Előnyári kocsmabédekker

Vágólapra másolva!
A Kultiplexnek vége, a West-Balkán vándorcirkusza ki tudja, mikor és hol köt ki, és nincs többé Almássy téri Szabadidőközpont sem. Ringben még a régi versenyzők (A38, ZP, Rio, Holdudvar); de hol vannak az új favoritok? Kocsmabédekkerünkben utánajártunk, melyek lehetnek a megtizedelt pesti éjszakai élet új bástyái: óriásterasz és retrós hodály, zsúfolásig telt romkocsmák és alagsori búfelejtők, bringabarát brit lak és gyárvidéki detektívesdi. Tavaszodik, irány az éjszaka.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évben kezdődő - és közfelháborodást keltő - kocsmafelszámolási hullám nehéz helyzetbe hozta a pesti éjszaka talajt vesztő közönségét. A West-Balkán évek óta bizonytalansági faktornak számít a szórakozni vágyók buli-noteszében; és jelen állás szerint 2009 januárjáig nem is fog kinyitni. Az Almássy multi-kulti komplexumát is elsirattuk már; szálloda épül a helyén. Az utolsó cseppnek a legnagyobb hisztériát kiváltó Kultiplex kivégzési parancsa tűnik.

Hírmondónak itt maradt az egész évben stabil (viszont nagyon drága) A38, a Süss Fel Nap örökét átvevő Morrison's 2 és 1. A szabadtéri szórakozóhelyek közül a Zöld Pardon épp ezen a héten ébredt fel nagy tinitömeggel téli álmából; a szupertrendi Rio, illetve a kortárs galériával és elegáns barokk tükrös mosdóval klasszicizálódó Holdudvar is a napokban éledezik. Új helyekre viszont szükség van, lássuk, melyek lehetnek az idei befutók.

Forrás: [origo]

Corvintető
A legjobb odds-szal a tavaly nyár óta üzemelő tetőtéri óriásterasz, a Corvintető vonzza magához az underground gyűjtőhelyek gyászolóit. A hely tulajdonosai (akik egyébként a szintén népszerű Sarkot és Szódát üzemeltetik) a pesti szórakozóhelyek körében eddig ismeretlen megoldással élve, penthouse stílusban gondolták el a West-Balkán örökét (és közönségét) átvevő teraszkocsmát a Corvin Áruház romantikusan lepusztult szocreálos-indusztriális környezetében. A Corvintető elvileg jól látható helyen, a Blaha Lujza tér kellős közepén van, mégsem egyszerű rábukkanni: a Somogyi Béla utcai étkeztető sor felől kell megközelítünk. Ahhoz, hogy magára a tetőre feljussunk, vagy sokat lépcsőzünk, vagy a vicces helyzeteket produkáló lift, illetve a liftes fiú (!) segítségét vesszük igénybe.

A nagyterem a Corvintető lelke, még akkor is, ha az igazi tető egy emelettel feljebb terpeszkedik a Blaha fölé. Itt van ugyanis a legnagyobb népsűrűséget generáló tánctér és színpad . A piros alapszínű terem az orientális stílussal kacérkodik, de ettől még a diszkógömbök is zavartalanul forognak a plafonon, a műanyag báltermi csillárokról nem is beszélve.

Fotó: Koós Bence
Corvintető | Nézz még képeket!

A fenti 600 négyzetméteres óriásterasz nélkül azonban a lenti tánctér sem menne sokra; a Corvin Áruház magaslatáról nyíló sajátos panoráma a Tető egyik nagy csábereje. A kőfalakkal körbevett tetőről az egyik irányból ágaskodnak a budai hegyek, a másikból pedig a pesti bérházak téglarengetege tárul elénk. A jól eltalált zenei kínálat a másik nagy ütőkártya, ide jár mindenki, aki szereti a hazai és külföldi underground muzsikát; illetve aki eddig a West Balkánba járt. Amellett, hogy fellépett már itt a Belga, az alterpopper Péterfy Bori és nemrégen a New York-i Dub Trio, a Tető a sokáig a WB egyik legfőbb vonzerejét jelentő Rewindot is megörökölte.
Bravó: Budapest első belvárosi óriásterasza; riszpekt!
Ejnye: Néma gyereknek az anyja se... - nehéz megtalálni!
Egy korsó sör: 420-650 Ft
Eszpresszó: 250 Ft
Rövid: 750 Ft
VIII., Blaha Lujza tér 1-2., a Corvin Áruház tetején, a Somogyi Béla utca felől van a bejárat >>>

Forrás: [origo]
Corvintető | Nézz még képeket!

