Vágólapra másolva!
A Nagy Imre és társai ellen 1958 júniusában folyó koncepciós per teljes, 52 órányi hanganyagának lejátszásával állít monumentális "hang-emlékművet" az OSA Archívum és az 1956-os Intézet a forradalom kivégzett és elítélt áldozatainak. Az egyhetes megemlékezésen - megkísérelve óramű pontossággal követni a per eredeti menetrendjét - vágatlanul adják közre a hanganyagot. Az [origo] június 9-én, hétfőn élőben jelentkezik a helyszínről, így az olvasók figyelemmel kísérhetik Nagy Imre kihallgatását - amely órára pontosan ötven évvel ezelőtt zajlott.
Vágólapra másolva!

Az OSA Archívum és az 1956-os Intézet a Nagy Imre és társai elleni koncepciós per ötvenedik évfordulóján rendhagyó, egyhetes megemlékezést szervez, amely során június 9. és 15. között az OSA Centrális Galériájában a per eredeti menetét rekonstruálva játsszák le az 52 órányi hangdokumentumot. A Belügyminisztérium utasítására meglepő precizitással rögzített hanganyag a Nagy Imre-per ma hozzáférhető egyetlen hiteles és vágatlan dokumentuma, amelyet most először lehet meghallgatni nyilvánosan.

Véletlen, hogy most, 2008-ban június 9-e, az ötven évvel ezelőtti tárgyalás kezdete a hét ugyanarra a napjára - hétfőre - esik, mint 1958-ban. Így a mostani megemlékezés valóban kísértetiesen pontosan követheti az eseményeket: nemcsak a dátum, az óra egyezik meg, de még a naptári nap is.

Az eredeti felvételeket a Magyar Országos Levéltár őrzi 1990 óta; a levéltár most hozzájárult, hogy a digitalizált hanganyag egyszeri alkalommal, a per évfordulóján újra elhangozzon a megemlékezés keretében. A lejátszáshoz az összes egykori áldozat ma élő hozzátartozója is hozzájárulását adta.

A hanganyag a fellelhető legteljesebb dokumentuma a pernek: a megbízott hangtechnikusok két magnetofont működtetve rögzítették szalagra a tárgyalás lefolyását az első naptól a kegyelmi kérvények benyújtásáig, beleértve a vádlottak és a tanúk kihallgatását, a vádiratot, a védőbeszédeket és az utolsó szó jogán elmondottakat. A rögzített anyag jó minőségű, egy-egy néhány másodperces részlettől eltekintve folyamatosan követhető, érthető.

A felvétel különlegessége, hogy a rögzítés aggályosan körültekintő volt: többször felszólították a beszélőket, hogy hangosabban beszéljenek, és az sem általános, hogy a technikusok két felvevő készüléket használjanak, amelyek ráadásul átfedéssel veszik az elhangzottakat. A különös gond arra utal, hogy törekedtek rá, nehogy egyetlen szó is rögzítetlenül maradjon.

Valószínűsíthető, hogy az eredeti elgondolás szerint a perben rögzített hang- és képanyagokat a Kádár-rezsim a maga propagandacéljaira is fel kívánta használni. A perről filmfelvételek is fennmaradtak, azonban ez már csupán erősen vágott, már propaganda célokra átalakított dokumentumfilm formájában. (A Terror Háza kiállításán látható felvételek ebből a filmből származnak.)

Ha most, ötven évvel később belehallgatunk a tárgyalás rövid részleteibe, nem tűnik ki olyan feltűnően, hogy a Nagy Imréék ellen folyó per - egészét tekintve - ízig-vérig koncepciós per volt, amelyet hazugságokra építve folytattak le, és amelyben törvénytelenségek sorát követték el. A bíró és a vád képviselői a tárgyalás alatt ügyeltek a külső formaságokra.

Vásárhelyi Miklós, a per egyik túlélője több interjúban felhívta rá a figyelmet, hogy a per anyaga elejétől a végéig történelemhamisítás, szándékos torzítás és manipuláció eredménye. A per koncepcióját, forgatókönyvét, a tanúvallomásokat és az ún. "bizonyítékok" felvonultatását, valamint magukat az ítéleteket is már jó előre kidolgozták, illetve eldöntötték.

A per (és a megemlékezés) menetrendje:

Június 9. hétfő
9.30 A tárgyalás megnyitása, Nagy Imre kifogást emel a zárt tárgyalás és a gyorsított eljárás ellen
10.05 Megkezdődik Nagy Imre kihallgatása, felolvassák az 1958 februárjában rögzített vallomást
12.15 Nagy Imre szóbeli kihallgatása
13.00 - 14.00 Szünet
14.15 Szó esik az írói memorandumról és a Petőfi-körről...
14.46 ...az október 28-i kormánynyilatkozatról
15.10 ...a szovjet csapatok inváziójáról
16.05 Következnek az ügyész kérdései
16.45 Megkezdődik Donáth Ferenc kihallgatása
18.10 Nagy Imre hozzászól Donáth vallomásához
19.00 Megkezdődik Tildy Zoltán kihallgatása
20.45 A tárgyalás berekesztése
Június 10. kedd
9.30 Megkezdődik Gimes Miklós kihallgatása
11.02 Szóba kerülnek a Köztársaság téri események
11.35 Megkezdődik Maléter Pál kihallgatása
12.40 Szó esik a Corvin közi eseményekről
14.10 Kopácsi Sándor kihallgatása
16.48 Jánosi Ferenc kihallgatása
17.58 Vásárhelyi MIklós kihallgatása
19.34 Megkezdődnek a tanúkihallgatások
Június 11-12.
Folytatódnak a tanúkihallgatások
Június 13. péntek
18.28 Felolvassák Nagy Imre október 23-i beszédét
19.12 Felolvassák Nagy Imre lemondását
Június 14. szombat
9.30 Nagy Imre védőjének védőbeszéde
9.50 A többi vádlott védője is elmondja a védőbeszédet
13.35 Nagy Imre beszél az utolsó szó jogán
13.40 A többiek is megszólalhatnak az utolsó szó jogán
Június 15. vasárnap
17.00 Ítélethirdetés
17.55 Nagy Imre reakciója: nem kér kegyelmet, a magyar néphez fellebbez.

Június 15-én, vasárnap a történelmi hűség kedvéért csak délután 5 órától indul majd a hanganyag. Ezért 14 és 17 óra között a megemlékezés kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik, amelyen a korral foglalkozó történészek, jogi szakértők és a Nagy Imre-per vádlottjainak életrajzírói szólalnak meg.

Forrás: www.rev.hu
Nagy Imre és társai az ítélethirdetéskor 1958. június 15-én