Retrótól a kütyüig: kezdődik a Design Hét

Vágólapra másolva!
Retro bútorokat lehet zsákmányolni a Design turkálóban, a rapid randin lakberendezési tanácsokat is kapsz rögtön, hogy helyezd el őket a lakásban. Bekukkanthatsz olyan neves hazai divattervezők műhelyébe, mint a Je suis belle és a Use Unused, az ellesett ötleteket pedig megvalósíthatod a számtalan workshop egyikén. Végre besétálhatsz az Erzsébet téri buszterminál kihalt épületébe, ami most tele lesz a legkelendőbb magyar termékekkel. A következő hét a design és a kreatív energiák jegyében telik.
Vágólapra másolva!

Október 2-án kezdődik, és 11-ig tart a hagyományos őszi Design Hét, ami az elmúlt hat évben szűkebb szakmai rendezvényből tíznapos, gazdag és izgalmas művészeti fesztivállá bővült. Nem véletlenül kapta idén a rendezvény a "Kreatív energiák" alcímet: a formatervezés mellett figyelmet kap a divat, a grafika, a tipográfia, a reklám, a média, de még a technológia is, vagyis mindenféle ötlet, amit kreatív elmék ki tudnak agyalni. A programokból válogattunk.

Design turkáló, retro lámpák
KEMIKÁL IPARTELEP (IX., TAGLÓ U. 11-13.)

Két egymást követő vasárnap lehet keresgélni a régi bútorok, lámpák és kiegészítők között a Kemikál telepen a IX. kerületben. Itt gyűjtögeti a Möbelkunst csapata a külföldön csak "vintage scandinavian design"-ként keresett berendezési tárgyakat és a hasonló stílusú hazai bútorokat. Ritkán, körülbelül negyedévente rendeznek bolhapiacot, ezért ha van egy, érdemes megnézni.

Vigyázat, nem olcsó, de megéri kinézni, hátha el lehet csípni egy-két kincset. A vásár ideje alatt látható az a lámpagyűjtemény, amely méltatlanul elfeledett hazai tervezők világszínvonalú munkáit vonultatja fel az 1950-1980 közötti időszakból, tehát kiállításnak sem utolsó.

Mit tudnak a magyarok?
V., ERZSÉBET TÉR
2003-ban született meg az ötlet, hogy a megszüntetett Erzsébet téri buszpályaudvar funkciótlanná vált épületében hozzák létre a hazai design centrumát, ami azóta is üresen tátong, különböző okokból hat éve halasztódik az átadás. Végső időpont most sincs, ám egy hónapra, ideiglenes engedéllyel megnyit a felújított, átszabott épület, ahol ez idő alatt válogatást láthatunk a világhírű hazai termékekből.

A kiállítás címe: Versenyben - Magyar design a világpiacon, november 1-ig tart nyitva, minden nap tíztől este hatig. (Az épület előtt dán INDEX formatervezési díjas alkotások láthatók.)

Forrás: [origo]

A Magyar Formatervezési Díj idei nyerteseit az Iparművészeti Múzeumban lehet megtekinteni október 5-től. A díj a szakma legnívósabb hazai elismerése, így a kiállítás betekintést nyújthat a magyar tárgy- és formakultúra trendjeibe. Azt az installációt is megnézhetjük, amivel hazánk képviselte magát a milánói That's Design! fesztiválon, a Művészetek Palotájában lesz kiállítva a Design Hét alatt.

Kukkants be mindenhova!
16 TERVEZŐHELY

Idén először hirdették meg a Nyitott Stúdiók programsorozatot, ami során 16 tervező műhelybe látogathatnak el az érdeklődők a megadott időpontokban. Nyírhatunk magunknak szőnyeget, és megnézhetjük, hogy halad a Nyócker című animációs film készítőinek új filmje, az Egill. Beléphetünk a Je Suis Belle és az Use Unused divattervező műhelyek szentélyébe, és végre kiderül, mi folyik a technológiai innovációkon agyaló Kitchen Budapest irodáiban (képünkön). Pontos időpontokat itt keressetek.

Az Iparművészeti Múzeumba költözik a WAMP
IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM (IX., ÜLLŐI ÚT 33-37.)