Forrás: [origo]

Jelen
A Jelen - hasonlóan az emeleti féltestvérhez, a Corvintetőhöz - nemrégiben (tavaly decemberben) nyílt meg, de máris a Blaha Lujza téri éjszakai szocializációs komplexum egyik középpontjává vált. Megközelíthetőségét tekintve hasonlít sajnos tetőtéri szomszédjára; a Jelent is nehéz megtalálni, a könnyebbség talán csak annyi, hogy a bejárattól kb. 100 méterre, a Márkus Emília utcában már nyilak jelzik az odafelé vezető utat. Ha megtaláltuk, kövessük is a nyilakat lelkiismeretesen, érdemes. Nagy belmagassága miatt az egész placc első pillantásra egy hatalmas vásárcsarnokra emlékeztet, ahol egy hangulatos dzsesszbár, szocreál kiskocsma és zsúfolt diszkó hangulata mosódik össze kedélyes harmóniában. A falak plakátjairól egyszerre vigyorog ránk Bob Marley, az ősdarkos Cure, és a design fenegyerek Tom Dixon, (plusz Jézus!) - jelezve, hogy itt szívesen látnak mindenféle világlátású vendéget.

Fotó: Koós Bence
Jelen | Nézz még képeket!

Szót érdemel a pult mellett jobbra felhúzott mindenes bolhapiaci bódé, ahol lehet kapni szotyit is, de a gyermeteg érzelműek (és a romantikusok) ezeréves játék-matchboxot is vásárolhatnak, sőt az előrelátó árusok még az odalátogatók óvszerszükségletére is gondoltak. Többé-kevésbé a passzív dohányzást is elkerülhetjük, ha a tánc-és koncerttérként funkcionáló (és állítólag nagyon jól szellőző) "non-smoking area" védelmét választjuk. Az ember jöhet ide kávézni délután (már négykor kinyitnak), alapozni este, illetve bulizni is itt ragadhat: péntekenként Friday Funk néven "Budapest legmegátalkodottabb eklektikus DJ-i", a Pow tagjai szórakoztatják a feltűnően vegyes társaságot, de világzenei- (pl. Chakra Hackers) és dzsesszkoncerteket is kifoghatunk.
Bravó: Frappáns ötlet a nagypult mellett egy mindenes trafikot is működtetni.
Ejnye: Egy ekkora helynek illene legalább egy honlapot üzemeltetnie.
Egy korsó sör: 400-500 Ft
Eszpresszó: 200-250 Ft
Rövid: 500-600 Ft
VIII., Blaha Lujza tér 1-2., a Corvin Áruház oldalában, a Márkus Emília utca felől

Fotó: Koós Bence
Jelen | Nézz még képeket!

Forrás: [origo]

Cökxpon Ambient
A Cökxpon Ambient sokkal csendesebb benyomást kelt a fent említett Blaha Lujza téri hangoskodókhoz képest, ellenben a kulturális felhozatal is bővebb. A Sziget Fesztivál zoknis-pihenős ambient sátra kapcsán megismert Cökxpon Ambient Társaság gründolta a Boráros téri kult-központot is. Az egykor Kedvenc névre hallgató lepukkant sarki kricsmit (a neon még hirdeti e régi időket, de a felirat tágabb értelmezésben végül is még érvényes lehet...) alakították át sátras hangulatúvá.

Először kicsit meglepődhetünk, amikor betoppanunk a kávézó részbe, a hely bájos intimitásából adódóan ugyanis eseményszámba megy a vendég érkezése. Ha letudtuk a kíváncsi tekintetek mustráját, bátran támadjuk meg a pultot, és tetszés szerint igyunk kakaót, sört vagy forralt bort; az árak a jó ízlés határain belül mozognak. A hasunkat viszont nem itt fogjuk elcsapni (hacsak nem levessel), de ez egy kávézónak csak rosszindulattal róható fel.

