Május elején neves akusztikusgitár-művészek indulnak körútra Magyarországon

Vágólapra másolva!
Öt világszínvonalú gitárművész ad koncertet nyolc városban, egytől-egyig nemzetközileg elismert, kiforrott, sajátos stílussal rendelkező művészek. Az akusztikus gitárok magyar mesterén, Szabó Sándoron és tanítványán, Heinrich Rolandon kívül három olyan előadó is ellátogat hazánkba, akiket eddig Magyarországon nem láthattunk. Water Lupi, Edoardo Bignozzi és Michael Young. Az országjáró körút megállói Győr, Budapest, Nagykanizsa, Szolnok, Békéscsaba, Vác, Érsekvadkert és Göd lesznek.
Vágólapra másolva!

Kevés olyan hangszer van, amely annyi lehetőséget hordoz magában mind technikailag, mind a zenei műfajokat tekintve, mint az akusztikus gitár, de hazánkban előadó is kevés van, aki kihasználná ezeket a lehetőségeket. Ezért is számít hiánypótlónak a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál keretében induló koncertkörút, amely során öt nemzetközileg elismert gitárművész járja az országot, hogy bebizonyítsák. a gitárból többet is ki lehet hozni, mint amennyit gondolnánk. Szabó Sándor gitárművész, a rendezvény házigazdája idén az olasz Water Lupit és Edoardo Bignozzit és az amerikai Michael Youngot kérte fel, hogy csatlakozzon hozzá és Heinrich Rolandhoz az országjáró koncertsorozatra. Arról pedig, hogy ne csak halljuk, hanem lássuk is a zenét, Megyeri "Fixelem" László gondoskodik többrétegű fényjátékával. A rendezvény keretében lehetőség nyílik különböző gitárok és kiegészítők kipróbálására is, és akár az előadókat is elcsíphetjük egy-két szóra.

Walter Lupit nem hiába hívják Olaszország legkreatívabb gitárosának. a klasszikus gitározástól eltávolodva, saját stílusát keresve rátalált egy egyedi hangolási és pengetési technikára, mely még különlegesebbé teszi a szenvedélyes olasz hangzásvilágot is magába foglaló, dinamikus, mégis harmonikus gitárjátékát. Stílusa könnyed, lendületes és magával ragadó, szerzeményei dallamosak, gyakran megcsillantja bravúros technikai tudását is, de legfőbb célja a közönség szórakoztatása.

Edoardo Bignozzi 13 éves korában vett először a kezébe gitárt, de csak a húszas éveiben fordult komolyabbra a hangszerrel való kapcsolata. Ekkor kezdett érdeklődni a dzsessz iránt is, mely a klasszikus zene mellett legnagyobb hatással volt művészetére. Játékában felfedezhetünk brazil és indiai stíluselemeket is. Több együttesben gitározik, dalaival olasz filmekben is találkozhatunk, 1994-ben kiérdemelte a Római Gitárfesztivál nagydíját is.

Az ifjú minneapolisi gitárzseni, Michael Young soha nem vett gitárórákat. autodidakta módon tanult meg zenélni. Ugyanolyan profin bánik a tizenkét húros gitárral is, mint a hagyományos hathúrossal, játékát, melyre legnagyobb hatással a tradicionális amerikai dallamvilág volt, gyakran kíséri énekkel. Szívesen kísérletezik hangszerével, kombinálva a hagyományos és az alternatív húrfogási technikákat. Letisztult, friss játékával és bársonyos, meleg hangjával mindenkit levesz a lábáról.

A fesztivál szellemi atyja és szervezője, Szabó Sándor azon magyar művészek egyike, akiknek a neve ismertebb külföldön, mint hazánkban. a sokhúros és bariton gitárok nemzetközi nagymestere nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Koreában is rendszeresen koncertezik. Játékában különböző kultúrák húros hangszereinek technikáit ötvözi, játszik kínai citerán, 16 húros gitáron, bundnélküli gitáron és guzhengen is. Stílusra az egzotikus, a világzenei előadók közé tartozik. a jazz, a rock, kortárs és a népzene mellett komoly hatással van rá a tradicionális keleti zene is. Zenéje állandóan alakul, hullámzó, mégis nyugodt, egy igazi varázslat.

Heinrich Roland ifjú titánnak számít még a magyar gitárzenei életben, mégis elismert, ígéretes tehetség. 14 évesen kezdett gitározni, eredetileg a Jazztanszakon szeretett volna tanulni, de végül autodidakta módon művelte magát, míg Szabó Sándor tanítványává nem fogadta. A szabad zenei gondolkodás híve, mesterén kívül nagy hatással volt még rá Bill Frisell és Fred Frith játéka is. Több zenei formációban játszik, a gitárfesztivál budapesti, váci és gödi állomásain lép fel Szabó Sándorral.