A WAMP-ot már nem kell bemutatni senkinek, ugye? A vidám, zsizsegő művészpiac, akárcsak tavaly, most is csatlakozik a Design Hét rendezvényeihez, most a Finn Nagykövetséggel közösen szervez kiállítást az Iparművészeti Múzeumban. A természet arcai című tárlat a természetközeli finn design legfontosabb alkotásaiból szemezget. A kiállítás október 2-tól látható, de ezzel még nem zárult le a WAMP Finn Fatale névre keresztelt programsorozat. Október 8-án Locsi-fecsi estet rendeznek japán mintára: építészek, designerek és művészek fejenként húsz percet kapnak, hogy bemutassák ötleteiket. A soron következő WAMP-börzét se a Gödör mellett, hanem az Iparművészeti Múzeumban keressük, október 11-én, a megszokott vásár mellett finn design-sarok, friss diplomás válogatás várja a látogatókat.

Terveztesd meg a lakásod!
GÖDÖR KLUB (V., ERZSÉBET TÉR)

Elakadtál a tervezésben, és szívesen vennél néhány ötletet? Hozz egy alaprajzot október 10-én a Gödör Klubba, és találjátok meg a 4szoba.hu lakberendezőivel együtt a megoldást. Tizenöt percetek van rá.

Fabulon a bőre őre - plakátok a szocializmusból
MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM (V., SZENT ISTVÁN TÉR 15.)

Plakátkiállítás nyílik október 6-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, a kor hangulatát hirdetőoszlopok, fotók, korabeli árukkal berendezett kirakatok, kis trafik és berendezett enteriőrök segítenek felidézni. Például láthatunk egy 1950-es utcarészletet jellegzetes mély babakocsit toló anyukával és egy szobabelsőt is a hetvenes évekből, kagylófotelekkel, elvékonyodó lábú dohányzóasztalkával. A kiállítás kedd kivételével minden nap tizenegytől hétig tart nyitva.

Rojtok e földi, pöttyös kis ruhán
TRAFÓ (IX., LILIOM U. 41.)

Ez aztán érdekesen hangzik: Tóth Krisztina versei ihletésére Szűcs Edit jelmezeket készített, Gergye Krisztián pedig koreográfiát. Az eredmény: költői divatszínház, október 2-án és 3-án láthatjuk a Trafóban.

Kilométereken átívelő szobrok
SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM (XIV., HŐSÖK TERE)

Ha a Szépművészeti Múzeumban járunk, de csodálkozzunk, ha mozgó csápokkal találkozunk. A hatméteres interaktív szoborpár Kelle Antal alkotása. Trükkje, hogy nemcsak a jelenlévők mozgathatják a figurákat, hanem azok a több kilométerre lévő ismeretlenek is, akik éppen az Iparművészeti Múzeumban és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen e célból elhelyezett terminálokról irányítják a szobrokat.

Ökodivat kétkeréken is
NÉPRAJZI MÚZEUM (V., KOSSUTH LAJOS TÉR 12.)

Folytatódik a sikeres Ökosztüm ruhademonstráció, a második felvonásban már nemcsak környezettudatosnak kell lennie a tervezett öltözéknek, de bicikli-kompatibilisnek is. A Néprajzi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum egész nyáron várta pályaműveket, az eredményt október 10-én este hétkor tekinthetjük meg a Recikli-bicikli című divatbemutatón. A program alatt az aulában megtekinthető a Hungarian Cycle Chic és a Recycling Mission Hungary közös akciójaként létrehozott ReCycle Chic kiállítás, valamint egy kerékpárral működtethető vetítés.

Bang & Olufsen Múzeum
ARON DESIGN STORE (V., DEÁK TÉR 4.)

Ismerős Jacob Jensen neve? Ő volt a Bang & Olufsen vezető tervezője. A dán cég olyan szórakoztató elektronikus cikkeket gyártott (és gyárt ma is), amelyek tetszetős, letisztult designjukkal egyszerre dísztárgyként is funkcionáltak. Az Aron Design Store a fesztivál idejére múzeummá alakul, ahol Jacob Jensen legsikeresebb alkotásait láthatjuk egybegyűjtve.