Nemzeti Vágta: országimázs fesztivál a Hősök terén

Vágólapra másolva!
Még várják a nevezők jelentkezését, ám az már biztos, idén lesz elég jelentkező a Nemzeti Vágta megtartásához. A május 31-én és június 1-jén megrendezésre kerülő kulturális országimázs fesztivál fő helyszíne a Hősök tere és az Andrássy út lesz, a rendezvény középpontjában álló lóverseny mellett pedig számos világzenei koncert, lovasparádé, gasztronómiai kóstoló és történelmi felvonulás színesíti a produkciót. 
Vágólapra másolva!

Az április 10-i sajtótájékoztatón Geszti Péter kreatív igazgató elmondta, hogy eddig hatvanöt-hetven nevezés érkezett, köztük határon túli településekről is, április 30-ig azonban még várják a további jelentkezéseket. Fontos része a történetnek, hogy a közel száz lovas egytől egyig saját városát, falvát képviseli, így aztán a történelmi hangulatú lóverseny formaruhájának, a huszáros stilizált mellénynek hátuljára a települések címerei kerülnek. A győztes 30 millió forintot nyer nevezőjének, és 5 millió forinttal gazdagítja az általa képviselt önkormányzatot.

A résztvevőket persze nem csak a pénz motiválja, hiszen a Raiffeisen jótékonysági sztárfutamon például Stohl András, Hajas László, Hajdú Steve, Sasvári Sándor és Pintér Tibor is nyeregbe száll majd, ők nyereményüket jótékony célra ajánlják fel.

A nevezési díj bruttó 2 millió forint, mely már két futamgyőzelem esetén visszanyerhető. A versenyen résztvevő valamennyi település pavilont állíthat az Andrássy úton berendezett Vágta Korzón, melyben a képviselt önkormányzat vagy a nevező cég bemutathatja kulturális értékeit, esetleg a nevező cég termékeit. Persze nem csak cégek segíthetnek a települések, kerületek nevezésében: a III. kerület híres patrónusa például Andy Vajna.

"Közös élményről, hagyományteremtő kulturális fesztiválról van szó, ami ezúttal nem csak Budapesthez, hanem az egész országhoz szól" - mondta Soós Csaba, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, mint a rendezvény főtámogatójának képviselője. "Ebben a főváros-centrikus országban hangsúlyozottan szükség van nagyvárosokat és kisebb településeket is megmozgató fesztiválokra, így talán érhető, hogy pontosan a rendezvény mérete, országos mivolta miatt döntöttünk úgy, hogy támogatjuk Gesztiék kezdeményezését." A bank képviselője egyelőre nem tud arról, hogy más európai Raiffesen-központok is szponzoráltak volna hasonló rendezvényt, de bízik benne, hogy talán ezzel is sikerül hagyományt teremteniük. A lovas-jelkép egyébként sem áll távol a pénzintézettől, hiszen a Raiffeisen sárga-fekete logója voltaképpen két lófejet ábrázol, mely a biztonság és a védelem szimbóluma.

Forrás: [origo]
Létrejött az összefogás

Fontos szerepet vállal a résztvevői oldalon az 500 éves Magyar Huszárság, akik Mátyás király koronázásának 550 éves évfordulója alkalmából különleges programmal készülnek. Az évfordulóra való tekintettel a rendezvényt Corvin Mátyás emlékének ajánlják a szervezők, és szeretnének ezentúl minden évben más uralkodó vagy történelmi személyiség emléke előtt tisztelegni a Vágtával.

A fő helyszín persze a Hősök tere és az Andrássy út, de fontos szerepet kap az 56-osok tere is, ahol a két nap során számos világzenei koncert várja a látogatókat. Fellép többek között a Ghymes és a Szalóki Ági vezetésével működő Szájról szájra-formáció is, de igazi hungarikumként huszárrohamra és látványos lovasparádékra is számíthatunk. A mintegy 250 messziről érkezett ló és lovas a Városligeti tó területén kap szállást.

Nem elhanyagolandó a Vágta turisztikai vonatkozása sem: már több európai ország polgármestere jelezte, hogy részt vesz a fesztiválon, és a rendezők több százezer vendéggel számolnak a két nap alatt.

Forrás: MTI
Geszti a huszáros stilizált ruhát mutatja be