Indul a Diótörő-szezon: Egérkirály, Marika és a többiek színpadon és filmen

Vágólapra másolva!
Mikulás után Diótörő herceg uralma kezdődik: a karácsonyig tartó időszakban valóságos dömpingje van a Hoffmann-mesének, illetve a belőle írt Csajkovszkij-balettnak. Musical, jégrevü, hagyományos színpadi mese, klasszikus balett - mindenféle műfajban találkozhatunk a történet szereplőivel. Mivel kissé hátborzongató története ellenére a Diótörő elválaszthatatlanul hozzátartozik az ünnepekhez, összeszedtünk, e szezonban hol nyílik lehetőségünk, hogy karácsonyi hangulatba ringassuk magunkat - és családunk fiatalabb tagjait - e hagyományos téli mesével. Színházi kalauz a Diótörő-höz.
Vágólapra másolva!

A Diótörősztorija pedagógiai szempontból nem éppen a legegészségesebb szórakozást nyújtja a gyerekeknek, hiszen kibogozhatatlanul összekeveredik benne valóság és képzelet, gusztustalan egerek bukkannak fel, agresszív harc kezdődik a karácsonyfa alatt, majd a győzelem után - némi pedofil áthallás! - a kislány Marika és a herceg összeházasodnak. Hogy is van ez?

E. T. A. Hoffmann, a mese írója tetőtől talpig a romantika korszakának szerzője volt: meséi vagy meseszerű elbeszélései gyakran meglepőek és hátborzongatóak, ki-be ugrálnak a német polgári hétköznapokból a fantázia valóságába. Az arany virágcserép című kisregényében, amely nálunk sok helyen része az irodalomoktatásnak, a főszereplő fiatalember egy kígyócskába szeret bele. Mi ehhez képest egy kedves, jóképű katonát mintázó, faragott diótörő? A karácsonyi mese párdarabja az a történet, amelyben egy fiatalember valódi lánynak néz egy babát, és (szintén)beleszeret. Ebből is született egyébként zenemű: Delibes Coppéliá-ja és Offenbach Hoffmann meséi-nek első meséje.

Hoffmann maga furcsa figura volt, jogot tanult, de Mozart volt a példaképe (az ő egyik keresztneve is Amadeus volt), a zenén kívül szenvedélyesen rajzolt is, maga készítette a fantasztikus illusztrációkat népszerűvé vált meséinek kiadásához. A fennmaradt emlékek és karikatúrák szerint hasonló, mint különös történeteinek szereplői: púpos, alacsony, sovány, és mindig hosszú kabátot és magas kürtőkalapot viselt. Képzelete pedig - mint meséi tanúsítják - hihetetlenül merész és csapongó volt.

Forrás: [origo]

Hoffmann és Csajkovszkij, a két alkotó

Hoffmann történetéhez Csajkovszkij álmodott zenét 75 évvel az eredeti mű megjelenése után, (pontosabban id. Alexandre Dumas adaptációját használta fel a komponáláshoz), a Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje volt. Bár a zeneszerző életének sötét időszakában írta ezt a darabot, amikor homoszexualitását egyre nehezebben tudta titokban tartani, és pártfogója, von Meck asszony is cserbenhagyta, a zene mégis ünnepi és játékos, nyoma sincs rajta búskomorságnak.

A Diótörő az évtizedek során a karácsony elmaradhatatlan tartozéka lett, amelyet akkor is érdemes megmutatni a gyerekeknek, ha mi magunk nem szíveljük a sztorit: a zene és a történet ugyanis annyira közkeletűnek mondható, hogy megismerése már-már hozzátartozik a kisebbek gondos neveltetéséhez.

A Diótörő balettként a legnépszerűbb, köszönhetően Csajkovszkij csodálatos muzsikájának. A Magyar Állami Operaház minden évben műsorán tartja a Diótörő-t, most is egész decemberben látható, mégis elég nehéz jegyet szerezni az előadásra, a jegyinformációnál már novemberben sértődötten közlik velünk, hogy rég elfogytak a jegyek. Megfogadjuk, hogy jövőre már augusztusban gondolunk erre, és keressük a további lehetőségeket. Bécsben Harangozó Gyula és - a budapesti Opera előadását is koreografáló - Vaszilij Vajnonen Diótörő-balettjét láthatjuk, mesés lehet, de erre bejutni talán még nehezebb.

A Budapest Táncszínház Földi Béla által rendezett, látványos és modern Diótörő-jét, amelyben szervesen kapcsolódik egymáshoz a tánc, a színház, a vizuális effektek és a próza, és amelyben a Csajkovszkij-muzsika mellett Duke Ellington (!) feldolgozása is hallható, idén is műsorára tűzi a Nemzeti Táncszínház. Az előadás azonban csak három alkalommal lesz látható december folyamán, ne tétovázzunk sokat, elviszik a jegyeket.

Forrás: [origo]

A Budapest Táncszínház előadása

A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékeinek előadásában is láthatjuk a balettet, december 14. és 22. között tíz alkalommal vendégszerepel a darab a Thália színpadán.

