100 év Disney-csodája képekben

Vágólapra másolva!
Az ambiciózus, fiatal Walt Disney egy alkalommal azt mondta: ő majd megépíti az álmát, a város pedig az ő álma köré fog épülni. Mindenki kinevette, pedig neki lett igaza: a világ leghíresebb rajzfilmkészítőjeként és egyik legnagyobb producereként huszonhat Oscar-díjat zsebelt be, figurái pedig halhatatlanná váltak. A Feld Entertainment szárnyai alatt működő Disney on Ice társulat most száz esztendő álomvilágát varázsolja a jégre: Miki, Minnie, Pinokkió és az Oroszlánkirály hősei Debrecen után az ünnepi hosszúhétvégén Budapesten szórakoztatják a lélekben fiatalokat. Emlékül vagy kedvcsinálóként a további előadásokhoz pedig következzenek a budapesti premier képei. 
Vágólapra másolva!

Egyszerre szupermodern és kegyetlenül precíz, ugyanakkor azt a fajta régimódi, avíttas bájt idézi, ami csak a Disney-világra jellemző. "Minden egy egérrel kezdődött" - mondogatta egy időben Walt Disney, de az egér mögött - ahogyan azt a Walt Disney Company későbbi vezérigazgatója is mondta - egy ember állt. Kevesen tudják, hogy ez az egér - természetesen Mikiről van szó - eredetileg Mortimer névre hallgatott, és a mai kerekképű rágcsálónál jóval soványabb és egy fokkal kegyetlenebb volt. Előszeretettel kínzott macskákat és tréfált meg ártatlan nőket - aztán Miki, akinek évtizedeken át maga a nagy rajzoló kölcsönözte hangját, jó útra tért. Később a Miki egér-sztorik szereplőiből kelt önálló életre Pluto, Goofy és Donald kacsa, akik az ötvenes években már saját filmjeikben játszották a főszerepet.

A Disney-világ jeges helytartói huszonhét éves fennállásuk során az egész világot bejárták már, köztük olyan területeket is meghódítottak, ahol egyébként nem dívik a jégkorcsolya: Európa, Amerika és Ausztrália mellett felléptek már Dél-Amerikában, Dél-Ázsiában vagy a Távol-Keleten is. Egyszerre több társulattal és számos párhuzamosan futó show-val járják a világot, időről időre Magyarországot is útba ejtik. A siker pedig mindig garantált, hiszen a magyar közönség az abszolút Disney-hívek közé tartozik a birodalom kezdetei óta.

A zenés-táncos jégrevü koreográfiáját az Emmy-díjas Sarah Kawahara készítette: a figurák nem csupán mozdulataikkal kommunikálnak, de a látványelemek és hangeffektek különös kombinációjaként minden érzékszerve ható színházi élmény születik a jégen. A Disney-kaland első pillanatától az utolsóig a néző is a show részesének érzi magát: valódinak tűnik a Mulan hunokkal vívott csatájának közepén hulló hóesés és az Oroszlánkirályt köszöntő szavannai forróság is. Fontos része ez a produkciónak, hiszen a fő cél itt az, hogy a történetet ne a szavak, hanem a karakterek mozdulatsorai és a koreográfiát kiegészítő különleges effektek meséljék el.

Fotó: Pályi Zsófia

A jégszínpad közepén egy monumentális, tizenkét méter magas és kilenc tonnás kastély áll, mely az előadás során folyamatosan változik, a történetek látványvilágához igazodva. A vizuális elemekért David Pott felelős, aki több sikeres broadway-i show-t tudhat maga mögött, és a Disney-féle maximalizmus jegyében az összes történethez külön, sajátos hangulatú színpadot rendezett be.

Egyes figurák, különösen a Pinokkió meséjéből ismert, Góliát nevű bálna szinte rémisztően élethűre sikeredtek, de erősen realisztikus az Oroszlánkirály varacskos disznója, Pumbaa ábrázata is. Pinokkió történetében egyébként is van valami kedvesen furcsa és egyben házborzongató, tovább borzonghatunk hát, amikor Dzsepettó műhelyében hirtelen egyszerre kel életre és fakad dalra két tucat játékbábu.

A Babák világának (It's a Small World) egyik legszebb jelenete, amikor a világ minden tájáról származó babák énekelnek különféle nyelveken, színes és látványos népviseletekben a világ minden részéről. A fantasztikus részletességgel kidolgozott miniatűr világ szereplői a világ különböző tájain élő gyerekeket reprezentálják, a jelenet minden mai Disneyland egyik legszívmelengetőbb attrakciója. A színpadon minden és mindenki egyszerre mozog, táncol és énekel, a színpadon a látvány, a tánc és a zene kapaszkodik egybe a jégrevü erejéig.

Fotó: Pályi Zsófia

Budapest, Papp László Sportaréna, 2008. március 21 -24.

március 21. 19 óra
március 22. 11, 15 és 19 óra
március 23. 11, 15 és 19 óra
március 24. 11 óra