümöt kreálunk magunknak az Iparművészeti Múzeum divatműhelyében, papírsárkányt eregetünk, majd babzsákba telepedve olvasunk a Petőfi Irodalmi Múzeum Másnapos Olvasó nevű intézményében, magunkra tetováltatjuk kedvenc idézetünket, és veszünk pár cuccot a designpiacon.

Még egy tippünk van a pihenésre: az afro-latin helyszínen kész wellness-részleg üzemel, ahol reggel tíz órakor nyit a thai masszázs sátor és a teázó.

A szocializmus kísértete

A rendszerváltás húszéves évfordulója miatt a Sziget déli felén elég sok retro jellegű programba botlunk, Szurcsik József képzőművész vezetésével például művészeti hallgatók szebb napokat látott Trabantokat lényegítenek át képzőművészeti alkotásokká. Kicsit arrébb Lóri néni szobamúzeumát látogathatjuk meg, ahol minden olyan, mint a nagymamánál. Lóri néni (megszemélyesíti Aracs Eszter) tárlatot is vezet, tévét is néz, lehet csatlakozni.

A Radio Barkas fél busza

Délután kettőtől ródsózik a Sziget területén a Hollandiából érkezett rádióbusz. A fél Barkasba telepített Radio Barkas csupa régi nosztalgiaslágert játszik, forognak a bakelitek, táncolnak a lányok.