Kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál

Vágólapra másolva!
Az átlagos fesztiváljáró ember, amikor először kóstolja meg a mákos-almás-diós flódnit a Dohány utcai klezmerkoncert szünetében, vagy ül megrendülten egy koncertet hallgatva a csodaszép zsinagógában, akkor dönt úgy, hogy ez jó dolog, és jövőre is eljön. Nos, itt az alkalom. Augusztus 25-én kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál, amelyen a zsidó kultúra a vidámabbik arcát mutatja: kabaré, operett, fotó, színház, kirakodóvásár, kiállítás, rengeteg zene és nyüzsgés a következő két hétben.
Vágólapra másolva!

Augusztus 25-én kezdődik az immár hagyományosnak mondható kéthetes nyárvégi kulturális fieszta, amely szokásához híven idén is színvonalas programmal büszkélkedhet: nálunk vendégeskedik egy koncert erejéig Pinchas Zukerman, két hangversenyen dirigál Elli Jaffe, és a fesztivál első szombatján ad koncertet a legnagyobb izraeli popsztár, Shlomo Artzi. A következő két hétben mind a könnyedebb műfajok, mind a komolyzenei koncertek rajongói megtalálják a számításukat.

A fesztivál tizedik születésnapját ünnepli, és ennek tiszteletére a szervezők természetesen újdonságokkal készülnek. Ezek közé tartozik, hogy idén a legfiatalabbaknak is szerveznek programokat: augusztus 25-én a SYMA Csarnokban extrém sportbemutatók, kézműves foglalkozások, játékok, vetélkedők várják a család ifjabb tagjait.

Este Izrael legnépszerűbb könnyűzenei előadója, Shlomo Artzi koncertje zárja a napot ugyanott. A zenész a hadsereg egyik műkedvelő egyletében kezdte az énekesi pályát, majd egy énekverseny hozta meg neki a sikert 1970-ben. A tradicionális hangszerek hangja, illetve az, hogy ivritül énekel, alaposan megcsavarják a rockzenét.

Shlomo Artzi

A könnyűzenei kezdés után belemerülhetünk a sűrűjébe: az idei Zsidó Nyári Fesztiválon zenei ritkaságként elhangzik majd Mendelssohn Éliás című oratóriuma, amelyben a komponista Bach passióinak szakrális hangulatát igyekezett visszaadni saját korában, a nem igazán áhítatos XIX. században. A történet az ótestamentumi Királyok Könyvének egyik epizódját eleveníti fel, amelyben Éliás próféta küzd az igazáért a pogány Baál-hívőkkel.

Az augusztus 30-i koncerten Elli Jaffe vezényel, aki a Jeruzsálemi Nagytemplom Kórusának éléről érkezik dirigálni a fesztivál hangversenyeit. Ő fogja vezényelni a MÁV Szimfonikusok előadását is augusztus 28-án, amelyen a 2004 nyarán, a dunai Örömkoncerten játszó Bogdányi Gergely is megcsillogtatja brilliáns zongoratudását. Fellép a 100 tagú cigányzenekar, és természetesen helyet kapott a programban a hagyományos kántorkoncert is, amelyre idén az amerikai Itzhak Meir Helfgot és az izraeli Jacob Motzen érkezik.

A Zsidó Nyári Fesztivál komolyzenei programjában azonban a legizgalmasabb koncert talán mégis Pinchas Zukermané lesz, aki kamarazenekarával szeptember 5-én ad koncertet a Dohány utcai zsinagógában. A Tel-Aviv-i Zuckerman a ma élő hegedűművészek közül talán a legnagyobb, négy évtizede zenei fenoménként ünneplik az egész világon. Nemcsak hegedűn, hanem brácsán is játszik, sőt karmesterként is elismert a szakmában.

Zukerman kollégájával, Perlmannal játszik

Ő is - mint annyi tehetséges, sikeres pályát befutó zenész - csodagyerekként kezdte, aki nyolc éves korában kezdte zenei tanulmányait az Izraeli Konzervatóriumban, majd az Egyesült Államokban tanult a híres Julliardban, ahol Isaac Stern és Pablo Casals irányították útján. Felvételeit összesen 21 alkalommal jelölték Grammy-díjra, ebből kétszer meg is nyerte: 1980-ban a legjobb kamarazenei előadásért, 1981-ben pedig a legjobb szólistaként. Gyakran lép fel kollégájával, Itzhak Perlmannal, aki szintén méltán tarthatna igényt a világ legjobb hegedűsének címére. Jó páros így együtt, ám most csak Zukermant hallhatjuk kis csapatával, amelyben rajta kívül egy hegedűs, két brácsás és egy csellós játszik. A műsoron Mozart és Mendelssohn művei, nagyon jól fognak csengeni a Dohány utcai zsinagóga hatalmas, díszes termében.