Ha nem ragaszkodunk a balett-formához, tágabbak a lehetőségeink: nemrég mutatták be a székesfehérvári és a békéscsabai színház együttműködésében megvalósuló musical-szuperprodukciót, a látványos jelmezekkel és díszletekkel színre vitt Diótörő és Egérkirály-t, amelyet a székesfehérvári teátrum igazgatója, Szurdi Miklós rendezett, és Szomor György zenésített meg. (Nesze neked, Csajkovszkij.)

Forrás: [origo]

A Diótörő és Egérkirály című musical

A családi musicalnek szánt darab a szeretet-vonalat domborítja ki az eredetiből, így például a rosszindulatú Egérkirály is csak szeretetéhes pária. A főgonoszt egyébként Gesztesi Károly játszotta, míg ki nem vált a társulatból, szerepét Szabó Győző és Gerner Csaba vette át. A produkcióban számos Família Kft.-szereplő bukkan fel, például Xantus Barbara, mint denevér, Dzsupin Ibolya, mint tanácsosné és Juhász Illés, mint Pantalone, de még az ismert tévés arcot, Brunner Máriát is viszontláthatjuk a színpadon. A produkció december végén országos turnéra indul, így az ország távolabbi részén élők is megtekinthetik: december 22-én Szombathelyen, 29-én Győrben, január 5-én Debrecen vendégszerepel a darab. A fővárosban négy alkalommal láthatjuk az előadást: december 26-án a SYMA Csarnokban, 28-án, 29-én és 30-án pedig a Nemzeti Színházban szerepel a musical.

Forrás: [origo]

A Bábszínház Diótörő-je

A Budapest Bábszínház éppen tízéves Diótörő-je maradt idén is műsoron. Klasszikus már maga a feldolgozás is. A kisebb gyerekek nagyon fogják élvezni, ahogy az óriásbábok különféle kalandokon ugrálnak át együtt, bár Csajkovszkij muzsikája nagy szerepet kap az előadásban (felvételről a Moszkvai Nagyszínház zenekara játszik), amely így a baletthez hasonlóan szülői kommentárt igényel. A Budapest Bábszínház társulata és a Nemzeti Filharmonikusok különleges produkciót ad elő közösen december 21-én és 22-én a Művészetek Palotájában: a Petruska és a Fából faragott királyfi után a Diótörő-t is élőben kíséri a zenekar Kocsis Zoltán vezényletével. Kiváló program, amelyet könnyű szívvel ajánlunk családoknak, hiszen mind a szülők, mind a gyerekek megtalálják benne a nekik tetszőt.

Forrás: [origo]
A Stúdió K Diótörő-je

Bábelőadást láthatunk a Stúdió K -ban is, ám a Ráday utcában székelő, kísérletezéseiről híres teátrum előadása formabontó. Mosonyi Alíz Hoffmann eredeti művének csupán motívumait használta fel egy önálló történet megírásához: a Diótörő Ferenc és a nagy szalonnaháború - ahogy a címből is kiderül - a szalonna-problematika köré épül. Az előadás az idei Országos Gyerekszínházi Szemle fődíjas előadása lett, a magyar Színházi Kritikusok Céhe pedig az évad legjobb gyerekelőadásának járó Színikritikusok díjával jutalmazta. A Diótörő Ferenc és a nagy szalonnaháború egész hónapban látható a Stúdió K-ban, december 22-én pedig a Millenárison vendégszerepel.

Az idén a Duna Plaza mellett saját sátort felállító Jégszínház, amely többek között a Sztárok a jégen című tévés produkció szakmai részéért is felelt, egész decemberben kizárólag a Diótörő alapján készült jégrevüt adja minden pénteken, szombaton és vasárnap.

Diótörő Herceg

A legkisebbeknek az otthon űzhető műfajokat ajánljuk: a Magyar Televízió karácsony környékén szokott balettfilmeket sugározni, de ha nem akarjuk magunkat a tévéműsorra bízni, akkor bátran kölcsönözzük ki a fent látható Diótörő-rajzfilmet (véletlenül se a Barbie-sat, amelyet könyvterjesztő láncok karácsonyi akcióban akarnak a nyakunkba varrni, mert azzal súlyosan károsítjuk leánygyermekeink lelki fejlődését), az 1990-ben készült Paul Schibli-animációt, amelynek főszereplőinek Kiefer Sutherland, Peter O'Toole és az Anna a Zöldoromból- sorozatból ismert Megan Follows kölcsönzi a hangját. Ellenőriztük, a film hozzáférhető.

Egy másik ajánlat az a 1993-as színpadi film, amelyben a kölyökképű Macaulay Culkin is szerepel, a filmet nem ezért ajánljuk, hanem azért, mert azt a Balanchine-koreográfiát újítják fel benne, amelyet az ötvenes években a New York City Ballet nagy sikerre vitt, és még mindig műsoron tart. A rendező Emile Ardolino. Ezekkel a filmekkel könnyen elhúzzuk következő év karácsonyig, amikor a Pomázon forgatott nagyszabású Diótörő-film debütál John Turturróval, Nathan Lane-nel és a Bábel-ből ismert Elle Fanninggal (Brad Pitt lányát játszotta).

Tom és Jerry Csajkovszkijt hallgat

Mindezeknek alternatívája lehet még Tom és Jerry fönt látható Diótörő-je, valamint Varró Dani meséje könyvformában és a Diafilmgyártó Kft. diafilmje.