Megvannak a VOLT fellépői

Vágólapra másolva!
A VOLT fesztivál szervezői már hetekkel ezelőtt azt ígérték, hogy az idei találkozó minden eddiginél nagyobb neveket fog felvonultatni. A most érkezett, végleges listát látva nem kell csalódnunk: 2006 valóban a megakoncertek éve lesz Sopronban. Lássuk, kik jönnek az idén, július 5. és 8. között a hűség városába!
Vágólapra másolva!

A VOLT Fesztivál az elmúlt években sem szenvedett hiányt a jobbnál jobb előadókban: a szervezők tavaly például a Thievery Corporationnel és a Stereo MC's-zel örvendeztették meg az elektronikus zene szerelmeseit, de a többi műfaj rajongói sem jártak rosszul, hiszen a 2005-ös fellépők között olyan neveket találunk, mint a Balanescu Quartet vagy a Sergent Garcia.

A mezőny, ha lehet, még inkább erősödött tavaly óta: a világsztárok közül nagy visszatérőnek számít az utóbbi két évtized egyik legjelentősebb rockzenekara, a The Cult. Karizmatikus zenéjükről elég csak annyit mondani, hogy a csapat frontembere, Ian Astbury az elmúlt években Jim Morrisont helyettesítette az újjáalakult Doorsban - ami pedig, valljuk be, nem könnyű dolog. A Led Zeppelinnel és az AC/DC-vel egy lapon emlegetett The Cultot utoljára 1993-ban láthatta a magyar közönség, de nem voltak jobb helyzetben a világ más tájain élő rockrajongók sem. A The Cult jó pár év hallgatás után idén tért vissza a színpadra, nem is akárhogyan: Amerikában a mostani turné összes koncertje telt házzal ment. A VOLT-on a néhány európai fellépés között láthatjuk a legendás zenekart.

A májusban megjelenő új lemez turnéjának keretében üdvözölhetjük a szintipop egyik legnagyobb klasszikus csapatát, a Pet Shop Boyst. Neil Tennant és Chris Lowe duója épp húsz éve került ismeretlenül is az angol toplista élére, és azóta harminchat kislemezük szerepelt a brit top 20-ban, nagylemezeik közül pedig tíz került a slágerlisták élére. Páratlan karrierjük során olyan nevekkel dolgoztak együtt, mint David Bowie, Tina Turner, Liza Minnelli vagy Boy George, az amerikai Billboard magazin dance-listáján pedig a minden idők negyedik legsikeresebb csapata címét érdemelték ki. A brit Q magazin szerint az új lemezzel "Neil Tennant és Chris Lowe újra azt a formát hozza, amit legutóbb a diszkópop fénykorában hallottunk tőlük". Ennek kapcsán a nyár minden jelentős fesztiválján ott lesznek, így a VOLT-ot sem hagyhatták figyelmen kívül.

Pár évvel ezelőtt a Sziget nagyszínpadán láthattuk először Magyarországon a New York-i Fun Lovin' Criminalst, akik most a VOLT-on is bemutatkoznak. A fergeteges bulizenakar tagjai le sem tagadhatják, hogy a Nagy Alma szülöttei, hisz zenéjük is pont annyira sokszínű, mint maga a város: dalaikban tökéletesen elegyítik a hip-hop, a funky, a rock és a blues elemeit. Mellettük egyéb érdekes stíluskavarodásoknak is fültanúi lehetünk, a fesztivál vendége lesz ugyanis a mexikói tradicionális mariachi zenét, a polkát és a latin-rockot skával, punkkal, hiphoppal vegyítő Los de Abajo és az elmúlt években hihetetlenül népszerűvé vált dzsesszes-drum'n'basses csapat, a német De Phazz is. Végül, de nem utolsó sorban az újhullámos klasszikusokat bossa nova alapokra újrahúzó francia együttes, a Nouvelle Vague is jelen lesz egy csengő-bongó koncert erejéig.

Nem maradnak hallgatnivaló nélkül a tisztán elektronikus zene rajongói sem: a tavalyi nagy nevek után idén a Kraftwerk egykori tagjának egyszemélyes produkcióját láthatjuk, Karl Bartos Live címmel. A drum'n'bass nagymestere, Andy C és Josh Wink mellett a Ninja Tune-os DJ Food és a Dreadzone Sound System is részt vesz a fesztiválon. Természetesen jelen lesz hazánk talán legfontosabb elektronikus zenei exportcikke, Yonderboi is, aki első hazai koncertjét tartja idén a VOLT-on.