Fesztivál a Páneurópai Piknik tiszteletére: Soproni Piknik idén először

Vágólapra másolva!
Éppen 19 évvel ezelőtt történt, hogy Sopront megszállták a kelet-német Trabantok és Wartburgok: három órára megszűnt létezni a szögesdróttal őrzött határ, itt volt a szabadság, Ausztria és Magyarország határmenti lakói - na meg azok a keletnémet nyaralók, akik erre a világraszóló eseményre még idesereglettek - hatalmas pikniket csaptak. Sopron környéke bizony nem akármilyen mulatságnak akkor adott otthont. A város erre emlékezve idén augusztus 20-án újra nemzetközi pikniket szervez koncertekkel, kulturális programokkal és nyárvégi mulatozással. Piknikre fel!
Vágólapra másolva!

Mivel is lehetne megünnepelni azt a visszahozhatatlan pillanatot, amikor ledőltek a határok? Sopron városa egy új, ingyenes fesztivál létrehozása mellett döntött: szülessen valami új, valami egészen különleges e történelmi pillanat emlékére. A cél, hogy németek, osztrákok és magyarok együtt ünnepeljenek, épp ezért egy évvel a Páneurópai Piknik 20. évfordulója előtt a város polgármestere, Fodor Tamás és a VOLT Fesztivál szervezői hagyományteremtő mulatságot szerveznek.

A programok gerincét a két színpadon zajló koncertek alkotják: a várnegyedben és a Fő téren összesen tíz zenekar szórakoztatja a soproniakat délután fél egytől a tizenegykor kezdődő nagy tűzijátékig. A zenei kínálat sokszínű: a folktól a dzsesszig hallhatunk mindent.

A koncertek sorát fél egykor a közép-kelet európai népzenei alapokon nyugvó muzsikát játszó Ghymes nyitja, majd maradva a folk vonalnál, a Csík zenekar muzsikál, méghozzá nem akármilyen repertoárral, különleges Kispál, Quimby és Tankcsapda feldolgozásokkal szórakoztatják majd a közönséget.

A dzsessz-rajongók szórakozásáról a világhírű kvartett, a Cotton Club Singers délután négytől, majd a Jazz+Az egykori énekesnője, Váczi Eszter és a Szörp gondoskodik.

Igazi kuriózum a hét órakor koncertező !Deladap: osztrák, cseh és magyar zenészek nem mindennapi koprodukciója egy kis hagyományos cigány népzenével, elektronikus hangzással. Igazi vérpezsdítő multikulti. A várkerületi programot pedig a Bergendy Tánc-és Szalonzenekar főszereplésével egy táncos utcabál és tűzijáték zárja.

A Csík Quimby-nótát énekel: Most múlik pontosan

A Fő tér a kicsit populárisabb zenéé: az MR2 - Petőfi Rádió színpadán a mostanában felfedezett Barabás Lőrinc Eklektric zenél délután öttől, majd egy német csapat, a New Orleans-i fesztiválról elkeresztelt "brass band" fúvószenekar lép fel, amely minden elődjénél átütőbben idézi meg a nyers, recsegős-ropogós blues-jazz hangulatot.

Mardi Grass BB.: Psychoflute

A nap végével a megemlékezés nem ér véget, a hűség városában közel 50 helyen egy hónapon át óriásplakátokon elevenedik meg Lobenwein Tamás, a rendszerváltás éveit és a Páneurópai Piknik pillanatait bemutató óriásfotó kiállítása, melynek teljesebb anyaga itt tekinthető meg.