Hendrix Fesztivál egy zseni örökségéért

Vágólapra másolva!
Október 13-án rendezik meg Budapesten az első Jimi Hendrix Fesztivált, amely több koncerttel kíván tisztelegni a XX. század egyik legnagyobb alkotójának öröksége előtt. A rendezvényen hazai zenekarok mellett két külföldi Hendrix-emlékzenekar is fellép, együttesen idézve meg azt az életérzést és korszakot, amelynek kialakulásában Hendrixnek oly jelentős szerepe volt. Egy kulturális ikon nyomában a Fonóban.
Vágólapra másolva!

Szinte minden zenét szerető ember életében vannak olyan előadók, akiknek koncertjeire nem ment vagy nem mehetett el hajdanán, és most akár fél karját is odaadná, hogy átélhesse azt az élményt, amit mondjuk a 30-40 évvel még szülei, nagyszülei átélhettek. Számtalan rajongó szívfájdalma, hogy soha életében nem láthatta élőben a teljes Ramones-t vagy a fiatal David Bowie-t. A legnagyobb szívfájdalommal mindenképpen a hatvanas évek legendás együtteseire és alkotóira szoktak gondolni. Legyen az John Coltrane vagy a karrierje egyik legsikeresebb időszakát élő Miles Davis, a korabeli Destiny's Childnak tekinthető Diana Ross vezette The Supremes vagy a Beatles, mindenkinek vannak kedvencei.

Egyvalaki azonban ebből a poptörténelem leggazdagabb és legjobban dokumentáltabb időszakából is kitűnik, koncertjei rituálékká alakultak, akinek pszichedelikus rockja többek közt a The Who, Santana vagy a Creedence Clearwater Revival előtt az 1969-es woodstocki fesztivál fénypontjává is vált. Jimi Hendrix a zenetörténet egyik szupernóvája, csak 27 évig élt, és ebből mindössze négy évig volt világsztár, de ennyi idő alatt a rock egyik legjelentősebb, megkerülhetetlen mítoszává vált.

Jimi Hendrix 1942-ben született Seattle-ben. Az ereiben keringő vér maga az amerikai történelem: nagymamái mindkét részről cherokee indián és mulatt származásúak voltak, nagyapjai rabszolga felmenőkkel rendelkeztek, de még európai is akadt a családban. Zavaros gyermekkorának fénypontja Elvis Presley, Little Richard, T-Bone Walker és Chuck Berry zenéje jelentette, nem csoda, ha ő is gitárt fogott kamaszkorában. Az Isley Brothers-zal való New York-i fellépések és a stúdiófelvételek segítették hozzá, hogy az egykori bálvány, Little Richard kísérőzenekarában, a The Upsettersben játszzon.

Ilyeneket tudott Hendrix - itt a Band of Gypsieszel

A hatvanas évek közepéig többek közt dolgozott King Curtisszel és Tina Turnerrel is, de egyik formációban sem tudott igazán kibontakozni, hiszen csupán háttérgitárosnak alkalmazták, és sokszor éppen heves szóló miatt váltak meg tőle. Nem sokkal később fedezte fel őt Chas Chandler, a The House Of The Rising Sun-t is jegyző The Animals basszusgitárosa. A legenda szerint Chandler magára öntötte az italát a Café Wha?ban, Hendrix akkori törzshelyén, ahol kis bandájával, a Jimmy James and The Blue Flamesszel játszott. A basszusgitárosból producerré avanzsálódott Chandler rávette Hendrixet, hogy menjen vele Londonba, ahol Mitch Mitchellel és Noel Reddinggel megalakították a The Jimi Hendrix Experience-t. Ez a zenekar már Hendrixről szólt, és az első, 1967-es Are You Experienced? albumon már több sláger is szerepelt.

