Hétvégén jön a nyuszi: tojásfestés, anyósreptető és más programok húsvétra

Vágólapra másolva!
Majdnem nyári melegben köszönt ránk a húsvét, és vele együtt a háromnapos hétvége. Arra biztatunk mindenkit, töltse el ezt a pár napot a szabadban, ha már annyit vártunk a rövidnadrágos időre a hosszúra nyúlt tél vége felé. Vegyük elő a tollast, kenjünk szendvicseket, és menjünk nyuszit simogatni. Ajánlunk pár úticélt, budapestit és vidéki kirándulósat vegyesen.
Vágólapra másolva!

Indul a szezon a Városligetben, kész gyerekparadicsom

A Városliget területén működő intézmények tizenharmadik alkalommal fognak össze, hogy ünnepélyes keretek között együtt indítsák el a szezont a közparkban. Ez most így van, április 12-én, vasárnap lesz a nagy családi ligetnyitó mulatság, amelynek programjai belepik az egész ligetet. A Fővárosi Nagycirkusz előtt például játszóházat és egy kis színpadot állítanak föl a szervezők, ahol lesz zenés műsor, és előadást tartanak a cirkusziskola növendékei. A Műjégpálya felé is érdemes elsétálni, itt is egész nap történik valami: zenebohócok, énekesek, mesélők szórakoztatják a kisebbeket. Ezek a programok ingyenesek.

Évről évre megrendezi hagyományos húsvéti kiállítását a Mezőgazdasági Múzeum, idén is interaktív és látványos tárlaton ismerkedhetnek meg a gyerekek az ünnep eredetével, a húsvéti szokásokkal és a tojásdíszítési technikákkal. Az óriási lyukas tojásokkal telepakolt kiállításon mindent ki is lehet próbálni: fafaragó, kosárfonó, csuhéfonó, tojáshímző és patkoló, mézeskalács készítő, lószőr ékszerkészítő mesterek mutatják meg munkájukat a látogatóknak, akik akár ki is próbálhatják a technikákat. A tárlathoz játék is kapcsolódik, aki jól megoldja a feladatokat, ajándékot kap. Vasárnap egy kis vásár is lesz a múzeum körül, ahol húsvéti portékákat és tavaszi növényeket kínálnak; délután háromkor pedig koncertet ad a Kaláka. A múzeum húsvéthétfőn is nyitva tart tíztől este hét óráig, a belépő 850 forintba kerül, gyerekeknek 750 forint, családoknak 2800 forint.

Sokat fejlődött a tavalyi évben az Állatkert, több kifutó megújult, illetve újak is nyíltak. Idén ismét egy újdonsággal készül a park, április 11-től minden nap félóránként valamilyen extra program kezdődik az Állatkert különböző helyszínein, például látványetetés, reggeli torna fókákkal, tapírtalálkozó, mosómedve-uzsonna, óriáskígyó-simogatás és látványetetések. A Légyott névre hallgató programsorozaton kívül ezen a hétvégén még külön húsvéti programokkal is készül a park, lesz játékos vetélkedő, arcfestés és nyuszisimogató. Időben induljunk el otthonról, mert ezek a programok csak öt óráig tartanak. Az állatkertbe a felnőttek 1850, a gyerekek 1290 forintért válthatnak jegyet; a családi jegy 5290 forintba kerül.