A Brian Eno-i ambient-hagyományból táplálkozó hely valójában egy tarka gyerekszoba, felnőtteknek. Azon belül pedig mindenkinek, mert a punktól elkezdve az afro-amerikai hip-hopperen át, a homoszexuális párig bárki békésen megfér egymás mellett, (és nem ritkán) akár egy asztalnál is. A tévémaci foteljére emlékeztető retrós ülőalkalmatosság, az otthon megszokott alvópárnákkal körbepakolt lépcsőzetes minigalériák/pódiumok elhelyezése praktikus, így a kis tér ellenére is kényelmesen folytathatunk meghitt traccspartikat is. A plafont körbehálózó színes mintás függönyök mellett ne menjünk el szó nélkül, pompásan passzolnak a zöld, piros és sárga lámpákhoz. És ami a Cökxpont megkülönbözteti a szimpla elfekvős kávézóktól, az a rendszeres dzsessz- (pl. Harcsa Veronika, Takács Eszter) és egyéb (pl. Riddim Colony, Etnorom) zenei műfajú koncertek gyakorisága.
Bravó: Ambient fíling rulez!
Ejnye: Kákán talált csomó: szegényes az étlap.
Egy korsó sör: 350-450 Ft
Eszpresszó: 240 Ft
Rövid: 600 Ft
IX., Soroksári út 8-10., a Boráros tér alatt >>>

Forrás: [origo]
Cökxpon | Nézz még képeket!

Forrás: [origo]

Cha-Cha-Cha 12 Inch
A tánczenés Cha-Cha-Cha 12 Inch január óta ad otthont a Cha-Cha-Cha márkanév régi híveinek. A magát "az underground és a mainstream találkozása"-ként hirdető hely a Nyugati tér és a Skála Metro tőszomszédságánál, egy 433 négyzetméteres nagyságú pincébe vackolta be magát, ultramodern XXI. századi környezetet kialakítva. A hely az igényes gépzene rajongóit célozza meg, akik a hetvenes években dívó, világító táncparketten élhetik ki magukat. A beugróért kárpótol minket az igényes dizájn, a kézzel festett, városi legendaként terjedő embernagyságú manga-képek, a helyenként groteszk, falakból/pultokból kilógó műanyag testrészek, és a pultra lézerezett táncosok látványa. A hely nemcsak a táncos lábúakra figyel, hiszen a nyugodtabb lelkületűek is elvonulhatnak pöfékelni a szivarszobába, vagy szürcsölgetni a sarokba. A tánczenei bakeliteket a hazai lemezlovasok közül gyakran szkreccselgeti az Ablak-a-Dubrás Naga és Swain, de ma például épp a világviszonylatban is keresettnek számító amerikai Ursula 1000 áll be a DJ-pult mögé.
Bravó: Zavarba ejtően igényes a külcsín.
Ejnye: Nem lehetne olcsóbb?
Egy korsó sör 450-550 Ft
Eszpresszó: 250 Ft
Rövid: 600-700 Ft
V., Bajcsy Zsilinszky út 63. pincéje, a Nyugati tér és a Skála Metro tőszomszédságánál >>>

Fotó: Koós Bence
Cha-cha-cha | Nézz még képeket!

Forrás: [origo]

Apacuka
Bevalljuk, a Horánszky utcai Apacukát kifejezetten télikertje miatt vettük bele kocsmakalauzunkba: a fedett üvegépítmény egy gyarmati pálmaház hatását kelti fonott székeivel és a turbulens növényzettel. A Szimplakert emeletén, a Zöld Szoba környékén uralkodik hasonló trópusi hangulat, de az Apacuka elegánsabb kivitelben hozza ezt. Szerencsére mindez nyárra is átmenthető: az üveggel borított kert mellett ott a szabadtéri verzió. A világos kert és az ingyen wifi miatt kiváló munkahelyszín napközben (tizenegykor nyit, és jó a menü), este irodalmi szeánszokat, olykor színházi programokat élvezhetünk zenei háttér mellett. Az emeleten székel a Réz András és Fabriczius Gábor alapította kommunikációs tanoda, így gyakran vonulnak át a helyszínen hazai médiacelebek. A hely másfél éves, és már masszívan elindult a trendivé válás útján, de bátran ajánljuk, még nem maradtunk le semmiről. Néha jól jön egy pálmaház a vigasztalan nyolcadik kerületben.
Bravó: az Apacuka olyan, mintha a Szimplakert letisztult, elegáns, szupertrendi változata lenne.
Ejnye: kicsit már túl trendi is...
Egy korsó sör: 360-570 Ft
Eszpresszó: 240 Ft
Rövid: 520-780 Ft (a felső határnál már abszint van..)
VIII., Horánszky u. 5. >>>

Forrás: Apacuka
Apacuka | Nézz még képeket!

