Shakira Budapestre jön

Vágólapra másolva!
Shakira, a latin zene egyik legnagyobb sztárja budapesti koncertet ad, melyre 2007. március 5-én, a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor - közölte az MTI-vel a fellépést szervező Multimedia Concerts.
Vágólapra másolva!

A koncertre a jegyvásárlással érdemes sietni, hisz egyrészt az árusítás már megkezdődött, másrészt a jegyek minden bizonnyal hamar elkelnek, hiszen a kolumbiai születésű Shakira személyében igazi sztár lép a magyar rajongók elé: az énekesnő többször elnyerte a Grammyt és Latin Grammyt, a közönség körében elért sikereit pedig listás dalainak előkelő helyezése jelzi.

Fantasztikus sikerében nyilván szerepe van annak is, hogy külsőre is gyönyörű, ami miatt a rossz nyelvek sokszor kritizálják is. Az énekesnő természetesen azt mondja, nem csak testének köszönheti népszerűségét, és egyébként is csak akkor mutat belőle a kelleténél többet, ha a tánc úgy kívánja. Mindenesetre szűk tíz év alatt harmincmillió példányt adtak el a lemezeiből, ehhez pedig nem elég pusztán egy jó test.

Shakira - vagy ahogy barátai hívják, Shaki - négyéves korától táncol, első szerzeményét is még kisgyermekként írta. Debütáló albuma éppen tíz éve jelent meg, a legutóbbiak pedig (a spanyol nyelvű Fijación Oral Vol. 1. és az angol nyelvű Oral Fixation Vol. 2.) tavaly kerültek a boltokba, melyekből a spanyol nyelvű album listavezető is volt. A díjak is záporoztak szép számmal, hiszen a következő Latin Grammyre Shakira hat jelölést kapott.

Utolsó két lemezéhez Shakira összesen hatvan dalt írt, ezekből végül húsz került fel az albumokra, melyek közül a legutóbbi nagy sláger a La Tortura című dal lett. Nemcsak a zenét, de a dalszövegeket is ő maga írja, sőt, a lemezkészítéssel kapcsolatos egyéb munkákba is belekóstolt már. Ez utóbbiban Rick Rubin csúcsproducer segíti, aki többek között a Red Hot Chili Peppers, Mick Jagger, Johnny Cash, Run D.M.C és Neil Diamond egyes lemezeit is készítette. Közös munkájukról Shakira elmondta: "Olyan ember tanácsát és támogatását akartam, akinek keze alól olyan anyagok kerültek ki, amelyek számomra is értékesek és tiszteletre méltóak." Zenészpartnerei között szerepel egyébként Carlos Santana is, akinek virtuóz gitárjátéka sokat hozzátett az albumok színvonalához.

A szövegvilágot tekintve Shakira kedvenc témája a szerelem, de általában politikai vagy társadalmi színezetű gondolatait is beleszövi dalaiba. Az énekesnő nemcsak szavakkal segít a rászorultakon, létrehozott például egy alapítványt azoknak a kolumbiai gyermekeknek a segítésére, akik különféle erőszakos cselekmények következtében utcára kerültek. A Pies Descalzos (Mezítláb) alapítvány révén meg akarja óvni a gyerekeket attól, hogy kiszolgáltatottságuk következtében prostitúcióra, bűnözésre kényszerüljenek vagy különböző gerillacsapatokba kényszerítsék őket. Ezt a munkáját szem előtt tartva, az UNICEF is beválasztotta Shakirát nagykövetei közé.

Mostani turnéja után az énekesnő állítólag "szellemi szabadságra" megy, New Yorkba költözik, ahol történelemórákat készül venni, és szeretne kertészkedni, esetleg szobrászkodni. Már csak ezért se mulasszuk el megtekinteni a koncertet, mellyel egyébként különösen szerencsés helyzetben vagyunk sok európai nagyvároshoz képest, hiszen Shakira viszonylag kevés koncertet vállal kontinensünkön.