Márciusban született tevecsikó a fővárosi állatkertben, neve Juborék

Egy kicsit drágább hétvégi szórakozás a Vidámpark - április 1-jén több új játékkal nyitott meg a park, ezek közül jó néhány igen hajmeresztő. Van köztük vízidodzsem, merész lengetős-körbefordulós polipkar, neve Repülőcirkusz, és egy anyósreptető névre hallgató kilövős játék, amellyel egy nagy kalapács lecsapásával nyolc méterre levegőbe repíthetjük, akit akarunk. Kifejezetten a kisgyermekes családok számára alakították ki a Dzsungel meseparkot, ahol még javában folynak az előkészületek, de a húsvéti hétvégén már készen várja a látogatókat. A közel 4000 négyzetméteres, kicsiknek (3-12 éves korig) szóló tematikus park amolyan "kis vidámpark"-ként fog működni, például megtehetjük, hogy csak ide váltunk jegyet (1500 forint ). A Vidámparkba idén is karszalagos belépővel juthatunk be, hétvégén 4200 forintért válthatunk karszalagot, 140 centi alatti gyerekeknek 2900 forint a belépés. Kedvezményes családi jegy nincs, két felnőttnek és két pici gyereknek az idei árak alapján 14200 forintra jön ki a hétvégi szórakozás, ezzel viszont szinte mindegyik játékra fel lehet ülni, még a meseparkba is. Ha csak a Dzsungel meseparkba szeretnénk menni, akkor ez az összeg 6000 forintra jön ki.

Az új, Repülő cirkusz nevű játék

A 2009-től egyesült Műszaki és Közlekedési Múzeum minden vasárnap külön családi programokkal várja a gyerekeket, ahol lehet kézműveskedni, és mindenféle masinát barkácsolni. Ezen a hétvégén a gyerekek húsvéthoz kapcsolódó játékokat is kipróbálhatnak, például fotózkodhatnak a második emeleten felállított feldíszített szekérnél, nyuzsis kifestőt pingálhatnak, csokitojást keresgélhetnek. Húsvétvasárnap patkókereső játék is lesz a múzeum előtti szabad téren.

+ + +

A Deák térnél le is ihatjuk magunkat

Még mindig fővárosi programot ajánlunk, de ez már inkább a felnőtteket fogja érdekelni. A húsvéti hosszú hétvégén rendezik meg ugyanis az év első borfesztiválját. A Tavaszi Bor és Jazzfesztivál a Városháza parkban, a Deák tér mellett kap helyet, és közel harminc kiváló pincészet borait lehet kóstolni a fabódéknál. Ízletes sajtokat és mangalicából készült ételeket is lehet eszegetni az italok mellé, de ami még ennél is jobban segít csúszni a boroknak, az a sok jó koncert, amit a szervezők odacsődítettek a színpadra. Fellép például a hazai dzsesszéneklés két bájos csillaga, Harcsa Veronika (hétfőn este hatkor) és Fábián Juli is (ő vasárnap este hatkor), és még sokan mások. A rendezvény ingyenes, a kóstoló nem.

Harcsa Veronika is fellép a fesztiválon

+ + +

Indul a skanzenvonat Szentendrén

Április 8-án, szerdán nyit a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, és ekkor indul első útjára a frissen üzembe helyezett 1932-es évjáratú kisvonat is, amely a skanzen különböző pontjait köti össze. A két kilométer hosszú vonalat öt megálló keresztezi, melyekről könnyebben elérhető a hét, különböző építkezési stílusokat bemutató tájegység. A személyzet korhű ruhákat visel majd, és a jegy is olyan lesz, mintha a nagymamánk régi ládájából halásztuk volna elő. A vonatra külön kell jegyet váltani (400, illetve 500 Ft), cserébe egész nap lehet vele utazgatni. Nagy száguldozásra ne számítson senki, a mozdony maximum 15 km/óra sebességgel közlekedik majd, viszont jó hír, hogy kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehető.