Forrás: [origo]

Könyvtár Klub
Nyilvánvaló, hogy az ELTE BTK gyomrában nyüzsgölődő Könyvtár Klub a hajdani eltés Holdudvar örökségére tör: ugyanaz a hely, ugyanaz a hangulat - továbbfejlesztve. A tavaly április óta üzemelő újgenerációs bölcsészparadicsom a modern értelmiségi minden igényét kielégíti: van wifi, olvasgathatsz antik könyveket - és még csocsóasztalt is találsz. Van hangulatos sárga bőrfoteles dumazóna és kávézgatós kerekasztalkák is, amellett, hogy ha szűkösen is, de tánctér is biztosított az esti táncos programokhoz.

A bölcsészek nem tömött bukszájukról híresek, így aztán az árak mérsékeltek, igaz, csak délután négy óra után adnak ki szeszt (már csak ebben is emlékeztet a jó öreg Holdudvarra), és a menza kosztja is megfizethető. A hely egyre kapósabb a bölcsész-kompatibilis bandák (pl. Kaukázus, Csá, Misi!) és egyéb közkedvelt előadók (pl. Varga Zsuzsa, Belmondo) körében. Szinte minden napra jut koncert, a csütörtök esti parti szeminárium DJ Matekkal pedig már fix pontnak számít.
Bravó: Belvárosi szórakozóhelyhez képest kifejezetten pénztárca-barát árak vannak.
Ejnye: A hely kellős közepén összetolt asztalsor egy királyi ebédlőben bőven elférne, de itt sajnos útban van.

Egy korsó sör: 320-480 Ft
Eszpresszó: 140 Ft
Rövid: 500 Ft
VIII., Múzeum körút. 4., Astoria, a Burger Kingtől balra, az ELTE BTK területén >>>

Forrás: Könyvtár Klub
Könyvtár Klub | Nézz még képeket!

Forrás: [origo]

Kiadó
A Jókai tér kocsma- és teázó-sorának elegáns és egyben barátságos légiósa az alagsori Kiadó bisztró. Igazi törzshelygyanús, kuckós hely, az átellenben lévő Liszt Ferenc tér trendi kávézóinak jó hangulatú alternatívája. A brit tulajjal rendelkező kocsma-vendéglő belső tere egy angol dzsentri-család ebédlőjét, illetve nappaliját rejti, ahol zavartalanul ehetünk és ihatunk kedvünkre. Az étlapon a könnyű reggelin át a szaftos pacalig bármire rábökhetsz, nem fogsz csalódni. A Kiadó randi-vacsorára, baráti tereferére egyaránt alkalmas; a kellemesen halk háttérzenére a tulaj mellett a házmester szigora a biztosíték. Anglománoknak akár egyedül is érdemes betérns, a hely polcai ugyanis roskadoznak az eredeti angol literatúra klasszikusaitól. (A randi előtti kínos perceket is ragyogóan el lehet ütni a kötetek lapozgatásával.) A helyet kerékpárral is megközelíthetjük; bringabarát kocsmával van dolgunk. A britmániások és a csendre vágyók mellett itt az antidohányosok is otthonra lelhetnek, köszönhetően a füstmentesített szeparé résznek.
Bravó: Nincs rajta mit ragozni; az autentikus és nyugis brit dizájn telitalálat.
Ejnye: Korán zárnak - az ember éjfél után is szívesen elborozgatna egy ilyen helyen.
Egy korsó sör: 420-550 Ft
Eszpresszó: 250-350 Ft
Rövid: 500-800 Ft
VI., Jókai tér 3. >>>

Forrás: [origo]
Kiadó | Nézz még képeket!

Forrás: [origo]

