Hangfoglalás másodszorra

Vágólapra másolva!
Hangszerkiállítás, koncertmaraton és dedikálásokkal összekötött hatalmas CD-vásár - október 5-én kezdődik a hazai zenei szakma legnagyobb rendezvényévé bővült Hangfoglalás. Tavaly rendezte meg először a fesztivált a Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszeresek Országos Szövetsége, és az máris kinőtte az első helyszínt: a háromnaposra duzzadt rendezvény programjait most a SYMA Sport és Rendezvényközpont, illetve négy budapesti szórakozóhely fogadja be. Didzseridu, orrfuvola és ritkán hallott hazai zenekarok tömkelege október 5. és 7. között. Fülelj!
Vágólapra másolva!

A tavalyi debütálás után idén 6400 négyzetméteren, 72 hangszerkiállítóval és több mint 100 koncerttel és hangszer-demonstrációval várja az érdeklődőket a Hangfoglalás. Tavaly került először sor az akkor még viszonylag frissen alakult Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszeresek Országos Szövetsége közös rendezvényére a Jövő Házában.

A tavalyi fesztivál sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy erre az évre szépen túlnőtt keretein: most már nem egy, hanem három napig tart a rendezvény, október 5-től 7-ig, illetve más, nagyobb helyszínre költözik, méghozzá a SYMA Sport- és Rendezvényközpont két csarnokába. Sőt, ezúttal négy szórakozóhely is bekapcsolódott a rendezvénybe.

A Hangfoglalás tulajdonképpen három, párhuzamosan zajló programsorozatot takar: a hangszerkiállítás és a CD-vásár a SYMA-ban lesz, a pénteki és a szombati estén zajló koncertmaraton pedig a négy szórakozóhelyen. A hangszerek seregszemléje valóban nagyszabású lesz: több tízezer hangszert láthatunk majd összegyűjtve a kiállítócsarnokban. Érdekesség, hogy a fúvós, ütős, mindenfajta pengetős, akusztikus és elektromos, vonós és billentyűs hangszerek hatalmas kavalkádjában a jól ismert hangszereken kívül több különleges népi vagy preparált hangszer is látható lesz, így azoknak is érdemes megnézniük a kiállítást, akik nem vásárolni szeretnének, csupán körülnéznének, mint egy múzeumban.

A különlegességek közé tartozik például Romanek Tihamér 193 centiméter hosszú, a világon egyedülálló theorba-csembalója, amely legutóbb éppen Bruges-ben járt, a Festival Van Vlaandereen csembalókiállításon. Meghallgatható a didzseridu, az ausztrál őslakosok tradicionális hangszere, amelynek a termeszek rágják ki a belsejét, vagy különleges orrfuvola, illetve a nyugat-afrikai beszélő dob, amelynek az ütőfelületét gyíkbőr fedi, vagy éppen a perui quijada, amely szamárállkapocsból készül.

Forrás: [origo]

Ezt a hangszert is láthatod élőben: didzseridu

A hangszerkiállítás mellett hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai eszközök is helyet kapnak a kiállítócsarnokban, most tehát megnézhetjük, hogy működik a füstgép és hogyan csinálják az effekteket a színpadon.

Sok hangszer ki is próbálható ott helyben, sőt jönnek igazi profik, hogy megmutassák, hogyan szólnak a kiállított hangszerek, például tiszteletét teszi Ferenczi György (szombaton kettőkor), Zagar és DJ Bootsie (ők négykor), Nagy Feró (vasárnap egykor) és Hrutka Robiék (szombat este).

A C csarnokban kap helyet a gyermekek hangszerbütyköldéje, a világtalanok hangszersimogatója és a fogyatékkal élők zeneterápiás foglalkozásai. Ezeket hangszerkészítő mesterek, óvodapedagógusok és gyógypedagógusok tartják. Itt, a Gyereksarok és a Hangterápia helyszínén szólalnak meg október 6-án egy közös hangverseny alkalmával a kiállítás mesterhegedűi.

A Hangfoglaláshoz kapcsolódóan rendezi meg az Együtt a Zenéért mozgalom a nagyszabású kedvezményes CD-vásárt, ez is a SYMA csarnokaiban kap helyet. Az elmaradhatatlan, monstre dedikálássorozatra is sor kerül a vásár helyszínén: három napon keresztül a hazai zenei élet színe-java várja a rajongókat filctollal a kezében. A folyamatosan zajló közönségtalálkozókon és színpadi beszélgetéseken is találkozhatnak a rajongók a zenészekkel.