Design Hét Budapesten

Vágólapra másolva!
Egy hét a formatervezés bűvöletében: október 8. és 13. között rendezik meg negyedik alkalommal a Design Hetet Budapesten. Nyolcvan helyszín, nyolcvan esemény, a szakmai seregszemléktől a nagyközönségnek szóló programokig. Design-gyalogtúra, divatbemutató, designpiac és kisszoba-buszmegálló mindenkinek.
Vágólapra másolva!

Október 8-tól 13-ig a formatervezés lesz a középpontban Budapesten, indul a Design Hét, a formatervezés egyhetes seregszemléje - immár negyedszerre. Rengeteg kiállítás nyílik ennek keretében a fővárosban, ezek közül hagyományosan a legnagyobb a Magyar Formatervezési Díj idei nyerteseinek tárlata az Iparművészeti Múzeumban, de ezen kívül lesz dán design-tricikli a Közlekedési Múzeumban, a jövő háztartási gépei az Elektrotechnikai Múzeumban és a Helvetica nevű betűtípus 50. évfordulója tiszteletére meghirdetett pályázat nyertesei a Gödörben.

Észt, lengyel, francia, finn, cseh és magyar formatervezők munkái várják az érdeklődőket szétszórva a fővárosban, de mi most olyan programokra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek érdekelhetik a nem szakmabeli közönséget is. Álljon itt az egyhetes design dzsembori laikusoknak szóló szekciója: Próbajárat, Pihenőpontok, DesignTrapp, a Divat a szocializmusban című kiállítás és WAMP:

A Próbajárat minden nap indul, fakultatív és önálló: pályakezdő tervezők munkái telepedtek meg kakukkfiókaként a főváros forgalmas utcáinak közel hatvan boltjában, galériájában. A lista itt található, mi feltétlenül javasoljuk a túra útvonalába beilleszteni a Forma Galériát (Ferenciek tere, csak bírjuk ki, hogy ne vásároljunk semmit), a Blup babzsákboltot (Ráday utca - Kálvin sarok), a Repülő Tehenet (VI., Hajós u. 19.), az Írók Boltját (Liszt Ferenc tér - Andrássy sarok) és a Boulvardésbrezsnyevet (VI., Király u. 46.), mert ezeket amúgy is érdekes megnézni. Plakátok, ruhák, székek, lámpák, könyvek, társasjátékok, mobilizálható szélgenerátor és ékszer, több mint nyolcvan friss diplomás tárgyiasult kreativitása.

A DesignTrapp szintén gyalogtúra, ám már tervezett: október 13-án, szombaton négy, , egyenként másfél órás kirándulás indul az Erzsébet térről, amelyek egyesítik a kulturális turizmus és a városi sport kategóriáit. Az Opera, az Andrássy út, a Paulay Ede és a Király utca design galériáit, bemutatótermeit bejáró sétát a magyar design média meghatározó szereplői - Lovas Cecília, a DesignRoom foszerkesztője, Martinkó József, a hg.hu internetes designportál főszerkesztője, Osvárt Judit, az Elle Dekor főszerkesztője és Rubóczki Erzsébet, az Interieur magazin főszerkesztője - vezetik. Térképet itt láthatsz.

A Design Hét legviccesebb műalkotása a fővárosszerte elszórt Pihenőpontok hálózata: a Grünfelder Judit iparművész, designer tervei nyomán készült különleges, alternatív utcabútorokkal berendezett berendezett köztéri szigetek lehetőséget nyújtanak a kötetlen időtöltésre és a környezettudatos designnal való ismerkedésre is.

Forrás: [origo]

Az Erzsébet sétányon a környező háztetők vonalának kontúrját ismétlik az újra felhasznált teherautóponyvával borított ülőalkalmatosságok, a Blaha Lujza téren a szökőkutak formavilágára hajaznak színes folyadékkal töltött pillepalack lencsék. A Moszkva téren a fáradt utazó olyan betonkockákra huppanhat le, amelyeket a XX. századi designtörténet legismertebb bútor klasszikusainak molinókra nyomott képeivel díszítenek. A Nyugati téri "gomba" tövében ponyvával borított hengereken, a Liszt Ferenc téren pedig mipolán csövekből készült bútorokon heverészhetnek a friss ötletekre fogékony városi nomádok.

A tucatnyi kiállítás közül is kiemelnénk egyet, amely, annak ellenére, hogy rendkívül érdekes és aktuális téma, eddig hiányzott a múzeumok kínálatából: a Budapesti Történeti MúzeumDivat a szocializmusbancímmel rendezett divattörténeti tárlatot. A kiállítás nem annyira átfogó, mint amilyen lehetne, hiszen csupán egy tervezőnő hagyatéka szolgáltatta az apropót, de Ökrös Zsuzsa életpályája időben és tartalmában felöleli a szocialista divat jelentős részét. Pályája során a kor olyan műhelyeiben dolgozott mint az OKISZ Labor, vagy a Magyari Divatintézet. A kiállítás október 11-én nyit.

A Design Hetet a Wasárnapi Művész Piac rendezvénye zárja október 14-én, a Gödörben: a hazai fiatal iparművészek krémje képviselteti magát ötletes és divatos alkotásaival, amelyeket meg is vásárolhatsz. Ha egyedi táskát szeretnél venni, akkor csak itt érdemes keresni, de ékszereket, pólókat, fejfedőket, kis dísztárgyakat, játékokat is kaphatsz itt.

Design Hét - Budapest múzeumai és galériái, 2007. október 8-13.