Kiosztották a Grammy-díjakat

Vágólapra másolva!
Amy Winehouse elutasított vízumkérelme miatt nem lehetett jelen a díjátadón, mégis tarolt: öt kategóriában győzött. Az est másik főszereplője Kanye West volt, a maga négy elnyert díjával.
Vágólapra másolva!

Az idei, jubileumi 50. Grammy-gálának két igazi főszereplője volt: a hat jelöléséből ötöt díjra váltó Amy Winehouse és a nyolc kandidálásból négy díjat elnyerő Kanye West. Amy Winehouse a technika segítségével lehetett szupersztárja élete első Grammy-díjkiosztójának: mivel az Egyesült Államok az énekesnő norvég drogbotránya miatt nem adta meg a beutazási engedélyt, a fekete hajúvá visszavedlett Amy csak egy hatalmas kivetítőn vehetett részt a ceremónián.

Úgy tűnik, sem a távolság, sem a kényszerű rehabilitációs kúra nem kisebbítette az énekesnő érdemeit: ő lett az év legjobb felvételének, legjobb dalának és legjobb popalbumának a birtokosa, emellett legjobb a pop-előadó és az év felfedezettje is egyben.

A legnagyobb presztízsű díjat, az év albumát Herbie Hancock, amerikai jazz-zongoristának sikerült eloroznia Winehouse elől jazz kategóriában, River: The Joni Letters című lemezével.

A másik nagy nyertes, a rapper Kanye West volt, aki a nyolc jelöléséből négyet tudott gramofonra váltani. Övé lett a legjobb szóló rapteljesítmény, a legjobb rapalbum, és két duóban előadott (Commonnal és T-Painnel) számát is Grammy-vel jutalmazták.

Három-három díjat gyűjtött be a gospel-énekes, Karen Clark-Sheard, illetve Bruce Springsteen, aki rock kategóriában ért révbe Radio Nowhere című dalával, illetve instrumentális rock-teljesítménye is elismerésben részesült.

Justin Timberlake két díjat zsebelt be: ő lett a legjobb férfi énekes, és dance kategóriában is a legjobbnak bizonyult. A kétdíjasok sorát bővíti a Foo Fighters: Dave Grohl és társai hard-rock kategóriában lettek elsők, emellett övék lett a műfaj legjobb albuma is. Végül a White Stripes is két díjjal gazdagabban térhetett haza.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=q1Tpl7cjywRPZ4GM

Amy Winehouse a Grammyn

A demokrata párti elnökjelöltség egyik várományosa, Barack Obama is Grammy-vel tért haza. Hogy mit keres egy politikus a zenei díjak környékén? Obama Elszánt remény: gondolatok az amerikai álom visszanyeréséről (The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream) című hangoskönyvével aratott, ráadásul nem is először: 2005-ben már nyert egy Grammyt ugyanebben a kategóriában Apám álmai (Dreams From My Father) című könyvével.

Forrás: Getty Images

A régmúlt nagyjai közül elismerésben részesült Woody Guthrie folkénekes, 1949-es koncertjét megörökítő The Live Wire című történelmi albumáért, illetve a The Beatles, a Love című filmzenei albumáért.