Kerekítsd a világot!

Vágólapra másolva!
Nem kell túl tájékozottnak lennünk ahhoz, hogy lássuk, hatalmas egyenlőtlenségek vannak a világban: míg a Föld egy része zavartalan jómódban él, addig máshol az emberek sorra halnak éhen, vagy épp katonai elnyomástól szenvednek. A globális szolidaritás napjaira létrehívott Tranzit Fesztivál arra próbál rávezetni minket, a Föld szerencsésebb felén élőket, hogy ha közvetlenül nem tudjuk is segíteni rosszabb sorsú társainkat, közvetve mi is felelősséget tudunk vállalni, vagy legalább biztosítani tudjuk együttérzésünket. Legyen ez egy ilyen hétvége, szórakozzunk kicsit gondolkodva, irány a Tranzit!
Vágólapra másolva!

Először is siessünk leszögezni, hogy az október 21-22-én tartandó fesztivál nem a helyszínéről kapta a nevét: a meghirdetett programokat tehát ne a Tranzit Café dolgozóin kérjük számon, mivel az eseménynek a Gödör Klub ad helyet. A nevet "pusztán" jelentése miatt választották az ötletgazdák, hiszen jelenleg Európa - és vele együtt Magyarország - is egyfajta átmeneti állapotban van, gyakorlatilag még csak most "utazunk" a globalitás felé, most kezdünk magunk is felelősséget érezni a világ más tájain élőkért.

A szervezők jó arányérzékét dicséri, hogy a fórumbeszélgetések, előadások mellett rengeteg filmvetítéssel és koncerttel is várják az érdeklődőket. Nyilván teszik ezt azért is, mert másképp csak azok látogatnának el a fesztiválra, akik amúgy is foglalkoznak a globális problémákkal. A rendezvény fő célja pedig éppen az, hogy az "utca emberét" is ráébressze a szolidaritás fontosságára. Ehhez kellenek az egyéb programok, amelyek egy átlagos kíváncsiskodót is behívnak a fesztiválra - márpedig csalogató koncertekben nem lesz hiány, annyi bizonyos.

A zenei program gerincét a világzene afrikai és magyar kiválóságai alkotják. A fesztivált az African Footprint International nevű ghánai formáció nyitja meg, amely akár az egész rendezvény szimbóluma lehet. A profi ének- és táncegyüttes nem mellesleg olyan civil szervezetként működik, amely előadásaival a hallássérült fiatalok segítését tűzte ki céljául - ezzel mintegy azt is üzenve, ami az egész fesztivál mottója lehetne: úgy kell segítenünk, hogy az életörömöt adjuk át a rászorulóknak, ne a felettük érzett sajnálkozás nyomja rá a bélyegét találkozásunkra. Az African Footprint International ennek megfelelően is működik, a lüktető, dinamikus produkciók hallók és siketek szoros együttműködéséből születnek.

Szintén a fesztivál első, szombati napján kerül sor az Afromagic nevű zenekar ritmusshow-jára. A koncertjein remek hangulatot teremtő zenekart a szenegáli születésű Mbaye Ndiaye alapította, méghozzá itt, Budapesten, így természetesen magyarok is kerültek a zenészek közé. Ez már önmagában jó kis multikulturális pezsgést ígér, de ha ez még nem lenne elég, eláruljuk, hogy a tizenkét fős együttes tagjai között találunk kenyai, kubai és holland muzsikusokat is. A külföldiek táborát erősíti még a spanyol Radio Malanga, amely az afrikai ritmusvilág európai újraértelmezését tárja elénk. Még mindig az első nap sűrű programjában találkozhatunk a szabolcsi népzenét újjáélesztő, így kvázi folklórteremtő Parno Graszttal, valamint a jamaicai ritmusokat magyar köntösbe öltöztető Love Alliance Soundsystemmel - ráadásul az est végén még DJ Fonetik is pakolgatja kicsit a korongokat.

A vasárnapi program is hasonló arányban vegyíti a külföldi és a magyar zenekarokat, és ezen a napon is összesen hat előadó produkcióját hallgathatjuk végig, hiszen az éjszakázókat DJ is várja - szerencsére másnap munkaszüneti nap, így nyugodtan maradhatunk hajnalig. Az Afromopics International nevű csoport Budapesten élő nigériaiakból verődött össze, és egyfajta rituális elemekből építkező táncszínházat tár a nézők elé. Az MC-kből és DJ-kből összeállt Gimmeshot Crew a ghánai születésű MC Sena köré szerveződött, aki többek között a dZihan & Kamien duóval is turnézott már. Az előadók sorából némileg kilóg a francia Wax Tailor, hiszen ő a világzeneiséggel szemben, éppen hogy a nagyvárosi létet próbálja megérteni. Hallhatjuk még a PASO Roots Rockers nevű szekciójának koncertjét, majd Infra Gandhi és Erik Sumo lemezpörgetésével zárul a fesztivál.

Wax Tailor

A koncertek egyébként mindkét nap este nyolckor kezdődnek az Akvárium-teremben, de ez előtt is egész napos program várja a látogatókat: a kávézórészben és a Beton-galériában filmeket vetítenek a szervezők, melyek között egy-két, más népcsoportot bemutató film is akad (például a sivatagban vándorló nomádok életét ábrázoló Cigányok útja, vagy a csehországi roma énekesnő, Vera Bíla környezetébe kalauzoló Fekete-fehér színesben), de legtöbbjük az emberiség közös problémáival foglalkozik, egy-egy konkrét példa bemutatásán keresztül. Így Észak-Koreában rejtett kamerával felvett, statáriális kivégzéseknek lehetünk szemtanúi, de bepillantást nyerhetünk Kenya AIDS-től sújtott nyomornegyedébe (Shoot Back!), a Francia Polinéziában zajló atomkísérletekbe (Robbanó mennyország) vagy épp a boszniai háború utáni helyzetbe (Végállomások).

Emellett természetesen egész nap zajlanak a beszélgetések és előadások is, amelyek a segítségnyújtás lehetséges módjait járják körül, elvont és konkrét értelemben egyaránt. Így kifejthetjük véleményünket például a globális szolidaritás fogalmáról vagy a harmadik világban való iskolaépítés szükségességéről, de megtudhatjuk azt is, hogy afrikaiak mit is gondolnak a mi európai szemléletünkről. Mindeközben a gyerekeknek is lesz mit csinálniuk, a felnőtt programok mellett a szervezők ugyanis gondoskodtak játszóházról is, melynek keretében az újabb generáció olyan, titokzatosan hangzó dolgokat is elsajátíthat, mint a babláblabda-varrás vagy az ökolábnyom-számítás.

Tranzit Fesztivál - Gödör Klub (V., Erzsébet tér), október 21-22., 16.00 - 04.00

Apats Gábor