Mezítlábas díva: Cesaria Evora újra a Szigeten

Vágólapra másolva!
Cesaria Evora örökre belénk véste, hol keressük a térképen a Zöld-foki-szigeteket, és hogy mit jelent a morna. A hatvanhatodik évét taposó énekesnő visszatér a Szigetre, hogy mezítlábasan, kedélyesen dohányozva eldalolja nekünk fájdalmasan szép mornáit és coladeiráit.
Vágólapra másolva!

Hívják mezítlábas dívának és a mornák királynőjének: Cesaria Evora karrierje olyan különleges, hogy ha hangja nem lenne rendkívüli, a mítosz akkor is készen állna. 47 éves volt, amikor első lemeze megjelent, és 50, amikor világhírt szerzett. Előtte kocsmákban énekelt Sao Vicentén pár escudóért vagy egy pohár italért. Volt olyan időszak, amikor ezzel is felhagyott, mert nem tudott megélni.

Felfedezése mesébe illő: egy lisszaboni fellépése alkalmával látta meg őt José de Silva, a zöld-foki szigeteki gyökerekkel büszkélkedő francia producer, és rögtön Párizsba hívta földijét. A La Diva aux Pieds Nus (A Mezítlábas Díva) című album sikert aratott, de az igazi áttörést a harmadik lemez, a Mar Azul (Kék Tenger) jelentette. Ezen jelent meg a Sodade, amely azóta is Cesaria legnépszerűbb dala. Franciaországban ez volt az egyik első nem francia nyelvű szám, amely ilyen nagy sikert aratott.

"Az ötvenéves Cesaria a zsiványok és kocsmatöltelékek tüzével énekli mornáit. A bárénekesek arisztokráciájába tartozik" - írta a tekintélyes Le Monde , és a legenda elkezdődött. Megszületett a Miss Perfumado című lemez, majd egy évvel később, 1994-ben a Sodade, Les Plus Belles Mornas Des Cesaria (Még több szép dal Cesariától), amelynek koncertjén rendőrök rendszabályozták a hatalmas tömeget. A következő album, a Cesaria 1995-ben 20 országban jelent meg. Ekkor hívta meg Goran Bregovic az énekesnőt, hogy énekeljen egy dalt Emir Kusturica Underground című filmjéhez.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dmIs44B19u1WjGup

Fájdalmasan szép: Besame Mucho

A legenda része lett Cesaria ragaszkodása az italhoz és a dohányhoz, ahogy az is, hogy mindig mezítláb énekelt. 2002-ben a budapesti Sziget-fesztiválon úgy lépett fel, mintha ki sem mozdult volna Sao Vicente kis bárjaiból: keze ügyében ott volt a pohár, a hamutartó, és néha intett, hogy most a fiúk játszanak, ő elszív egy cigarettát. Cesaria Evora dalaiban ott van a kis Cize intézetben töltött gyerekkora, gyarmati sorsú, elfeledett hazája és az Eduardo nevű tengerész, akitől az első mornákat tanulta.

Forrás: [origo]

A mornák királynője zenészeivel

Népszerűségét mutatja, hogy dalai a fiatalabb generáció tagjait is megihlették. 2003-ban született a Club Sodade című lemez, amelyen a díva 11 legnagyobb slágerét remixelték elimert DJ-k. Az szintén sokatmondó, hogy a zöld-foki-szigeteki énekesnő egyik nagy rajongója nem más, mint Madonna. Az utóbbi években Evora töretlen nemzetközi rangja megkívánta, hogy távolabbra (is) kalandozzon a zöld-foki-szigetek kávéházi dalainál: a Café Atlantico és a Sao Vicente di Longe című albumait kubai muzsikusok és brazil énekesek népesítették be.

Forrás: [origo]
A mai Zöld-foki Köztársaság két tömbben csoportosuló tíz szigetét 1455-ben fedezték fel a portugálok. Akkoriban ez a terület teljesen lakatlan volt. A ma itt élők a Nyugat-Afrikából idehurcolt rabszolgák, illetve portugálok leszármazottai. A portugál gyarmati státuszból 1975-ben szabadultak fel, de ez nem jelentett fellendülést: az addig hagyományosan pezsgő kikőtői-kereskedelmi élet hanyatlani kezdett. Nagyon sokan menekültek el szárazság, az éhség és a munkanélküliség elől a szigetekről. A morna az ő honvágyukról is szól.

Cesaria Evora szinte már hazajár Magyarországra: az utóbbi két évben kétszer tette nálunk tiszteletét tavasszal. A Szigeten sem először fordul meg, Az énekesnő nemcsak az utóbbi lemezek - a Voz d'Amor (A szerelem hangja) és a Rogamar (Ima a tengerhez) - dalaiból válogat, hanem hirtelenül felívelő pályájának mind a tíz albumáról énekel majd coladeirákat és mornákat.