Forrás: [origo]

A húsvét jó alkalom, hogy kipróbáljuk a skanzen újdonságát, mert most külön tűzoltózenekar ünnepli a vonat elindulását, ráadásul a kisvasúttal ezerféle ünnepi program helyszínei között lehet ingázni. Vasárnap és hétfőn négy tájegységben is zajlik a húsvétolás: mindegyikben ülnek a különböző vidékekről érkező népművészek, akik bemutatják a tojásdíszítő technikákat, a Húsvét-kertben pedig a gyerekek tojásjátékokat játszhatnak (például tojáskapkodást vagy tojásgurítás), a játszóházban pedig húsvéti süteményeket készíthetnek. Harminc kisbárány született tél végén a múzeum saját tanyáján, velük is lehet már találkozni, és nem maradhat el most sem a rackajuhok hagyományos húsvéthétfői szépségversenye (egy órakor kezdődik). Ezenkívül lesznek bábelőadások (vasárnap délben, hétfőn tizenegykor), táncház és népzenei koncertek; a skanzen korhű fogadójában pedig húsvéti étkeket lehet kóstolni.

Forrás: [origo]

A skanzenbe ezen a hétvégén egy felnőtt 1600 forintért mehet be, a diákjegy 800 Ft (nem ünnepi hétvégéken olcsóbb a belépő). Családi kedvezmény van, tehát egy kétgyermekes család 3800 forintért kirándulhat a skanzenben; ha vonatozni is szeretnének, akkor az már 5800 forint. (Lehet spórolni egy kicsit, ha neten veszünk vonatjegyet.)

+ + +

Hagymaszedés, fürdőzés, bicajozás a Zalában

A tavasz egyik hírnöke a fehér virágú medvehagyma, amelyet sásihagymának és vadfokhagymának is neveznek, és amelynek zöld részei és hagymája igen hasznos gyógynövény. Több helyen rendeznek nyilvános medvehagyma szüretet, az orfűiek előző hétvégére időzítették a fesztivált, a Hévíztől nem messze fekvő Kehidakustányon most, húsvétkor lesz a finálé. Szombaton tizenegykor indul a közös medvehagyma-gyűjtő túra az egykor a településen élt Deák Ferenc kúriájától (itt lehet jelentkezni rá). A programhoz receptgyűjtő verseny is kapcsolódik, a legjobb medvehagymás recepttel nyereményeket kaphatunk. Itt lejjebb láthatsz egy képet a medvehagymáról, de vigyázz, ha már így virágzik, nem szabad szedni belőle! A szombati kehidakustányi túra azért ideális ebből a szempontból, mert szervezett, így értő szemek ügyelnek rá, mit szedünk össze a fa alól. A program ingyenes.

Ilyen a medvehagyma

Zala megyének ez a vidéke azért is jó úti cél, mert több fürdő is található itt, ahol eltölthetünk egy napsütéses délutánt. Nem is kell messzire menni, már Kehidakustányon is van egy 13 medencés termál- és élményfürdő, amelynek fedett részén a gyerekek nagy örömére egy majdnem százméteres hosszú csőcsúszda van, belsejében hang- és fényeffektusokkal - de Hévízig vagy Zalakarosig sem kell sokat menni. A kehidakustányi fürdő a család fürdőjének nevezi magát, és ennek megfelelően sok gyermekbarát szolgáltatást kínál kezdve a bébicsúszdán a nyugágyakkal, szoptató sarokkal felszerelt baba-mama a pihenőn át a csemete kuckóig. A fürdő árai nagyon változóak attól függően, hogy hány órát maradunk, és pontosan milyen szolgáltatásokat akarunk igénybe venni, így nehéz megmondani, hogy milyen költségekre számítsunk, de az biztos, hogy legolcsóbban 6000 forintért jut be a fürdőbe egy négytagú család.

Tavaly nyílt meg a balatoni bringakörutat a Kis-Balatonnal összekötő bicikliseknek fenntartott útszakasz, ezt is ki lehet próbálni a hétvégén, az uniós támogatásból megvalósult fejlesztés részeként úgynevezett Kis-Balaton Ház is épült, ahol kerékpárkölcsönző is üzemel, szóval nem kell otthonról cipelni a cangát. (Egy kollégánk kipróbálta a túrát, olvasd el, mit talált.)