A britek megőrültek értük: virtuozitása és színpadi magánshow-i sok rajongót szerzett Hendrixnek szakmai körökben is. Az igazi áttörést az 1967-es amerikai Monterey Pop Fesztiválon való fellépésük hozta meg. Ezt a híres woodstocki fellépés és még két stúdióalbum, Axis: Bold As Love és az 1968-as Electric Ladyland követte. Az énekes, gitáros, dalszerző életének utolsó két évében egyre rosszabbra fordult a sorsa: jogi és kiadói viták sora követte egymást, a producerektől kezdve a kollégákig szinte mindenki befolyásolni akarta Hendrixet, és a végén már ő sem tudta eldönteni, milyen stílusban akar tovább alkotni.

Forrás: [origo]

Hendrix, mint rocksztár, és mint "bűnöző" (kábítószer-birtoklásért vitték be 1969-ben, ám nem ő az egyetlen a sztárvilágban, akinek a fényképét a rendőrség gyűjti)

1969-ben feloszlott az Experience, és megalakult a Band Of Gypsies. Egy év múlva, 1970. szept. 18-án Hendrixet holtan találták egy londoni hotel pincéjében. A halálának körülményei máig rejtélyesek, egy verset találtak a lakásában, amely öngyilkosságra is utalhat, mások gyilkosságra gyanakodnak, de feltehetően az előző este elfogyasztott nagy mennyiségű alkohollal kevert altató sem tett jót.

Halála óta folyamatosan érkeznek a korábban ki nem adott felvételek, legendás Jimi Hendrix Experience nevű zenekara három stúdióalbumának felújított változatai. Sőt, családja külön kiadót hozott létre, hogy az itt-ott felbukkanó, amatőr módszerekkel felvett koncertfelvételeket eljuttathassák Hendrix azóta is jelentős rajongótáborához. Mindezek azonban nem helyettesíthetik azt a felejthetetlen élményt, amit egy élő koncert nyújtott négy évtizeddel ezelőtt.

Vagy mégis? A Fonóban is fellépő Psychedelic Sunrise a Hey Joe-t adja elő

Most, 2007. október 13-án, szombaton, Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban ennek az élménynek legalább az illúzióját megkaphatjuk, amikor több magyar és külföldi zenekar idézi fel egy este erejéig Hendrix örökségét. Első alkalommal kerül sor Jimi Hendrix Fesztiválra, a afrohajú mester 37 éve halt meg, nem kerek évforduló, de Hendrix életműve minden évben alkalmat ad az ünneplésre és az emlékezésre.

Este öttől lemezbörze, koncertfilmek vetítése és diaporáma várja az érdeklődőket, fél nyolctól pedig több hazai és két külföldi zenekar tiszteleg a legenda öröksége előtt. Jön a holland The Rudy Kronfuss Experience, melynek honlapja szerint hazájában Rudyt a holland Jimi Hendrixnek tekintik. Érdemes meghallgatni mit tudnak. Olaszországból érkezik az Emanuele Fizzotti vezette Psychedelic Sunrise, mely szintén ismert és ritka Hendrix-dalokkal próbálja egyedi élményben részesíteni a közönséget.

A holland Hendrix a példakép Bob Dylan-feldolgozását idézi fel éppen a felvételen

Magyar részről fellép a lassan 15 éve működő Jimi Hendrix Memorial, valamint a Halper-Kőszegi-Oláh trió. Ott lesz Ferenczi György eMerton- és ARTISJUS-díjas gitáros-hegedűs-szájharmonikás és Petendi Tamás, retro-blues-rock gitáros, aki idén nyáron Finnországban a Tommy K. Jr. and the Full Blast gitárosaként aratott nagy sikereket. Mellettük fellép még Benkő Zsolt, a Benkő Zsolt Group és a cseh, szlovák és magyar zenészekből álló Petra Börnerova tagja, valamint Molnár György, a Vágtázó Halottkémek egyik alapítója. Legalább féltucat zenész idézi meg a XX. század egyik legnagyobb showmanjének, egyben legtehetségesebb gitárosának és legnagyobb hatású alkotójának szellemét - akik valaha elégedetten füttyentettek Jimi gitárjátékát hallván, azoknak most kötelező a részvétel.

I. Jimi Hendrix Fesztivál - Fonó Budai Zeneház (XI., Sztregova u. 3.) Jegyár: 1800 Ft (elővételben), 2000 Ft (helyszínen).