Elhunyt William Styron

Vágólapra másolva!
Hosszas betegség után, 81 éves korában elhunyt William Styron. A Sophie választ, illetve a Pulitzer-díjas Nat Turner vallomásai szerzője a massachusettsi Martha's Vineyard-beli otthonában tüdőgyulladás következtében távozott az élők sorából.
Vágólapra másolva!

William Styron személye az amerikai kortárs irodalom arcképcsarnokában meglepően ellentétes megítélésű: rajongói szerint az 1830-as évek virginiai rabszolgalázadását megörökítő könyve, az 1967-ben megjelent Nat Turner vallomásai az amerikai próza legnagyobb "rabszolgaregénye" - a regényért Styron a Pulitzer-díjat is megkapta. Ugyanakkor a szerzőt a fekete polgárjogi és civilszervezetek több alkalommal is támadták, mondván, hogy egy déli születésű - Styron szülővárosa az egykori lázadás szomszédságában fekszik - fehér író nem dolgozhatja fel hitelesen az afroamerikai történelem egyik legfontosabb mozzanatát.

Styron utolsó nagyregénye, az 1979-ben megjelent Sophie választ hasonló sorsa jutott: a regény egy Amerikába emigrált lengyel nő életéről szól - Sophie tévedésből koncentrációs táborba kerül, ott pedig a modern irodalomtörténet egyik legnagyobb drámájával szembesül. A regény óriási visszhangot keltett - a történetből Meryl Streep és Kevin Klein főszereplésével filmváltozat készült -, Styront ezúttal pedig az amerikai zsidó kisebbség próbálta meggyőzni arról, hogy fehér déli íróként csak meghamisítja a holokauszt emlékét, ha a regényben tetten érhető mélységgel és drámai helyzetekkel szembesíti olvasóit.

Legutolsó írása, az 1990-ben megjelent Látható sötétség szintén nem mindennapi mű: a világ ebből a memoárból értesülhetett arról, hogy az ünnepelt író súlyos depresszióban szenved. Styron számára a vallomás megszületése egyben a kiutat is jelentette a betegségből: megszállottan hitt az írás terápiás erejében, megjelenésekor a könyvet az amerikai pszichiáterek szövetségének szaklapja kötelező irodalomként ajánlotta kezdő terapeuták számára.

Az írót legjobb barátja és pályatársa, Kurt Vonnegut a következő szavakkal búcsúztatta: "Íróként drámai és humoros volt. Emberként erősnek és büszkének ismertem, olyannak, aki kivételes érzékkel bánik a nyelvvel. Szörnyű volt látnom, hogy utolsó éveiben mennyit szenvedett."

William Styron életműve magyarul is szinte teljes egészében hozzáférhető: első, Feküdj le sötétben című regényétől kezdve szinte az összes nagy műve megjelent fordításban, a Nat Turner vallomásai és a Sophie választ mellett a Házam lángra gyullad is olvasható magyarul.