Szezonindító bulizás Sopronban: videós VOLT-ajánló

Vágólapra másolva!
Elő a sátrakkal - július 2-án, a soproni VOLT-tal végre elindul az idei zúzós fesztiválszezon. Nem jön Goran Bregovic, de lesz Manu Chao, Roni Size, Cypress Hill és Offspring, és persze a nyári fesztiválokról ismerős hazai zenekarok is feltűnnek Sopronban. Mivel egyik banda sem ismeretlen a lelkes magyar fesztiválozó előtt, úgy gondoltuk, a legjobb kedvcsináló, ha minden mellébeszélés helyett a fellépők zenéiből szemezgetünk. Kompakt VOLT egy cikkben - videós ajánló.
Vágólapra másolva!

A Sziget-fesztiválkonszern első nagy nyári bulija a négynapos VOLT Fesztivál Sopronban, itt lehet a legjobban indítani a szezont, és izzítani a hangulatot a következő másfél hónap hasonló rendezvényeire. A soproni program szokás szerint bőséges: 250 fellépő a tíz különböző helyszínen. Természetesen formálódott a VOLT ebben az évben is: új helyszín az MR2 Petőfi Rádió és a Coke közös színpada, ahol a Petőfin gyakran hallható zenekarok kapnak helyet; messzebb került a MTV Headbangers Ball Aréna; és megnőtt a Samsung Mobile sátra. Idén megerősödött a színházi profil, ezzel párhuzamosan Sopron belvárosa is bekapcsolódott az eseményekbe.

Mivel kedvenc nyári fesztiváljaiknál csak egy gond van, hogy a sok, egy időben futó koncert közül a fizika törvényszerűségei miatt muszáj választani, ajánlónkban ezt a stresszt igyekszünk enyhíteni. Az első, szerdai nap nagyjából a magyar bandáké, például kezdhetjük is a VOLT-ozást két kemény rapper-csajbandával: ötkor két különböző helyen indít a Ludditák (MR2-Coke) és az Anna and the Barbies (CIB). A Fiáth-lányok fantasztikusak, de ha valaki kíváncsi ebben a műfajban munkálkodó más csajos bandára, akkor az Anna and the Barbies a maga alternatív-lírai hangütésével jó ellenpont. A kis csapat lelke a Balkán Fanatik-os Pásztor Anna.

Ludditák: Nyócker

Anna and the Barbies: Álmatlan

Vicces produkció kínálkozik zenei menünkbe a késő esti órákban: a Budapest Bár koncertjét azoknak ajánljuk, akik eléggé romantikusak ahhoz, hogy a nosztalgikus bárzenét és a régi slágereket élvezni tudják, plusz van elég humoruk ahhoz, hogy észrevegyék, hogy a Budapest Bár honi allstars csapata mindehhez üdítő szarkazmussal nyúl hozzá. (17.30 Samsung Mobile Aréna)

Budapest Bár: Szívemben bomba van

Este vidám nyári latinos bulizenét ajánlunk az itáliai trombitás, Roy Paci és kísérőzenekara, az Aretuska előadásában (19.00, Soproni Nagyszínpad). Vérbő dél-olasz folkra számítsunk vegyítve skával, reggae-vel és latin ritmusokkal. Egyébként ismerhetjük is őt, hiszen járt már egyszer a Szigeten, meg is táncoltatta a publikumot, azóta kiadott egy lemezt SuoNoGlobal címmel, amelynek a régi haverral, Manu Chaóval énekelt száma igazi copacabanás, pörgős szoknyás sláger.

Roy Paci: Toda Joia Beleza

Nyolckor kezd az Irie Maffia (MR2-Coke), akiknek annyira friss és ötletes a zenéjük, hogy az már alig reggae; ráadásul a banda egy csomó tehetséges fiatal zenészt számlál: Barabás Lőrinc, Busa Pista, Sena, Dermot, Columbo. A közönség kegyeiért mellettük a sok dj-set után most élő koncertet adó Anima Sound System (Samsung Mobile Arena), na meg a Kispál (Soproni Nagyszínpad) küzd.

Irie Maffia: Hands In The Air
ShantelDiskoPartizani!

Shantel & Bucovina Club & Boban Markovic Orkestar

Egyértelmű, hogy fél egykor fesztiválnyi tömeg fog a Samsung Mobile Arénánál toporogni, ekkor kezd ugyanis a DreadZone. Lendületes ragga-break szettjeikkel többször is megizzasztották már a Sziget, a Trafó, a VOLT és az A38 közönségét, most teljes felállással tolják a jó öreg jamaikai dubot breakbeat ütemekkel és house-osan lüktető tánczenével vegyítő zenéjüket. Belenézni mindenképp érdemes, mert a kilencvenes évek világzenei robbanásának egyik sztárzenekaráról van szó.

DreadZone: Little Britain

Ha van olyan élő ember, akinek ez nem fekszik, ő az első napot a Balkan Fanatik (00.00 Red Lounge) vagy a Kistehén koncertjével (00.00 MR2-Coke) zárhatja. Az idétlen fejhangon éneklő sárga tehénfiguráról elnevezett, Kollár-Klemencz László vezényletével pont hat éve betört Kistehén Tánczenekar éppen most cserélte le nevét a nemzetközibb Little Cowra, sőt, már a tánczenekar titulust is elutasítják ("idejétmúlt") - ezzel egy hosszú szakasz zárult le a zenekar életében. Reméljük, a banda speciális közép-kelet-európai alternatív rockos-punkos ereszd-el-a-hajamat stílusa exportképes marad nagyobb zenei irányváltás nélkül is, szeptemberben ugyan éppen keringőket adnak ki a Kistehén "melankólikusok", de kistehenes átdolgozásban. Most Sopronban le lehet ellenőrizni, hogyan szól a nemzetközi hírnév felé menetelő Little Cow.

Kistehén: Szerelmes vagyok minden nőbe