Káoszelmélet eltáncolva: hollandok a MU Színházban

Vágólapra másolva!
A Club Guy & Roni nevű groningeni társulat Lírai katasztrófák című táncelőadását a tagok bevallása szerint a káoszelmélet ihlette. Ez így nem hangzik túl jól - de ha tudjuk, a New York Times kritikusa szerint a táncműhely munkája Pina Bausch holland módra, már érdekesebben hangzik a dolog. Friss darabjuk két estén át, február 21-én és 22-én vendégszerepel a budai MU Színházban.
Vágólapra másolva!

Holland táncelőadást láthatunk a MU Színházban a LOW Holland-flamand Fesztivál keretében, így most - február 21-én és 22-én - sok más műfaj mellett megismerkedhetünk a kortárs tánc legújabb északi tendenciáival is. A Club Guy & Roni groningeni székhelyű holland társulat, amely kis mérete és fiatal kora ellenére bejárta fél Európát, és a tengerentúlon is nagy sikert aratott.

Titkuk, hogy a csapat két lelke, Guy Weizman és Roni Haver izraeli-arab származású koreográfusok, mai témákhoz nyúlva próbálják meg felrázni közönségüket. Gyökereik kettőssége érzékennyé teszi őket az aktuális problémákra, ők pedig nem hagynak minket lustálkodni - előadásaik szembesítenek és inspirálnak minket, nézőket.

A társulat előadásait megismerve gyanús, hogy a darab állítólagos ihletője, a káosz csupán azt a titokzatos gomolygást írja le, amellyel a táncosok kanyarognak a színpadon. Miközben a közönség figyelme éppúgy elkalandozhat, mint ahogy komolyzene tudja elvinni hallgatóját távoli tájakra.

Guy és Roni a Bat Sheva Ensemble tagjaiként kezdtek el dolgozni Tel Avivban, akkori mesterük, Ohad Naharin meghatározó hatást gyakorolt stílusukra: azt a laza, nagyvonalú fizikalitást (káoszt), amely azóta is legfontosabb eleme táncuknak, tőle sajátították el. Később különböző társulatokkal bejárták Berlint, Barcelonát és Brüsszelt.

A nevőket viselő kis holland kortárstánc-egyesületet 2001-ben alapították, előadásaikat Groningenben mutatják be, de népszerű vendégei különböző nemzetközi fesztiváloknak Rómától Tallinnig, Aarhustól Marseille-ig és Lausanne-ig. A Poetic Disasters című előadásuk a legfrissebb: 2008 januárjában mutatták be.

Az előadás a formák, a gondolatok és az anyag állandó rombolásával és teremtésével játszik. Rejtett ösvényeket, árnyalatokat, a káoszból kibomló áramlatokat mutat meg a test nyelvének segítségével - ez a költészet a darabban. Katasztrófa is van, hiszen a darab valójában az emberi szükségletekről és a megélt tragédiákból való talpraállás nehézségéről szól.

Válogatás a társulat eddigi darabjaiból

A gyógyulás során adódnak vicces helyzetek, találkozunk együttérzéssel és közönnyel, ragaszkodással és elengedéssel. Három férfi, négy nő, két zenész és a káosz mint metafora a színpadon a MU Színházban.

Forrás: [origo]

Club Guy & Roni: Poetic Disasters, MU Színház (XI., Kőrösy József u. 17.), 2008. február 21., 22. 20.00 Jegyár: 1500 Ft