Szerda: élő rocktörténelem a színpadon

Vágólapra másolva!
Erős programmal indul a Sziget - szerdán a még teljes pompájában díszelgő fesztiváltábor a tavalyi év legjobb koncertjét produkáló Franz Ferdinandot, az egykori Sex Pistols-tag, Glen Matlockot, és a Led Zeppelin énekesét, Robert Plantot is vendégül látja. Persze ha nem koncertre megyünk, pacsizhatunk a várhatóan nagy számban megjelenő francia és német turistákkal, a későbbi fejadagra gondolván belőhetjük, hogy idén mennyire vizezik a sört, vagy egyszerűen felfedezhetjük azokat a kisebb helyszíneket, melyekre a korábbi években egyszer sem jutottunk még el.
Vágólapra másolva!

Az első nap rögtön egy darabka rocktörténelem vár bennünket a Nagyszínpadon, ahol Glen Matlock koncertezik zenekarával, a Philistines-szal. Ha ez a név még sokaknak nem is mond semmit, az alábbi dalokat biztos, hogy sokkal többen ismerik: God Save The Queen, Pretty Vacant, Anarchy In The UK. Bizony, e klasszikus Sex Pistols-dalok megírásában kulcsszerepe volt a zenekar első basszusgitárosának, Glen Matlocknak, aki szigorúan véve egyedüli tagként tudott zenélni a legendás punkegyüttesből. Ő azonban a fent említett számokat tartalmazó lemez, a Nevermind The Bollocks megjelenése előtt, máig nem tisztázott okokból kilépett a Pistolsból, hogy átadja a helyét a nála sokkal hírhedtebb, Sid Viciousnak. Azóta Matlock több formációban is megfordult, sőt, az újra összeálló Pistolsszal is koncertezett, de főállásban a Philistines nevű együttessel játszik, méghozzá erőteljes, tradicionális brit rockandrollt, de azért várható egy-egy régi szerzeménye a punk időkből is.

Érdemes utána is a Nagyszínpad környékén maradni, hiszen régi ismerősünk, az észak-ír Therapy? zúz majd könyörtelenül, a fesztivál története során immár harmadszor. Bár karrierje csúcsán a kilencvenes évek közepén volt, Andy J. Cairns zenekara semmit sem veszített energiájából, és ezt a régi sikerek mellett új dalok is bizonyítják majd. Továbbra is ismerősök várják a nézőket, hiszen a Nagyszínpadon a Quimby, velük egy időben a Pannon Világzenei Színpadon pedig a tiszteletbeli magyar, Boban Markovic és zenekara játszik majd.

"Főműsoridőben" a Nagyszínpadon a tavalyi Sziget egyik legsikeresebb koncertjét adó, Franz Ferdinand próbálja meg újra felforrósítani a hangulatot. Legutóbb már játszottak néhány új dalt a 2005 őszén megjelenő második albumukról is, és mivel azóta folyamatosan turnéznak, ezeket már tökéletesítve adhatják elő ismét, kiegészülve néhány, nagylemezen nem hallható szerzeménnyel. Akik a táncolható, slágeres gitárpop helyett, inkább klasszikusokra való csendes bólogatást választanák, azoknak nem más nyújt erre lehetőséget, mint Robert Plant, a Led Zeppelin egykori legendás énekese. Ugyan Plant új zenekarával, a Strange Sensationnal a Világzenei Színpadon lép majd fel, ez ne tévesszen meg senkit, hiszen régi Led Zep-számokat is hallhatunk majd, blues és folk hatásokkal, esetenként mali zenei körítéssel.

Ha netán Robert Plant életműve mégsem győzne meg bennünket, de egy szelet Afrikára azért vágyunk, akkor a Világzenei Nagyszínpaddal átellenben keressük fel az Afro-Latin Színpadot - itt a Keuna Kollekció divatbemutatójával kezdődik az egy hét együttlét, azaz egyből azt is megtudhatjuk, hogy mi számít ma elegánsnak Ghána piacterein. A későbbiekben a reneszánszát élő reggae-ből és társműfajaiból kaphatunk ízelítőt, ha térdből ellazulva ráznánk magunkat, ne menjünk tovább.

Nem árt, hogy ha még most, az első nap rögzül bennünk: ha túlzottan kiütöttük magunkat, ha barátnőnk nyafog, hogy hólyagosra törte a lábát a körömcipő, vagy ha egyszerűen ránk tör a tömegiszony, irány a Cökxpőn Ambient Sátorkert (K-hídtól egyenesen, majd kicsit jobbra tartva, jobb kézre kapjuk a sátrat). Remélhetőleg a fesztivál látogatóinak nagy részét idén is visszariasztja majd a tény, hogy itt bizony le kell vennünk a cipőnket, és könnyű lesz helyet találnunk. Tapasztalataink alapján, este tíz után már lehetetlen fekvőhelyet találni, ekkor kezdődnek a koncertek is: első nap többek között az UDU People, az Infinite Loop és a Punjab Kebab House ritmusaira hunyhatunk egy rövidet.

Még az első napokban érdemes felkeresnünk a Luminárium lufilabirintusát - félő, hogy az elvárhatónál mértéktelenebbül fogyasztó szigetlakók is felfedezik majd a hét második felére, hogy milyen mágikus találkozásra képes egy feszesre fújt légballon és egy cigarettacsikk. A Lumináriumot a Partyaréna mögött, a Sziget északi szegletében találjuk - 19.30-ig azonban érjünk oda, mivel ekkor engednek be minket utoljára.

Szintén többéves tapasztalat, hogy ha nem találunk semmi érdekeset a programfüzetben a kora esti órákra, akkor gondolkodás nélkül a Roma Sátor felé haladjunk - itt esetenként a Sziget legjobb és legfrissebb tánczenéit találjuk. Szerdán, a Gyass után a francia Les Doigts de l'Homme mutatja be (várhatóan a hazaiak is nagy számban jelen lesznek, tavaly óta pedig tudjuk, hogy ahol sok a francia, ott mindig nagy a buli), hogy a roma kultúra tőlünk nyugatabbra is virágkorát éli. A gallok után az észak-olasz Kosovni Odpadki - a csapat neve tükörfordításban szeméttárolót jelent - játszik majd, az este végére pedig itt a brit DJ Scratchy tesz pontot: repertoárjában ska, dub és roots reggae korongok mellett, a roma folklór jellemző ritmusait is megtaláljuk.

Ha egész évben betapasztott füllel járnánk-kelnénk, akkor mindenképp ugorjunk be az underground elektronikus műfajokat szerepeltető Meduza sátorba (szintén a Partyaréna mögött), itt ugyanis az első nap Marcelt, Senát, illetve a Rewind keretében Palotait és Cadikot is meghallgathatjuk újra.

Végül pedig, ha az első nap jellemző sokkja idén mégsem uralkodna el rajtunk, akkor menjünk a Volt Fesztivál teraszához: itt este tíztől ismerkedési esten vehetünk részt, bár mi inkább azt tanácsoljuk, hogy az ellenkező nemmel történő kapcsolatfelvételt tudjuk le egyik helyszínről a másikra menet, ez mindig működni szokott.