Szurkolj, mint a lelátón! - Kiülős-kivetítős drukk-kertek a városban

Vágólapra másolva!
Júniusban akárhova is vesszük utunkat a városban, zöld tévéképernyőkön futkosó férfiakba botlunk minden étteremben és szórakozóhelyen. Plazma, LCD, projektor, LED-fal - minden nagyobb vendéglátóipari intézmény gondoskodott már valamilyen, focimeccs közvetítésére alkalmas eszközről, hogy azzal csábítsa be a focibolondokat egy jó meccsre. Persze nemcsak méregdrága sörök mellett lehet átélni a szurkoláshoz elengedhetetlen tömegélményt: összeszedtük, milyen szabadtéri kerthelyiségek várnak minket szolid áraikkal és nagy befogadóképességükkel - egyszóval az igazi stadionos szurkolás szívmelengető, népegyesítő illúziójával.
Vágólapra másolva!

Csak Ausztriába 1,9 millió szurkoló özönlik most a foci EB-re; azoknak mondjuk vigasztalásul, akik szerettek volna, mégsem jutnak ki: ezek közül csupán 276 ezernek van jegye a meccsekre. Azaz több mint másfél millió ember ugyanúgy nyilvános kivetítőkről fogja követni a bajnokság eredményeit kocsmákban vagy kertekben, mint mi. Készültek is erre az osztrákok, már csak azért is, mert a 2006-os német VB-nél senki nem számított a kiülős-kivetítős helyek ekkora nagy divatjára. Akkor négyszer annyian akarták a nyilvános kivetítőkön nézni a meccseket, mint ahányan elfértek... Most Ausztria-szerte 360 helyen szereltek fel óriáskivetítőket, hogy a futballrajongók közösségben élvezhessék az Európa-bajnokság összecsapásait. (Bécsben a két legnagyobb "public viewing" helyszínt a Városházánál és a Hősök terén állították fel, a Ring mentén, a kettő együtt 75 ezer ember befogadására képes.)

Magyarországon - talán az érintettség híján - nincsenek ilyen grandiózus, "lelátó-pótló" közösségi szurkolóhelyek, de bőven lesz hova kiugrani meccset nézni a haverokkal. A legnagyobb szabadtéri focinézős helyszín a frissen fazonírozott (új kandeláberek és padok, tiszta tó, térfigyelő kamerák) Orczy-kertben, a Bárka Színház mögött berendezett Orczy Placc, ahol 10 ezer (!) szurkoló gyülekezhet egyszerre a 42 négyzetméteres LED-fal elé. Ez a futballbajnokságot szervező két ország, Ausztria és Svájc budapesti nagykövetségének hivatalos szurkolóhelye is egyben. Szépséghibája lehet a dolognak, hogy belépőt kell fizetni, bár valljuk be, az 500 Ft elég jelképes ahhoz képest, hogy ebből 300 Ft-ot le is fogyaszthatunk. Négykor nyit, és egy vacsorát is bevállalhatunk itt, van melegkonyha. (VIII., Ludovika tér 2.)

Az Orczy Placc budai kistesóját a Millenárison rendezték be, ahol két darab öt négyzetméteres kivetítőn nézhetik az ide kilátogatók a mérkőzéseket. Nem rossz választás, nejeknek-gyermekeknek ott van a füves park. A Placc honlapja felhívja a figyelmet arra, hogy előre kell asztalt foglalni, melynek ára 1000 Ft/Fő (leiható), de bőven van hely a LED-fal előtt fetrengeni a fűben bejelentkezés nélkül is... Szintén a bajnokságot szervező két ország hivatalos meccsnézős helyszíne. Az Orczy téren és a Millenárison is a versenyző országokról szóló kisfilmekkel, koncertekkel szórakoztatják a nézőket a szünetekben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Műjégpálya is szabadtéri fociarénává alakul három hétre, akárcsak két éve, a világbajnokság idején. A szünetben koncertek (Kowalsky meg a Vega, Kaukázus), a félidő alatt sok sör; ez az a hely, ahol tuti elférsz; ajánljuk, bár idén sok hangulatosabb helyszínen lehet követni a mérkőzéseket.

