Koroljov a Zeneakadémián

Vágólapra másolva!
Jevgenyij Koroljov zongoraművésszel ad közös koncertet a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián. A február 22-i hangversenyen felcsendülő zeneművek az egyetemes kultúrtörténet egyik legfényesebb korszakába, az érett bécsi klasszicizmus világába csalogatják a hallgatót: Haydn és Mozart veretes melódiái hangzanak fel a Keller András, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar új zeneigazgatója vezényletében.
Vágólapra másolva!

Kis zenetörténeti időutazásra készülhetnek a hallgatók: a Telekom Szimfonikus Zenekar több évadra tervezett sorozatában Mozart összes zongoraversenyét és Haydn Londoni szimfóniái-t kívánja megszólaltatni.

A február 22-i hangversenyen a salzburgi mester 1782 és 1785 között született műveiből kettőt hallhatunk majd: Mozart legboldogabb időszakának lenyomatai ezek a kompozíciók. Ezekkel hódította meg bécsi közönségét, és ezeket még maga dirigálta a zongora mellől.

A zongoraversenyek társaságában a kor legnagyobb tekintélyének és zenei tréfamesterének, Joseph Haydnnek szimfóniái szólalnak meg - azok közül is az utolsó tizenkettő, az úgynevezett Londoni szimfóniák első négy darabja. Miután ugyanis Haydn "gazdája", a művészetbarát Esterházy Miklós elhunyt, és feloszlatta az udvari zenekart, Haydnt pedig nyugdíjazta, az idősödő zeneszerző elfogadta a brit Johann Peter Salomon muzsikus-impresszárió ajánlatát, aki őt Londonba hívta.

Haydn első londoni tartózkodása alatt, 1791-92-ben születtek a Fischer Annie bérlet keretében ebben az évadban elhangzó művek, amelyek révén Haydn egy csapásra népszerűvé vált a szigetországban is.

Ahogyan a viszonylag egyszerű, az 1790-es évekből származó indulók és menüettek, a szimfóniák is a zenei humor, a sokrétű kifejezés és a kiapadhatatlan fantázia mesterének mutatják a zeneszerzőt, akinek a zenéjéért a kor közönsége annyira rajongott, hogy műveinek - mint azt a 96. szimfónia esete is mutatja - képes volt akár csodatévő hatást is tulajdonítani.

A Magyar Telekom Zenekar a világhírű orosz születésű zongoraművész, Jevgenyij Koroljov közreműködésével mutatja be a műveket.

Haydn: Esz-dúr és C-dúr induló, Menüettek és táncok 1792-ből, Nr.94 G-dúr "Surprise" szimfónia, Mozart: D-moll zongoraverseny KV.466, C-dúr zongoraverseny KV.467, (Közreműködik: Jevgenyij Koroljov, Vezényel: Keller András) Zeneakadémia (VI., Liszt Ferenc tér 8.) 19.30