Utazó holttest-kiállítás Budapesten

Vágólapra másolva!
Van, aki szerint undorító, öncélú botránykeltés, még mások szerint informatív, az ember számára nélkülözhetetlen tudástár fajunk titkairól. A beszédes Bodies... The Exhibition névre hallgató blockbuster kiállítást mindenesetre több mint 28 millió ember látta már világszerte, s átlagosan napi 10 ezer látogató kíváncsi az emberi test megismerését és az egészséges életmódot fókuszba állító holttest-bemutatóra.
Vágólapra másolva!

A kiállítás teljes emberi testekkel, valamint 200 további szervvel és testrésszel lehetőséget ad arra, hogy "nem középiskolás fokon", közvetlen közelről tanulmányozhassuk szervezetünk működését. Május 24-től december 31-ig bárki "testközelből" szemügyre veheti a VAM Design Centerben például az egészséges tüdő és a dohányzó ember kátránytól megfeketedett tüdeje közötti különbségeket vagy az emberi magzat fejlődésének és fejlődési rendellenességeinek jellegzetességeit. Górcső alá kerül többek között a mellrák, a méhen kívüli terhesség, a vízfejűség, az elhízás, a májbetegségek, az érelmeszesedés és egyéb betegségek.

Azon felül, hogy közvetlen közelről látható a csontváz, az izomzat, a légzési és egyéb testi rendszerek folyamata, a kiállítás támogatja az egészséges életmódra való nevelést is. "A test mozgásban" - ez a koncepció kíséri a bemutatásra kerülő testeket, így statikus ábrák helyett zömében a futás, a táncolás, az ugrás és egyéb mozgásformák dinamikáját bemutató alakokkal találkozhatunk a kiállításon. Megcsodálhatjuk, miként működnek testünk csontjai, izmai, idegei, véredényei és szervei, láthatjuk, milyen hatással van a mozgás az emberi testre.

Dr. Roy Glover a kiállítás orvosszakértője elmondta, hogy műanyagból készült, mesterséges ember-modellek rendszerint idealizált, pontatlan módon mutatják be szervezetünket, míg egy valódi testeket felvonultató kiállítás természeténél fogva "képtelen a hazugságra és lehetőségek széles tárházát nyújtja az orvostudomány és az érdeklődők számára".

Forrás: [origo]

Valódi emberi testekről van tehát szó, melyek hosszú, akár két évig is eltartó vegyi eljárásokon mentek keresztül, míg mai állapotukat elnyerték. A technika a Lengyelországban született, Kelet-Németországban felnőtt Gunther von Hagens anatómus nevéhez fűződik, aki még a 70-es években kísérletezte ki ezt a módszert az emberi test halál utáni megőrzésére.

Lényege, hogy először a vizet vonják ki a testekből, majd folyékony szilikon gumival töltik fel azokat, ami aztán egy idő után megszilárdul és gumiszerű anyaggá változtatja őket - anélkül, hogy szemmel látható elváltozások következnének be akár a bőrben, akár a csontokban vagy belső szervekben. A legnehezebb persze az agy megfelelő prezerválása, hiszen a főleg lipidekből és vízből álló szerv a dehidratációs folyamat során könnyen összezsugorodhat, ezért a szokásosnál is nagyobb óvatosságra van szükség. Az eljárással nyert testek és testrészek aztán hosszú évekig épek maradnak: a hetvenes évek elején prezervált példányok még ma is kitűnő állapotban tekinthetők meg.

Gunther von Hagens-t több kritika is érte a módszer miatt, ám tény, hogy az orvostudomány és a humánbiológia rendkívül sokat profitál az emberi test ilyen szintű megismerésének lehetőségéből. Von Hagens volt különben szülőatyja a Bodies... The Exhbition koncepciójához hasonló, ám azzal kapcsolatban nem álló Body Worlds kiállításnak, ami még 1995-ben nyitotta meg kapuit Tokióban.

A Bodies... The Exhbition ezzel szemben a floridai Tampában nyílt meg 2005 augusztusában, és azóta bejárta a világot: Kopenhága, Bécs, Madrid, Buenos Aires, Barcelona, Cincinnati, Santiago, Branson, Prága, Lisszabon, Pittsburgh, San Diego, Las Vegas, New York, Fort Lauderdale, Hartford, San Antonio és Washington D.C. után most Budapesten is megtekinthető májustól december végéig, minden nap 10-20 óra.

Forrás: [origo]

Bodies... The Exhibition, 2008. május 24-től december 31-ig
VAM Design Center (VI., Király utca 26.)