Lássuk azokat a vendéglátóipari intézményeket, amelyeknek jelentékeny a foci-EB-s készültségi foka, és emiatt jó szívvel ajánljuk. A legextrémebb a West-Balkán, amelynek Futó utcai "nagy" kirendeltsége (talán még emlkszünk rá) a 2006-os labdarúgó-világbajnokság 30 év alatti magyar közönségének kedvenc meccsnézős helye volt, ennek ellenére úgy nézett ki, idén nyáron a WB zárva tart, és a színfalak mögött készül az új komplexum megnyitására. De a tulajdonosok rájöttek, a ziccer kihagyhatatlan, így mégis nyílik idén nyáron egy WB kert - külön a foci-EB-re specializálva! Félezer ember elfér, már öttől lehet itt üldögélni, van játszótér, két kert, biciklitároló, sör - és ami a legfontosabb: 12 négyzetméteres LED-fal. Mindez a Pál utcai fiúk hajdani grundján. Szerintünk ez a helyszín az EB alatt is favorit lesz... (VIII., Nagytempom u. 30., egy utcával feljebb, mint az előző WB)

A tavaly nyáron nyitott, és rögtön nagy népszerűséget kivívó (nagy WB-rivális) Corvintető sem maradhat ki a nagy meccsközvetítős versenyből, a Corvin Áruház romantikusan lepusztult szocreálos-indusztriális környezetében terpeszkedő óriásteraszon tíz négyzetméteres kivetítőn követhetjük a futballbajnokság eseményeit. Fílinges, valljuk be. Lehet ide bátran jönni, a befogadóképesség 800 fő. (VIII., Blaha Lujza tér 1-2.)

Forrás: MTI

A Margitszigeten nézni sem rossz a meccset, a Holdudvar profi körülményeket nyújt a maga 15 négyzetméteres LED-faljával. Ide is befér 500 ember, de ha asztalnál, és nem a pultnál ácsorogva szeretnéd nézni a gólokat, akkor itt asztalt kell foglalnod... Már kora délután nyitva van, és azt a tagadhatatlan előnyt nyújtja, hogy a szigeten a kevésbé focirajongó családtagok is jól tudják érezni magukat, görkori, bicaj, vadaspark, félóránként az elfoglalt családfő meglátogatása. A konyhát is ajánljuk, bár nem a legolcsóbb: a régi Casino patinás épületében napközben turisták lebzselnek, és ez az árlapon is meglátszik... Ha nem férünk valamiért a Holdudvarba, akkor a Sark Kertet is megpróbálhatjuk egy kicsit följebb, ott is vetítik a meccseket.

A másik budai javaslatunk szintén nyári slágergyanús: a Széna tér rejtett zugában megbújó Jégkert tavaly nyáron az egyik legnépszerűbb kerthelyiséggé nőtte ki magát a Mamut nyomasztó tőszomszédságában. Az egykor lőtérként használt, ma már műemlék Lövölde területén elterülő placcot úgy veszik körbe a fák lombjai és a friss zöld pázsit, mintha nem is a főváros egyik legnagyobb közlekedési csomópontja mellett lennénk. A kivetítő kilenc négyzetméteres, háromszázan beférnek, és a sátor zápor esetén is véd. A Millenáris erős konkurenciája! (Arról nem is beszélve, hogy itt nagyon értenek a sörhöz...) (II., Margit krt. 66., a Széna térnél)

Még mindig Budán maradva ajánljuk a Fecske Teraszt, a műintézményt lehet, hogy sokan a Ráday utcából ismerik, pedig a Komjádi uszoda tetején, a kertes teraszon kezdett Ági mama is, aki ma már franchise-rendszerben működtet vécéhálózatot, és a Fábry-showban exponálja magát. Pavilonok, finom husik, szőnyegek és párnák, a víz csobogása alulról, plusz projektor kilenc négyzetméteres vetítővászonnal. Biciklibarát hely, a szünetben csocsózni is lehet.

Forrás: Fecske

A Zöld Pardon is beszerzett négy darab plazmatévét, a szomszéd egyetemisták biztosan itt nézik a meccseket; de ha valaki nem érzi magát a ZP törzsközönségéhez tartozónak magát, viszont szeretne a Petőfi-híd vonzáskörzetében maradni, a hídfő másik oldalán is talál jó pár plazmát, a Rióban. Ezeket inkább akkor ajánljuk, ha a Fehérvári úton toporogva jut eszünkbem, hogy két perc múlva kezdődik a meccs. Minden más esetben érdemes messzebbre menni, találunk hangulatosabb helyeket.

A Keleti-pályaudvaron belüli Baross étteremben óriás kivetítőn lehet figyelemmel kísérni a mérkőzéseket, a negyeddöntőktől kezdve, minden este 20.15-től a Sportfogadó-féle interaktív, a baráti beszélgetések hangulatát idéző EB-nézés keretein belül. A sörakcióval egybekötött meccsnézést mindig más sportközeli szakember kommentálja, akiket akár sztárvendégeknek is nevezhetünk. Az első vendég Elbert Gábor lesz, az ÖM sportszakállamtitkára (többiek szervezés alatt). Külön érdekesség, hogy esténként egy-egy eredeti EB-labda is kisorsolásra kerül (Europass), melyet Buzánszky Jenő és Dunai Antal dedikáltak. Értelemszerűen rossz idő esetén sem marad el a program, ez egy pozitívum a kerthelyiségekkel szemben - igaz, itt szúnyog sincsen...:)