Salsától a reggae-ig: könnyűzenei őszköszöntő a MűPában

Vágólapra másolva!
Mi jut eszünkbe a Művészetek Palotájáról? Leginkább a komolyzene, a szmoking és a magassarkú. Ezen próbál változtatni a MűPa - őszre egy könnyűzenei sorozatot állított össze, tényleg a nagyközönségnek. Az előadók névsora bizonyítja, hogy ezek a koncertek mindenkinek szólnak. Bon-bon, Ladánybene 27, Ricardo Salsa Club-est és az Erik Sumo Band - mindez újfajta csomagolásban. Most felelevenítjük, mitől is jók ők, és miért kedveljük őket, egyszóval lássuk, mire számíthatunk a következő estéken.
Vágólapra másolva!

A Művészetek Palotájában október 31. és november 3. között a magyar könnyűzenei élet ismert és kedvelt fellépői állnak színpadra. Hogy miért ők és miért pont a MűPában? Nos, azért itt, mert a kívül folyton színt váltó épület szeretne a programok terén is színesebbé válni. A fellépők kiválasztása pedig egyszerű volt - csak semmi rétegzene; populáris, de nem agyonunt slágergyárosok szórakoztatják a nagyérdeműt.

Erik Sumo Bigband: kacat-pop-satöbbi

Nevezhetjük kacatpopnak vagy "pszichedelikus mesepopnak" (a frontember, Tövisházi Ambrus szóleleményei), amikor az Erik Sumo Band október 31-én színpadra áll a Fesztiválszínházban, mindenki besorolhatja saját zenei skáláján. Az együttes ezúttal nagyzenekari felállásban játszik majd, végre mindenki ott lesz, akit szeretünk. Színpadra áll a varázslatos hangelegy: Kiss Erzsi vendégénekesnő és Harcsa Veronika ellentétes kisugárzásuk ellenére tökéletesen kiegészítik egymást. A bandát színesíti még Ágoston Béla, a hazai etnojazz sokhangszeres előadója is; és akkor még nem említettük a fúvós hangszereseket, akik biztosítják a remek hangzást. Hasonló élményre számíthatunk az este, tökéletes akusztikai élménnyel gazdagodva.

Az elegáns esten a 2005-ös My Rocky Mountain album számai adják az alaphangulatot, de a közelgő Years in the Forest című új nagylemez anyagából is kapunk egy kis ízelítőt. Végre nem füstös kocsmában, és nem nyitott színpadon állnak elénk, bár furcsa ülő helyzetben végighallgatni ezeket a számokat. Mindenképp ajánljuk kedvcsinálónak a zenekar interaktív honlapját - ahol olvashatunk a közelgő albumról és az addigi koncertekről.
Jegyárak: 1100 - 2900 Ft

Erik Sumo Band: My Rocky Mountain

Szombat esti salsa-láz

Szombat este hazánk legnagyobb salsa- és latin dzsesszegyüttese hivatalos a Művészetek Palotájába. Révész Richárd (Ricardo), a Ricardo Salsa Club alapítója először a klasszikus zene rabja volt, de zeneakadémiai tanulmányai után magával ragadta a dzsessz és a könnyűzene. Számtalan művésszel lépett már fel, mind a komoly, mind a könnyűzenei palettáról: együtt zenélt Pege Aladárral, Lee Harperrel, Micheller Mirtillel ugyanúgy, mint mondjuk a Budapest Jazz Orchestrával vagy a TNT-vel. A Club több rangos nemzetközi jazz- és latinfesztiválon is koncertezett, sikerrel szerepeltek a montreaux-i illetve a gronau-i jazzfesztiválon is. A zenekar 2007-ben megjelent Escucha Mi Ritmo albuma egy igazi autentikus dzsessz-salsa lemez, amely nem utánzása a tengerentúli dzsessz világának, sikerült ugyanis eredeti hangulatot teremtenie. A zenekar 13 tagja megismerteti a hazai közönséggel a kubai zenei stílusokat, és népszerűsíti a latin-amerikai zenei kultúrát. Szombat este három énekes, három ütőhangszeres, öt fúvós, egy basszusgitáros és egy zongorista repít minket Kubába. A salsa-est garantáltan megmozgat minden csípőt, mondjuk csak képzeletben - hisz helyjegyköteles az előadás.
Jegyárak: 1100 - 2900 Ft.

Forrás: [origo]

Swingesített Bon-bon

Mindenki tud egynéhány Bon-bon számot kívülről, de november 1-jén máshogy fognak szólni a fülbemászó slágerek, a duó ugyanis igyekszik levetkőzni a sablonos hangzást, és a manapság kedvelt swing felé veszi az irányt. Bizony a '95-ös kezdet már rég volt, így Török Tamás és Szolnoki Péter kénytelen leporolni a lemezeket, és valahogy máshogy megszólaltatni a hangjegyeket. Gondoljunk csak a Valami Amerika vagy a Bakkermann betétdalára - ironikus, humoros, de túl sokat hallottuk. Most viszont megérkezett az új csomagolás. Nem lesz nehéz megszokni a swinges stílust, hiszen a számok maradnak, csak a hangzás változik - ráadásul a Budapest Jazz Orchestra biztosítja a tökéletes zenei alapot. Ezen kívül Szolnoki Péter fuvolázik is, kiegészítve a kitűnő kísérőzenekart. Megszólalnak a jól ismert régi és külföldi slágerek, csak "bon-bonosítva"; emellett az új Swing című albumukról is játszanak nekünk. A koncertet látványos video- és fényjáték kíséri, hogy egy percig se unatkozzunk.
Jegyárak: 1500 - 3400 Ft.

Reggae-est Ladánybene27 módra

A könnyűzenei "őszköszöntő" reggae-esttel zárul. A Ladánybene27 érdekes jelenség lesz november 3-án a Művészetek Palotájában, hisz őket főleg szabadtéri koncerteken szoktuk hallgatni. Az együttes Magyarországon úttörő volt jamaikai stílusú pozitív zenéjével, a roots reggae-vel. Ők adták ki hazánkban az első reggae albumot (Reggae, 1991), ezzel a stílus itthoni nagykövetévé váltak. Nevükhöz fűződik még az első hazai dub-album (Links to Babylon, 2002) és riddim-album (JudgeDay, 2007), továbbá az első budapesti reggae-klub, a Trenchtown Reggae Party létrehozása. Évente megrendezett Reggae Camp fesztiváljuk a reggae-élet kihagyhatatlan eseménye. 1985-ös megalakulásuk óta 11 albumot adtak ki és megszámlálhatatlan koncerten vannak túl. Ahhoz, hogy nagy slágerük, a Kell egy ház életérzését átélhessék, kétszer jártak az óceán partján - azóta letisztultabbak, és a reggae teljes spektrumának bemutatása helyett visszanyúlnak a gyökerekhez.

Forrás: [origo]

A hazánkban és Európa-szerte is méltán népszerű zenekar ezen az estén a legnagyobb reggae-örökzöldek mellett saját szerzeményeiből válogat, melyeket ezúttal egyedi, külön erre a koncertre áthangszerelt stílusban ad elő. Ráadásul a reggae és a ska hazájából származó, élőben kevert látványvilággal is kedveskednek a nézőknek-hallgatóknak. Az LB27-nek köszönhetően először látogat el hozzánk Fitta Warri - a híres jamaicai zenész a House of Riddim zenekar kíséretében varázsol el minket, de a MűPá-ban énekel az idei Reggae Camp-en nagy sikert arató Marlene Johnson is. Jegyárak: 1500 - 3400 Ft.