Plakát-Erdély, papírcsákó, metrókiállítás - programok nemzeti színekben

Vágólapra másolva!
Gyermekekre hangolódik idén a március 15-i állami rendezvénysorozat, de még a civil Gödör Klub és a Millenáris ünnepi programjai is a családokat részesítik előnyben. A feltörekvő generáció ifjú tagjai ismét történelmi akadályversenyen élhetik át 1848 eseményeit a Lánchídon, készíthetnek papírcsákót a Múzeumkertben, és kishuszár-próbán vehetnek részt a Roosevelt téren. A különböző korosztályokat az Erdélybe kalauzoló plakáttárlat és a metróállomásokon felállított történelmi hangoskiállítás tömöríti nemzeti egységbe. Estére törtütemeket ajánlunk Sickratmennel vagy magyarbulit négy őrült bakelitgyűjtő DJ-vel. Talpra, magyar, várnak a trikolór programok.
Vágólapra másolva!

Az 1848-as forradalom 160. évfordulójára Az én márciusom címmel megrendezett rendezvénysorozattal emlékezik a kormány, amely keretén belül - a hagyományos zászlófelvonás és ünnepi beszédek mellett - leginkább gyerekeknek, családoknak szóló programok várják az érdeklődőket.

Már március 10-től kezdődően várja a gyerekeket a Múzeumkertben berendezett, tavalyról ismert történelmi játszóház. Itt nemcsak gólyalábas huszárbrigád, néptánc és mesejáték avatja be a legkisebbeket a szabadságharc eseményeibe, de ők maguk is beállhatnak a seregbe: készíthetnek falovat és papírcsákót, pacifisták mézeskalácsot, tavaszkoszorút. A műhely március 15-én is várja az alkotni vágyókat délután 14.00 és 17.00 között.

A tavaly nagy népszerűségnek örvendő, 12 pontos történelmi akadályverseny idén is feláll a nemzeti trikolórba öltöztetett Lánchídon. Az interaktív kiállításon korabeli jelmezbe bújtatott színészek a nevezetes nap 12 helyszínét mutatják be: többek között megelevenedik Petőfi lakása, a Pilvax kávéház, a Jogi Egyetem, a Landerer nyomda és a Nemzeti Múzeum lépcsője. Aki minden helyszínen teljesíti a feladatokat - kokárda-készítés, történelmi kvízkérdések megválaszolása vagy hajókötél-dobás -, pecsétet szerez az ott kapott Forradalmi Hitokmányba, majd oklevelet kap.

A Roosevelt téren is próbára tehetik a gyerekek tudásukat: itt ötven 1848-as egyenruhába öltözött huszár várja lovakkal, társzekerekkel a családokat. A gyerekek elsajátíthatják a nyergelés, a felszerszámozás mesterségét, kipróbálhatják magukat ezredkürtösként és tábori szakácsként, illetve versenyezhetnek abban, ki gombolja be leggyorsabban a huszárdolmány összes gombját.

A Millenáris havonta megrendezett szombati gyermekfoglalkoztatójában március 15-én a nemzeti tematika érvényesül, a családok ide is kiruccanhatnak az ünnep ürügyén: cirkusz és forradalmi óriásképregény készítése után a Szélkiáltó együttes Szabadság, szerelem... című műsora idézi fel Petőfiék hangulatát, majd János vitéz érkezik - diafilmen.

Forrás: MTI

A Gödör Klub Ünnepi Játékok címmel szervez hétvégi programsorozatot, amelynek két napjából a vasárnap a gyerekeké. Délelőtt dunántúli ugróst, népi gyermekjátékokat tanulhatnak a kisebbek, zenél a Bivaly zenekar, délután pedig következik az ALMA Együttes hiperaktív, provokatív verskoncertje.