Bakelit
Azt már elöljáróban leszögezhetjük, hogy Budapest első gyárszínháza, a Bakelit elsősorban vagabund lelkű olvasóinknak javallott. Nekik akár akkor is, ha éppen nincs nyitva... A Soroksári út elhagyatott utolsó felében lévő műintézmény ugyanis sajnos csak időszakosan, előadások, koncertek, kulturális estek idejére telik meg élettel. A gyárépület felkutatása akár egy alapfokú detektív-vizsga tétele is lehetne, mert a Bakelit enyhén szólva nem ugrik neki az embernek. Viszont ha elhagytuk a Soroksári úti egykori fegyvergyár és babakocsi-szerviz bizarr kettősét, akkor már sínen is vagyunk. Szó szerint, mert a helyhez vezető belső gyárudvarban egy, az idők során ottfelejtett sínvonalat kell követnünk. A poént azért nem lőjük le, innen már a kedves olvasónak kell megküzdenie az iparvidéki labirintussal. Ha sikerült, akkor már meg is találtuk a külső itatót, illetve a kimondottan kultúrára szakosodott szórakozóhely koncert- és performansz-termét is. A túra végén örömmel konstatálhatjuk, hogy megérte idáig jönni, mert a világvégi gyárépület indusztriális miliőjét sikerült stílusos eleganciával feldíszíteni. A rendszeresen tavaly augusztus óta üzemelő rejtélyes művészeti centrum talán épp titokzatossága, de hatalmas előadóterme miatt is feltétlenül egyre kurrensebb kulturális gócpontnak számít; hiszen például a Tünet Együttes nem egyszer lépett már fel itt, illetve az Indie Tour révén a hazai brit gitárzenei szcéna is felfedezte már magának.
Bravó: Első pesti gyárszínháznak lenni derék dolog.
Ejnye: Majdnem lehetetlen megtalálni, és nincs rendszeres nyitva tartás.
Egy korsó sör: 300-500 Ft
Eszpresszó: 150-200 Ft
Rövid: 600 Ft
IX., Soroksári út 164. >>>

Fotó: Koós Bence
Bakelit | Nézz még képeket!

Rom-és pincekocsma-invázió a régi zsidónegyedben

Ahol az urbánus retróbringák, víg kedélyű értelmiségiek, extravagáns külsejű lányok, youtube-ozó laptoposok, rasztahajú pultosok és laza külföldiek a legnagyobb koncentrációban fordulnak elő: ez a budapesti éjszaka egyik legnépszerűbb városrésze, a VI. és VII. kerületet felölelő egykori zsidónegyed, amelynek népszerű, sokszor láthatatlan rom-és pincekocsmái külön szakaszt érdemelnek összeállításunkban. A lebontásra ítélt pesti bérházak belső udvarait kiaknázó különleges hangulatú kocsmák a kétezres évek elején szaporodtak el, és azóta már a külföldiek is célirányosan keresik nálunk a hungarikumnak számító romkocsma-hálózatot. A legnépszerűbb közülük az iskolaalapítónak számító Szimplakert; wifivel, nagy-nagy kerttel, ajándékbolttal, csocsóval, fapados szekcióval és kényelmes fotelekkel.

Forrás: Szimpla Kert
Szimplakert | Nézz még képeket!


A másik romfavorit a Király utcai Kuplung, amelynek nagy csábereje a belvárosban ritka pingpong-lehetőség. Koncerteket is hallhatsz itt, de a füst nagy.

Fotó: Koós Bence
Kuplung | Nézz még képeket!


Nem romkocsma, de közvetlenül a Kuplung mellett helyezkedik el a házfoglalós előéletű Sirály, amelynek pincerésze a civilszféra egyik Mekkája és kulturális események csomópontja. Tulajdonlási okokból szinte folyamatosan függ fölötte Démoklész kardja, de ez a Gödör Klubot sem akadályozta meg abban, hogy a főváros egyik legkarakteresebb szórakozóhelyévé nője ki magát. A Sirálynak is csak drukkolni lehet.

Fotó: Koós Bence
Sirály | Nézz még képeket!


Kihagyhatatlan az önmagát szándékosan nem hirdető Ellátó is a Klauzál téren. Szintén háziállat-barát, és a bicajodnak is van helye. Ha lent nagy a zaj, külön jó, hogy az emeleten csönd van, ide bármikor elvonulhatsz filozofálgatni, fetrengeni, lenni.

Fotó: Koós Bence
Ellátó | Nézz még képeket!


A pincekocsmák rangidőse a lassan tíz éve üzemelő Pótkulcs. A világzenei koncertekre specializálódott hely sörözgetésekre, borozgatásokra és fociközvetítések megtekintésére is kiválóan alkalmas a Csengery utca 65/b udvarában. A gulyáslevesük isteni.

Az Almássy téri Filter különlegessége a szinte minden este teltházas amatőr (és kevésbé amatőr) koncert, illetve a Depeche Mode-fanok is ide járnak csütörtök este partizni.

Fotó: Koós Bence
Pótkulcs | Nézz még képeket!


A Dob utcai Lámpás sokaknak bejöhet kényelmes alagsori kocsmakönyvtári hangulata miatt. Az ötletesen dizájnolt Ó utcai Mono a kakukktojás romkocsma-listánkban: a hely inkább az elektronikus zene kedvelőinek tetszhet.