A Nagyszínpadon túl

Vágólapra másolva!
A sörcsapok oldalvonzásában hömpölygő Sziget-látogató örök iránytűje a Nagyszínpad, ám miközben őrülten üvöltjük bele a telefonunkba, hogy "akkor 10 perc múlva ott oldalt", jussunk eszünkbe, van élet a Nagyszínpadon túl is. Ne maradjunk le semmiről! Ennek érdekében álljon itt alternatív koncertkalauz a zenei változatosság jegyében. Mi lesz a többi színpadon?
Vágólapra másolva!

A lelkiismeretes Sziget-látogató már hetekkel a kezdés előtt jegyzeteket készít, órákra lebontott időbeosztással. Őt nem érheti meglepetés. Legtöbben azonban ide-oda vetődünk, rendszeresen csak a koncertek végét csípjük el, és utólag szerzünk tudomást ismerőseinktől arról, hogy már megint a legjobb bulit szalasztottuk el. Hogy idén másképp legyen, nézzük meg, kik érkeznek a többi színpadra.

A Nagyszínpad legizmosabb riválisát jelentő Világzenei Nagyszínpad elől lehullott a szponzor neve, de minden másban megszakítatlanul folytatja az előző évek hagyományait - olyannyira, hogy az idei program az előző évek erős ismétlésének tűnik. A Zöld-foki szigeteki Cesaria Evora talán haza sem megy magyarországi koncertjei között. Nem feltétlenül rossz ez, hiszen bepótolhatjuk hiányzásainkat, ám ha újat akarunk látni, augusztus 12-én vetődjünk a Világzenei Színpad felé. Ezen az estén ad koncertet a latin jazz 71 éves királya, Eddie Palmieri, aki kilenc Grammy-díjat mondhat magáénak.

Eddie Palmieri Puerto Rico-i bevándorló szülők gyermekeként a New York-i Harlem spanyolok lakta részén született, így gyermekkorától kezdve magába szívta a latin zenei kultúrát. Karrierjét akkor kezdte, amikor a karibi térség ritmusai a bevándorlók hatalmas hullámával együtt megérkeztek az Egyesült Államokba. A kubai salsa mellett zenéje leginkább az amerikai jazzt olvasztotta magába: Miles Davis, Herbie Hancock, Thelonious Monk, McCoy Tyner hatása erősen érződik rajta. Amikor először osztottak latin zenének járó Grammy-díjat 1974-ben, Eddie be is söpörte, és így történt a következő évben is. A Grammy-gyűjtemény legújabb darabjára éppen ez évben tett szert a Brian Lynch trombitással együtt jegyzett Simpatico című albumért. Hazánkban a 2002-ben újraalapított La Perfecta élén mutatkozik be.

A nyugat-afrikai Mali Birodalom királyi dinasztiájából származó öreg albínó énekes, Salif Keita is újra itt lesz a Szigeten. Koncertje igazi kuriózum, nemcsak különleges orgánuma miatt, amely kiérdemelte az "Afrika Arany Hangja" címet, hanem azért is, mert Salif pályája mögött igazi legendák húzódnak. Származása miatt nem lehetett volna énekes, de mivel albínónak született, a babonás család nem tartott rá igényt, így kerülhetett 18 évesen a fővárosba, majd zenei pályája csúcsán Párizsba. Sikereivel számos nyugat-afrikai zenekarnak taposta az utat Európába.

Forrás: [origo]

Salif Keita egy mali kislánnyal

A nagy visszatérők közé tartozik Manu Dibango, a kameruni szaxofonos, aki 1972-es hatalmas sikert elérő Soul Makossa című számával híressé tette hazájának tradicionális gyors, pörgős táncát. Dibango afrikai lüktetésű makossája nemcsak milliós példányszámban fogyott, de világszerte a kozmopolita afrikaiak himnuszává is vált. A dal "mamase mamasa mamakossa" refrénjét még Michael Jackson is felhasználta egy számában (Wanna be Startin' Somethin). Manu tavaly már járt a Szigeten, most saját zenekarával lép színpadra.

Hallgassa meg a Soul Makossá-t!

A reggae rajongói Sergent Garcia visszatérésének örülhetnek. Az "őrmester", aki még gyermekkkorában kapta nevét a Zorro-filmek mulatságos mellékszereplőjéről, Manu Chao csapásirányán haladva műveli a műfajt, megkavarva latin ritmusokkal. A ska hívei a Jamaicából érkező Skatalites koncertjén térhetnek magunkhoz a PASO-féle monokultúrából. A Skatalites ott bábáskodott a műfaj születésénél: a Jamaica függetlenné válásakor (1962) nemzeti tánczeneként robbanó ska legjobb zenészeit tömörítette a formáció. Pár év után ugyan feloszlottak, de három eredeti taggal 1984-től újra fut a banda.

Tavaly már feleleveníthettük orosztudásukat a modern zenei igények szerint skával fazonírozott fiatal szentpétervári punkcsapat, a Leningrad koncertjén. Érdemes, mert népszerűségüket nagyban köszönhetik durva szövegeiknek - és koncertjeik betiltásának. A finn Värttina sem először jár hazánkban: ABBA-féle nordikus poppal lazított folkzenéjük nemcsak a rokonság okán lehet érdekes: a három szőke amazon szerezte például a zenéjét A Gyűrűk Urá-ból készült musicalnek is. A balkáni muzsika őrületes tempójának hívei pedig ne mulasszák el az európai világzenei fesztiválok nagy kedvencének, a Fanfare Ciocarliának koncertjét. A romániai roma zenekarral fog énekelni Mitsoura Mónika is.