Kávé a tengernél - José Padilla végre Budapesten

Vágólapra másolva!
José Padilla az élő bizonyíték arra, hogy a spanyolok nemcsak a temperamentumos, szenvedélyes tánczenéhez értenek, de a chill-out nyugodt világában is otthonosan mozognak. Feküdj hanyatt a tengerparton, fúrd bele a lábad a homokba, hallgass bele egy kagylóhéjba, és megkapod Padilla zenéjének fő összetevőit. Na, persze ha nem akarsz egészen a tengerig utazni a mediterrán élmény kedvéért, október 3-án az A38-on is megnézheted, hogyan is szól mindez. Sokadik Balaton Sound-os fellépésének lemondása után, úgy tűnik, az ibizai ambient nagymestere, José Padilla mégis eljön Budapestre.
Vágólapra másolva!

José Padilla egy napra ugyan, de hazai vizekre cseréli a Földközi-tenger sós hullámait. Reméljük, ezennel tényleg meg is teszi, mert eddig egymás után két Balaton Sound-fellépést mondott le különböző okokra hivatkozva az ibizai lemezlovas. Lassan már az újságírók sem mernek hírt adni érkezéséről, mert félnek, hogy megint beüt valami. De bízzunk benne, hogy José Padillára nem áll a "három a magyar igazság"-mondás, és most végre nem kell lehajtott fejjel hazakullognia a chill-out rajongóknak.

Tárd ki a karod, lélegezz mélyeket, szippantsd be a friss levegőt, és élvezd a tenger ütemes morajlását - aztán állj fel, és vedd nyakadba a várost, halld a kocsik zaját, a tömeg lüktetését. Talán így lehetne szavakba önteni José Padilla auditív világát, amelyre egyaránt jellemző a keleti kultúra meditatív jellege és a nyugati világ dinamizmusa. Zenéje tele van természettel, mediterrán élővilággal, amely szinte megelevenedik ebben az individuális zenében. Nem véletlen, hogy első albumának neve Souvenir lett, hiszen zenéje is olyan, mint egy díszdobozba csomagolt kis tengerparti ajándék.

A Barcelonában született Padilla 1975-ben helyezte át székhelyét Ibizára, amely nemcsak zenei világának hangulatát, de karrierjét is megalapozta. Kezdetekben ő is egy volt a forgalmas nyári buli-paradicsom pincérei közül, 2001-ben azonban már ő szolgáltatta a Café del Mar nevű szórakozóhely hajnali lazító zenéjét a megfáradt mulatozóknak. A napfelkeltére komponált ambient muzsika igen hamar népszerűvé vált az Ibizára látogatók körében. A sikert egy, a hely nevével fémjelzett tizennégy lemezből álló válogatás követte, amelynek Padilla lett a szerkesztője.

José Padilla: El Sueno De Ibiza

Azóta a sorozat bejárta az egész világot. Mára már talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne meg egy a Café del Mar lemezeiből, vagy ne mondaná valamelyik szám hallatán, hogy "dehát én ezt már hallottam valahol". A válogatások nemcsak megalapozták a chill-out kultuszát, de szinte már önálló műfajjá nőtték ki magukat. Utolsó, 2001-ben debütált albumában (Navigator) is következetesen viszi végig a Café del Mar-ból jól ismert stílust, olyan énekesek közreműködésével, mint Seal vagy N'Dea Davenport.

Forrás: [origo]
Padilla a dj-pult mögött

Aki még nem adta fel, és elég merész ahhoz, hogy az elmaradt találkozók fényében is ellátogat a koncertre, mindenképpen egy felejthetetlen szuvenírrel lesz gazdagabb, és bár a zene nem dobozolható műfaj, az élmény azért megmarad. Az estéhez a csomagolást a Lushlife Sound System és Bergi & Dalma hazai duója adja majd, akik színben és formában is passzolnak a spanyol dj ízlésvilágához.

José Padilla - A38 Hajó (Petőfi híd budai hídfő), 2008. október 3. 22.00, jegyár: 3800 Ft (elővétel), 4500 Ft (a koncert napján)