Töklámpás és gumicsizma: húsz úti tipp halloweenra

Vágólapra másolva!
Bár e héten nem hosszabbodik meg a hétvége plusz szabadnappal, de sok óvodában és iskolában most van az őszi szünet. Ilyenkor kell a szülőnek virítani valami jó kis ősz végi programmal, nehogy a gyerek az utolsó enyhe napokat a zsibbasztó rajzfilmcsatornák igézetében töltse. Nem baj, ha elsütöttük összes ötletünket az előző, hosszú hétvégén - nekünk még maradt pár: fürdőzzünk töklámpások fényében, látogassunk medvét és szamarakat, induljunk gesztenyegyűjtő körútra kisvasúttal, másszunk meg vulkánokat és vájjunk tököt otthon. Húsz kirándulótipp halloween hetére.
Vágólapra másolva!

Fedett programok fázósaknak

1. Beszélő ló, fényárban úszó légtornász
Ha rég voltunk cirkuszban, most itt az alkalom, hogy fogjuk a családot és megnézzük a saját szemünkkel is, miért tüntettek a bohócok október elején a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Az intézmény most mutatta be Ritmuscirkusz című, új műsorát. A produkcióból hiányoznak az oroszlánok és az idomárok, sőt kimaradtak még a piros orrú bohócok is, az új darab inkább a Magyarországon is már egyre többször vendégszereplő (például a Sziget Fesztiválon vagy a Trafóban látható) újcirkusz-társulatokhoz hasonlóan a látványra és a precízen kidolgozott koreográfiára épít. Fontos szerepet kapnak a légtornászok és az akrobaták, akik hol gyertyafénybe burkolózva, hol fénynyalábokban pörögve mutatják be egységes sztorivá összeálló produkcióikat.
Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz (XIV., Állatkerti krt. )
Jegyek: 1200-2000 Ft gyerekeknek, 1500-2400 Ft felnőtteknek

Az október 31-én és november 1-jén zajló Cirkusz-színházi Fesztivált a cirkuszosok "főiskolája", az Alternatív Cirkusziskola szervezi. A növendékek ebben a két napban mutatják meg, a hagyományos cirkuszi műsorszámok és a színház ötvözésével, hogyan jelenítik meg a gyerekek fantáziájában élő összes meselény, a törpéktől kezdve a beszélő lovakig. A fesztivál mindkét napján (pénteken háromtól ötig, szombaton tizenegytől kettőig) az iskola szakavatott mesterei tanítgatják is a gyerekeket a cirkuszi mesterség alapvető fortélyaira. Négy előadást láthatunk egymás után mindkét napon, a produkciók között van kötéltánc, akrobatika, látványszínház, szombat este pedig nem más a porondmester, mint Novák Péter, aki maga is artistanövendékként kezdte szerteágazó pályáját.
Helyszín: A Magyar Cirkusz és Varieté Művésztelepe (XIV. Hungária krt. 215.)
Jegyek: 1000 Ft/előadás, egész napra: 3000 Ft

Forrás: MTI

2. Babonaság és bábmisztérium a halloween jegyében
A Millenáris szombati gyermekprogramjai legtöbbször valamilyen téma köré épülnek, és a különböző, állandó időpontokban kezdődő blokkok között mindig szerepel mesélés, bábszínház, kézműveskedés, sőt még mozgás is. Ez most, november 1-jén is így lesz, ráadásul a halloween alkalmából rendezett gyerekbulin mindez még kiegészül jelmezversennyel és nagy felvonulással is. A műhelyben rögtön lehet is maskarát szabni, boszorkánykellékeket barkácsolni, töklámpást készíteni, gyertyát meríteni.
Helyszín: Millenáris (II., Fény u. 20-22.)
Jegyek: 500 Ft gyerekeknek, 700 Ft felnőtteknek, 1800 Ft családoknak.