+ + +

Bábozás, borozás a Szépasszony Völgyében

Olyan programot ajánlunk most, ami felnőttnek, gyereknek is jó: az egri Szépasszonyok Völgyének húsvéti rendezvényén nemcsak sok jó bort lehet kóstolni, de a család fiatalabb tagjainak is rengeteg látnivalójuk akad majd, óránként kezdődnek a különböző báb- vagy táncház-előadások, bűvészmutatványok, közben pedig folyamatosan lehet ügyködni a játszóházban. Vasárnap este még a Csík zenekar is fellép a völgyben. Arra, hogy Eger mennyi látnivalót tartogat, talán nem kell sok szót vesztegetni, de azt talán nem tudja mindenki, hogy Egerben is van élményfürdő. Az egri vártól alig két kilométerre található a Mátyus Udvarház Lipicai Lovastanyája, ahol a lovaglást is kipróbálhatják a családok a hétvégén. (Egy tízperces pónilovaglás 1200 forintba kerül, a nagyobb gyerekek futószáron 2400 forintért próbálhatják ki az ügetést, de ez már harmincperces program.)

Forrás: [origo]

+ + +

Tanyasi húsvétolás birkanyírással, tehénfejéssel

A Katica Tanya Zselic szívében, Somogy megye legkisebb falujában, Patcán fekszik, és azoknak az egyre szaporodó nyitott tanyasi gazdaságoknak az egyike, amelyek nemcsak állatokat tenyésztenek, de várják azokat a gyerekeket, akik kíváncsiak, hogyan lesz a dobozos tej. A tanya a hosszú hétvége minden napján külön programokkal készül: ha fejést akarunk látni, korán kell kelnünk, ugyanis az hétkor kezdődik (szerencsére este is van), de lehet még látni kenyérdagasztást, birkanyírást és körmölést is. Szombaton tojásfestésre, vasárnap pedig tojásgurító-, hajító és zsákban futó versenyre készülhetnek a gyerekek. A tanyán fűtött turistaház is található, tehát akár meg is lehet itt szállni, de akár csak egy délutánra is betérhetünk. A tanyán fogadó (olyan ételeket lehet itt enni, amivel a nagymamánk kínálni minket, például kalács kakaóval, de persze meleg ételeket is kínálnak) és kerékpár-kölcsönző is van. Ez utóbbi azért nagyon hasznos, mert nem messze vannak olyan látványosságok, mint a szennai falumúzeum vagy a bőszénfai szarvastelep. A belépő egy napra 640 forint felnőttnek, 590 forint gyereknek, vagyis egy család 2460 forintért már jól érezheti itt magát.

+ + +

Húsvét a kastélyban

Ha valaki elegáns (illetve fővároshoz közeli) kirándulásra vágyik hétvégén, Gödöllőt vagy Visegrádot ajánljuk neki. Gödöllőn Ibolya-napot rendeznek, Visegrádon pedig Húsvéti Palotanapot. Ez utóbbit április 13-án, hétfőn tartják a visegrádi várban, és a látogatók középkori mesterségeket és ügyességi játékokat próbálhatnak ki, íjászkodhatnak, solymászbemutatót és reneszánsz színpadi előadást nézhetnek meg. A belépőjegy 1800 forint (ha előre jelentkezünk, spórolhatunk 200 forintot).

Forrás: [origo]

