A pirospozanos svéd funkőrült Landgren újra nálunk

Vágólapra másolva!
A skandináv funk-jazz pozanos Nils Landgren régi jó ismerősünk: 2001-ben a New Orleans Klubban mutatta meg, miről szól ez a műfaj, 2005-ben pedig ABBA-slágerek funk-jazz-hip-hop átirataival tarolt az A38-on. A fúvós most nemcsak a legendás Funk Unittal jön újra Magyarországra, hanem velük tart a nem kevésbé neves amerikai The Crusaders nevű banda is, élén Ray Parker Jr-ral, a Szellemirtók zeneszerzőjével. Július 21-én este a Millenáris fölött súlyos funkfelhő várható.
Vágólapra másolva!

Nils Landgren minden stílusban és műfajban otthonosan mozog, kezdve a kicsit elvontabb jazztől a népszerű popig vagy a funky-val fűszerezett ABBA-ig. Bizony, a pasas nem semmi, 2004-ben kiadott egy lemezt, amelyen Abba-slágereket dolgozott fel, a diszkós Money,Money, Money-tól kezdve a Voulez-Vous-n át sok más ismert nótát hallhatunk funky és soul stílusban, olykor Magnum Coltrane Price, a Funk Unit basszgitárosának nem akármilyen rapjével. Nem is mondjuk, hogy kedves füstös hangján maga énekli a legtöbb számot.

E zenei sokoldalúság éppúgy Nils Landgren védjegyévé vált, mint az összetéveszthetetlen piros pozan, ami ugyebár sem technikáját, sem hangzását tekintve nem egy tipikus funky hangszer. (Rajta kívül még egyetlen ember, Fred Wesley használja a pozant szóló hangszerként.) És Landgren szinte a lehetetlent viszi véghez: a zenész, aki anno az ABBA egyik stúdiózenészeként kezdte, a világ legfunkysabb hangszerévé avatja a pozant.

Ő Svédország egyik legnagyobb dzsessz-sztárja. Pályája kezdetén leginkább a skandináv népzenei hagyományból merített, aztán egy ideig a bigband vonalon időzött, majd - főleg a rengeteg amerikai fellépés hatására - a funky felé vette az irányt. A '92-ben alakult Nils Landgren Funk Unit által játszott vérpezsdítő funk igen hamar népszerű lett, és nem csak Svédországban, világszerte. Ha valaki meghallja a zenéjét, képtelen ülve maradni, muzsikája táncra késztet - megőrjíti a közönséget.

Nils Landgren már önmagában nagy szám, július 21-én pedig a legendás, kőkemény funkyjáról méltán világhírű The Crusaders-szel lép színpadra. A koncerten közreműködik még Ray Parker Jr. is, a híres gitáros dalszerző, aki többek között a Szellemirtók (1984) című film címzenéjének szerzője.

Freak U a Nils Landgren Funk Unit előadásában

A The Crusaders, vagyis a Keresztes vitézek a világ minden jelentősebb kulturális fesztiválján képviseltették magukat. "Elődeikkel" szemben ők nem (csak) a Szentföldet szeretnék elfoglalni; igéjük, amit terjeszteni akarnak, a dzsessz, a funk, a soul és az r'n'b. Habár a hetvenes években alakultak, a kor nem érződik muzsikájukon, zenéjük kimondottan hallgatóbarát, ugyanakkor a komoly dzsesszfanatikusok is elismeréssel beszélnek róluk.

A banda élén a zongoravirtuóz Joe Sample, akinek zenéje fülbemászó és professzionális, a klasszikus dzsessz jegyében. Mellette a raszta Forrest Robinson, aki már négy éves kora óta veri a dobokat töretlenül, és a zeneszerzés sem áll távol tőle, végül pedig a basszus gitáros, Nick Sample. A fiúk máig 40 albumot adtak ki, amelyek közül '79-es Street Lifehosszú hónapokon át világszerte vezette a slágerlistákat.

Forrás: [origo]

Landgren már jó ideje azzal foglalatoskodik, hogy meghonosítsa a funkyt Európa szerte, méghozzá nem a mostanában ennek nevezett, kicsit diszkós irányzatot, hanem a kemény, irdatlan tempójú muzsikát, amit a Tower of Power is játszik. A hétfő esti koncert intellektuális kihívást éppúgy jelent, mint minőségi szórakozást a funkzenét kedvelőknek.

The Crusaders és a Nils Landgren Funk Unit - Millenáris Teátrum (II., Fény u. 20-22.) 20.00 Jegyár: elővételben 5800 Ft, a helyszínen 6500 Ft.