Érik a szőlő

Vágólapra másolva!
Egy szüret mindenképpen jó mulatság lehet: az ember degeszre eszi magát szőlővel, illetve a vendégek által összehordott ételekkel, végül pedig egy pár pohárkával muszáj megkóstolnia a frissen szüretelt mustot is. Az se keseredjen el azonban, aki hirtelenjében nem tud leszakítani egyetlen szőlősgazdát sem a rokonságból: a legtöbb borvidéken ugyanis nagy, nyilvános szüreti mulatságokat is tartanak, ahová az egész családnak megéri leugrani a hétvégére. Bár az ilyenfajta ünnepek egy része már lement, október közepéig még számos helyen szüretelhetünk a helyiekkel.
Vágólapra másolva!

Szeptember 29-én kezdődik és október 8-ig tart a Soltvadkerti szüreti fesztivál. Aki azonban konkrétan a szüretre, illetve az a körüli eseményekre kíváncsi, az csak az utolsó két napra utazzon le az alföldi helységbe, hiszen a borutcát csak október 7-én nyitják meg, és ezen a napon kerül sor a Komár László fellépésével megbolondított szüreti nagybálra is. A fesztivál záróeseményeként pedig ingyenes pincelátogatáson vehetünk részt, és egy nagyszabású felvonulásnak lehetünk tanúi. Természetesen a finálét felvezető eseményekre sem lehet panaszunk, a szervezők igen gazdag és igen színes programot állítottak össze számunkra. Szeptember 30-án kutyaszépségversenyen csodálhatjuk meg a helyi ebeket, de ugyanezen a napon csapnak össze francia, belga és szerbiai gyerekcsapatok is a honi lurkókkal, a Szüret Kupa nemzetközi gyermek-birkózóverseny keretében. Aki a birkózófogásnál jobban szereti a horgászok fogását, annak az október 7-i horgászverseny kínál remek kikapcsolódást, de ugyanitt, a Vadkerti-tónál rendezik meg az Országos főzőverseny és gazdatalálkozót is.

Aki kedvet érez magában egy jó kis szürethez, nem szeretne viszont messzire utazni Budapesttől, annak nyugodt szívvel ajánlhatjuk a Csömöri Őszi Napok keretében szervezett szüreti mulatságot. A főváros határában lévő település már régóta szeptember utolsó napjaiban szervezi a programsorozatot, idén azonban október 6. és 7. között érdemes idelátogatnunk. A helyi művelődési ház és a Kertbarát Kör közös szervezésében megvalósuló, hagyományos szüreti felvonulás a megszokott folklórelemekkel, vagyis csikósok, lovasok és néptáncosok részvételével zajlik. A megrögzött városi embernek is van azonban miért idelátogatnia, 2001 óta a mulatság részét képezi ugyanis A bor dicsérete elnevezésű program is, amely már címével utal a jóra: a bor- és sajtkóstolóval egybekötött italbemutató mellett a témába vágó kiállítás is várja az érdeklődőket.

Október 6. és 8. között bizonyára nehéz helyzetben leszünk, hiszen ezen a három napon rendezik mind a Móri bornapokat, mind a Tokaj-hegyaljai szüreti napokat. A móri borvidék jól szervezett, közösséggé összeállt pincészeteiről híres, melynek honlapjáról már szeptember eleje óta tudhatjuk azt is, hogy az egyes borfajtákat mikor szüretelhetik a legkorábban. Ez alapján esélyünk van még elcsípni a királyleányka, a fehér burgundi, a zöld veltelini, és a sárga muskotály szüretjét, ezek ugyanis szeptember 30-ától kezdődnek - október 10-től pedig a késői érésű borok (olaszrizling, hárslevelű, rajnai rizling) kedvelőinek érdemes a környékre látogatniuk. A hivatalos Móri bornapokra - mint említettük - október 6. és 8. között kerül sor, amelynek keretében meghallgathatunk szakmai előadásokat (például Szőlő és bor a Dunántúlon címmel), de jól el leszünk látva művészeti programokkal is: a fesztivál ideje alatt rengeteg koncert, kiállítás, felolvasóest, filmvetítés és színi előadás is vár minket. Ráadásul ekkor zajlik a VI. Nemzetközi fúvószenekari fesztivál is, melyen öt ország tíz együttese méri össze tudását. A szüreti mulatság csúcspontja azonban kétségkívül az 1998 óta minden évben megrendezett borkirálynő-választás, ahol a jelentkezőknek a szőlő és a bor ismeretéről, pincészetben és borkóstolásban való jártasságukról kell számot adniuk. Remek szórakozást jelenthet a másik kiemelt program, a lovasparádé, amelynek keretében az országos pónifogathajtó verseny eseményeit is végigizgulhatjuk.

A Tokaj-hegyaljai szüreti napokon Magyarország sokak által legjobbnak tartott borait kóstolhatjuk végig. A hangsúlyt itt nem annyira a mulatságra, mint inkább a borok, borászok és termőhelyek megismerésére helyezték a szervezők, de persze nem szenvedünk hiányt a magas kultúrához tartozó és a könnyedebb szórakozást ígérő programokban sem. A fesztivál fénypontjaként (és egyszersmind időbeli közepén, azaz 7-én, délután) rendezik meg azt a monumentális felvonulást, melyen a borvidék huszonhét települése képviselteti magát. A szüretek idején szokásos népzenei előadások mellett bőven lehetünk fültanúi könnyűzenei koncerteknek is, fellép többek között a megasztáros Varga Feri és a Bon-bon zenekar. Tokaj-Hegyalján mindemellett két olyan programmal találkozhatunk, amivel más szüreti mulatságon valószínűleg nem: 6-án, Az ősz kapujában címmel egy, a Vogue modellügynökség által szervezett divatbemutatóra kerül sor, a Ha jó a bor - borhajó fantázianevű program pedig minden napra borkóstolóval egybekötött sétahajókázásra invitálja a látogatókat.

Apats Gábor