+ + +

A gödöllői Ibolya Nap vasárnap lesz, már harmadszor rendezik meg, és igazi családi programnak tűnik, ahol mindenki megtalálja a maga szórakozását. Erzsébet királyné tiszteletére tartják, ugyanis ő nagyon szerette az ibolyát, a gödöllői kastély parkját például teleültette vele. Az egésznapos virágvásáron szerezhetünk be mi is balkonládáinkba, kertünkbe tavaszi növényeket, miközben a gyerekek kalandparkban játszhatnak, nyuszit simogathatnak, kézműveskedhetnek vagy kipróbálhatják, milyen hintóban ülni. Napjában többször is kezdődik bábszínházi előadás János vitézről, eltűnt húsvéti tojásokról. A programok ingyenesek, fizetni csak akkor kell, ha a múzeumba is be szeretnénk menni, ebben az esetben a felnőttjegy 1800 forint, a gyermekjegy pedig 900 forint. Családok 3800 forintért mehetnek be. Ötven százalékos kedvezményt kapnak az Ibolya nevű vagy ibolyaszínű ruhát viselő vendégek, illetve azok, akik idén ünneplik tizenöt éves házassági évfordulójukat (ezt ugyanis ibolya-lakodalomnak hívják).

+ + +

Hagyományőrző húsvét Hollókőn, itt is fellép a Csík zenekar

Az észak-magyarországi palóc falucska, Hollókő legismertebb rendezvénye a hollókői húsvét, amikor két napon keresztül (vasárnap és hétfőn) megelevenednek a falu régi szokásai (a kútvízzel való locsolkodás is!), és a falu apraja-nagyja díszes népviseletet ölt magára. Reggeltől estig népművészeti kirakodóvásár, kézműves-bemutatók sora, palóc finomságok és gyerekjátékok nyújtanak gazdag programot az arrafelé kirándulóknak. Az ünnepi kavalkádon kívül is akad látnivaló a környéken, elkirándulhatunk a hollókői várba és Ófalu községbe, amely olyan, mint egy skanzen, csak ma is élnek a házakban. Vigyázat, nem gondolnánk, de Hollókőn fizetnünk kell: a felnőtteknek 1500 forint a belépő, 14 év alatt ingyenes, tehát a családi kirándulás körülbelül 3000-4500 forintba kerül.

Húsvét Hollókőn

+ + +

Matyó húsvét

Matyóföld "fővárosá"-nak, Mezőkövesdnek a lakóit a szomszédos Szentistván és Tard népével együtt nevezik matyóknak, akiket országszerte színpompás viseletükről és tarka hímzésükről ismerik. A gazdag hagyományokkal rendelkező Matyóföldön a húsvét mindig eseménydúsan telik, s ez idén sem lesz másképp. Az események központja a Hadas városrész, ahol egész nap folklór és kulturális programok zajlanak, lehet vásárolni kézműves ajándékokat vagy kóstolni húsvéti finomságokat. A gyerekek tojást festhetnek és nyuszit simogathatnak. Látogassunk el a Matyó Múzeumba, ahol a "Matyó népélet - tárgyakban élő hagyomány" című kiállítást nézhetjük meg. A település határában található Zsóry termálfürdőben - amely Észak-Magyarország egyik legnagyobb területű gyógyfürdője - pedig ellazulhatunk a fárasztó nap után.

Forrás: [origo]

+ + +

Múzeum a Míves Tojáshoz

Van még valaki, aki nem járt a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban, de kíváncsi lenne egy seregnyi cikornyásan díszített húsvéti tojásra, egészen pontosan kétezer darabra? Nekik ajánljuk, hogy látogassák meg ezt a Mecsekben található szép kis falut, ahol nemcsak a tojásmúzeum érdekes, amúgy is sok szép látnivaló van, főleg így tavasszal, például itt fekszik Európa egyik legnagyobb kiterjedésű szelídgesztenyése, ahova az első fákat állítólag római katonák ültették. Itt nyugszik Rockenbauer Pál, az Egy millió lépés Magyarországon című, a hazai gyalogos turizmust népszerűsítő egykori televíziós sorozat szerkesztője is. A tojásmúzeum húsvét tájékán megélénkül, rengeteg a program: tojásfestés-tanítás és különböző bemutatók követik egymást. A belépőjegy jelképes: felnőttek 300, gyerekek 150 forintért mehetnek be, a családi jegy 500 forint.

Forrás: MTI