Tűzijáték, zenegyep, szülinap

Vágólapra másolva!
Rengeteg program vár minket az augusztus 20-i hosszú hétvégén: zenélő gyep a Parlamentnél, történelmi gála, szülinapi torta, zenehajó, Borfalu, műrepülő-verseny, Mesterségek Ünnepe, Kenyérfesztivál. A Miniszterelnöki Hivatal egyedi ötletekkel próbálja feledtetni a tavalyi fiaskót, de más, különálló szervezők is erre a hétvégére időzítették rendezvényeiket. Lesz mit csinálnunk ebben a három napban.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint idén valóban kitett magáért az augusztus 20-i állami ünnepségeket szervező Miniszterelnöki Hivatal: eleve frappáns ötlet volt az ország születésnapjának titulálni az államalapítás ünnepét, de az emellé kitalált programok is arról tanúskodnak, hogy a PR-csapat sokat foglalkozott az üggyel. Megnyugtató a tudat, hogy úgy tűnik, a biztonságra is legalább ennyi időt szántak.

A tűzijáték idén is a megszokott időpontban lesz, 20-án este kilenc órától, az azonban már változás, hogy most a Duna majdnem négy kilométernyi hosszán élvezhető lesz a látvány, a Petőfi hídtól egészen a Margit hídig. Ez jó hír, bár gyaníthatóan így is nagy lesz tömeg. Az újítás lényege, hogy idén hat helyszínről - a Lánchíd, a Citadella és az Erzsébet híd mellett a Margit híd, a Lánchíd, illetve a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti két uszályról - lövik fel a rakétákat. Lesznek új látványelemek is: például a "Tűzmozsarak", a "Lángoló víz", a "Versengő Hidak" vagy a "Stroboszkóp" fantázianévre hallgató formációk.

A tavalyi eseményekből okulva a látvány mellett a biztonságra is fokozott figyelmet fordítottak a szervezők: a tűzijáték lebonyolítására 40 pirotechnikai szakember fog ügyelni folyamatosan, és maga a kilövés is bármikor azonnal megszakítható lesz. Több vészforgatókönyv is létezik, amelyeknek közös pontja, hogy probléma esetén a szervezők azonnal leállítják a tűzijátékot. Ebben az esetben hangosbemondókon keresztül kaphatunk információkat a szabad útvonalakról.

Fellövési pontok 2007-ben

Fontos információ még, hogy idén létesítettek egy ingyenesen hívható ingyenes segélyhívó számot, a 112-t, amelyen segítséget kérhetünk. 43 mentőautó lesz a helyszínen, és még 20 készenlétben. A Miniszterelnöki Hivatal emellett megkérte a budapesti szállodákat, hogy a tűzijáték és az ünnepi rendezvények alatt vészhelyzet esetén nyissák meg kapuikat a járókelők előtt, és fogadjanak be annyi embert, ahányat csak tudnak.

A MEH aggályos kommunikációját példázza nemcsak az augusztus 20-i ünnepségek szervezéséről vezetett színes-szagos infoblog, hanem az általuk összeállított "a tűzijátéknézők 12 pontja" is. A biztonsági tanácsok listája leginkább az előzetes tájékozódás fontosságát hangsúlyozza, vagyis elő a térképpel, de az időjárás-jelentést sem árt meghallgatni előre.