Forrás: [origo]

3. "Játssz jót"! - Ötvenéves a LEGO
Valljuk, hogy az építőkocka és a kirakós-beletalálós játékok előnyeit egyszerre ötvöző LEGO az emberiség egyik legnagyobb találmánya, ezért nem riadunk vissza a reklámozásától sem. Egy dán asztalosmester kezdte gyártani ötven évvel ezelőtt LEGO (leg godt, azaz jót játszani) márkanéven a játékát, igaz, hogy 1949-ig ez nem az a LEGO volt, amit ma ismerünk, hiszen akkor még fából készült, és a megszólalásig hasonlított a sima építőkockára. Csak amikor a fa megdrágult, és a cég áttért az olcsó műanyagra, akkor vette fel a bütykökkel-lyukakkal egymásba kapaszkodó, ma ismert külsejét. Az ötvenedik születésnapra természetesen a mára hatalmas multivá nőtt óriáscég minden leányvállalata készült, Budapesten az Europark bevásárlóközpontban állítottak össze hatalmas kiállítást LEGO-ból kirakott Shaquille O'Neallel, zsiráffal és Lánchíddal. Péntektől vasárnapig játszani is lehet a színes kockákkal, illetve Wii-játékkonzolokkal és LEGO Creatorral (ez utóbbi egy ötletes számítógépes program, amellyel virtuálisan lehet legózni). A kiállítás és a játszóház november 9-ig látogatható.
Helyszín: Europark (XIX., Üllői út 201.)
A program ingyenes.

4. Fess magadnak bögrét!
A különböző barkács- és hobbitechnikák éppen eléggé ismertek és népszerűek, nem szorulnak rá, hogy külön felhívjuk a figyelmet az időtöltés eme módjára. Örök probléma azonban velük, hogy ha bele akarunk vágni egy adott módszer elsajátításába, az hatalmas anyagi beruházásokat igényel. Aki járt már hobbiboltban, tudja, hogy jó pár ezrest ott tud hagyni az ember, és semmi sem garantálja, hogy nem unjuk meg első alkalom után az egészet. Hosszas kutatás után sem akadtunk olyan műhely nyomára, amelybe csak besétálunk, és egy adott összeg leszurkolása után (kellékek az árban) azt a technikát próbáljuk ki, amelyik éppen eszünkbe jut. Tanfolyamok vannak, de nem ám akármikor. Rábukkantunk azonban egy helyre, amely majdnem olyan, mint amit elképzeltünk. Akár egy borús vasárnapon is eszünkbe juthat, hogy alkotnánk, a belvárosi kis műhelybe a hét minden napján besétálhatunk (november 1-jén, halottak napjára való tekintettel most nem) azzal az ötlettel, hogy készítenénk magunknak egy bögrét. A sótartótól kezdve a pizzás tálig bármilyen kerámiát választhatunk, az árban benne van a festék, a minta, a tál, a korong, az égetés és persze a segítség is, ha szükség lenne rá.
Helyszín: Made By You (V., Királyi Pál u. 11.)
Ár: 2400-2500 Ft/bögre (a nagyobb tálak drágábbak)

Forrás: [origo]

5. Diafilm otthon vagy a klubban
A diafilm örök klasszikus, a legprofibb technikával készült rajzfilmek korában sem fog soha kimenni a divatból, ha másért nem, hát azért, mert már abban a korban is lehet vetíteni a gyerekeknek, amikor még az animáció gyorsan pergő képkockái nem képesek lekötni a figyelmüket. Diafilmeket több helyen lehet kapni, gyerekboltokban és interneten egyaránt. A vetítőgéppel már nehezebb dolgunk lesz, ha szerencsénk van, néhány kering a családban a régi jó orosz masinákból, de ha nem, akkor inkább interneten érdemes keresgélni. Addig, amíg beszerezzük a kellékeket, nézzünk neten diafilmet, vagy menjünk diafilmklubba. A budai Mesetánc Játszóházban csütörtökönként fél öttől van kézműves foglalkozással összekötött diafilmklub, ahol a megnézett történetet a helyben eszkábált figurákkal rögtön fel is idézik a gyerekek. Ha szeretnénk részt venni, be kell jelentkeznünk előtte.
Helyszín: Mesetánc Fejlesztő Játszóház (II., Keleti Károly u. 8.)
Jegyár: 1000 Ft