Három napnyi Latin-Amerika a Művészetek Palotájában

Vágólapra másolva!
Argentin tangó, kubai cha-cha-cha és a hazánkat csupán most nyáron megismerő Eddie Palmieri koncertje szerepel a Művészetek Palotájában október 5-én kezdődő, háromnapos Latin Fesztivál zenei kínálatában. Napsütéses ritmusok őszi borongás ellen. Játssz velünk, és nyerj jegyet az a latin dzsessz királyának október 7-i  koncertjére!
Vágólapra másolva!

Három este természetesen kevés arra, hogy oda-vissza bejárjuk a latin világ Ibériai-félszigettől Latin-Amerikáig terjedő zenei kultúráját, nehéz is lenne, hiszen annyiféle stílust és hangulatot ölel át: spanyol flamenco, portugál fado, kubai bolero, rumba, kolumbiai cumbia, Puerto Ricó-i plena, brazil szamba és bossa nova vagy perui és chilei indián muzsika. Mi ezúttal három estényi keresztmetszetet kapunk mindebből: Astor Piazzola-féle tangó indítja a latin sorozatot október 5-én, a fesztivál nyitó estjén, majd pörgős kubai ritmusok következnek 6-án, végül Eddie Palmieri, a latin dzsessz királya zárja zenei kirándulást október 7-én, a Művészetek Palotájában.

Eddie Palmieri koncertjét jó szívvel ajánljuk mind a latin ritmusok, mind a dzsessz szerelmeseinek, sőt, megkockáztatjuk, fellépése e kurta, de annál tartalmasabb latin zenei sorozat fénypontja. A New York-i zongorista az idei Szigeten járt hazánkban először, de ideje, hogy jobban megismerjük: a szakállas salsa-nagypapa kilenc Grammy-díjat gyűjtött be pályafutása alatt, az elsőt akkor söpörte be a The Sun of Latin Music című lemezéért, amikor 1975-ben először osztottak latin zenének járó Grammy-t, az utolsó kettőt pedig éppen az elmúlt két évben - ez sokat elárul a 71 éves muzsikus frissességéről és aktualitásáról.

Palmieri a New York-i Harlem szülötte, de szülei Puerto Ricó-ból érkeztek Amerikába. A karibi térség ritmusai a bevándorlók hatalmas hullámával együtt jöttek az Egyesült Államokba, így Eddie is gyermekkorától kezdve szívta magába a latin zenei kultúrát. Bátyja, Charlie Palmieri ugyancsak híres zongorista lett, nagybátyja pedig a Spanyol Harlem egyik legnépszerűbb zenekarát vezette.

Eddie Palmieri legfőbb forrása - a kubai salsa mellett - a legendás amerikai jazz volt: Miles Davis, Herbie Hancock, Thelonious Monk, McCoy Tyner hatása erősen érződik rajta. Első zenekarát, a La Perfectát 35 éves korában alapította, amelyet öt évvel ezelőtt új életre keltett, hogy a legújabb generáció is megismerje a dzsesszes futamokkal bolondított Palmieri-féle salsát.

Ízelítő Palmieri zenei világából

A tangó talán a legsejtelmesebb, legizgalmasabb zenei világ a több tucat latin gyökerű, táncként is meghonosodó ritmusképletből. Szülőhelye Buenos Aires, ahol kezdetben plebejus népzenének számított, de fokozatosan magába szippantotta a gazdag, több kulturális hatással megérintett gyarmati múltat, az elegáns szalonok kifinomultságát, politikát, amerikai dzsesszt, mindent. A húszas évektől az ötvenes évekig meghódította az egész világot, és bár a rock'n'roll térhódításával kis időre feledésbe merült, Astor Piazzola újra feltámasztotta.

A tangó olasz származású apostola, Piazzola a tánczenéből koncertműfajt alkotott. Zenéje - amelyet "tango nuevo"-nak, azaz "új tangó"-nak neveznek, kitágította a zenei forma kereteit, és megállapodott valahol az európai zene és az amerikai jazz között. Itt az 1992-ben elhunyt muzsikus egyik mesterművének, a zseniális Libertangó-nak egy felvételét tűztük be: ez Piazzola és az új tangó esszenciája.

Astor Piazzola: Libertango

A Művészetek Palotájában október 5-én fellépő, magyar kamarazenekar, a Quartett Escualo repertoárja Piazzola alakját idézi fel - egyéni hangszerelésben és két olyan táncos közreműködésével, akik Európából egyedül kerültek 2003-ban a Buenos Aires-i tangó táncvilágbajnokság döntőjébe. Mellettük a tangó estéjén a jóképű fiatal argentin énekes, Cristóbal Repetto lép színpadra. Ő az észak-argentínai népzene bűvöletében cseperedett fel, tangót szinte csak "véletlenül" kezdett énekelni, egy versenyen, 17 éves korában. A váratlan sikert Buenos Aires-i tanulmányok követték, a helyi bárokban való fellépéseket pedig nemzetközi turnék - így jutott el 2004-ig, amikor Cristóbal Repetto címmel az első albuma megjelent.

A Latin Fesztivál közbülső estéjén, október 6-án a kubai ritmusok foglalják el a színpadot, erről a magyar Latin Combo zenekar fog gondoskodni. A B. Bíró Zoltán vezette együttes több mint negyedszázados fennállása során olyan mesterekkel turnézott együtt, mint Carlos Santana, Al di Meola vagy a Gipsy Kings. Ezen az estén a Tania Nerfin lesz a vendégük, aki a yoruba ritmusok és a kubai sonnal, csacsacsával, boleróval és rumbával varázsolja majd el a közönséget. Ezen az estén lép fel az Ambos Mundos zenekar is, akiknek neve Ernest Hemingway rajongóinak lehet ismerős. Így hívják ugyanis azt a ma is működő havannai szállodát, ahol az Akiért a harang szól első fejezetei megszülettek.

Latin Fesztivál - Művészetek Palotája (IX., Komor Marcell u. 1.), 2007. október 5-7. Jegyár: (koncerttől függően) 1700-7900 Ft