Pár kerékpár

Vágólapra másolva!
Április 22-én délután ismét biciklire pattan és demonstrál a kerékpáros-társadalom: azt mondják, dugó, szmog és dudálás helyett gyorsabban, egyszerűbben és akár egészségesebben is közlekedhetnénk. Évről évre többen értenek ezzel egyet, a szervezők így lassan kénytelenek tömegrendezvényként tekinteni a megmozdulásra. Persze nyílván nem bánják, az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a városi bringások száma, és elérték, hogy a politika is komolyan vegye őket. Kockázat nélkül mondhatjuk, akár harmincezren is összegyűlhetnek a pesti rakparton.
Vágólapra másolva!

2004 szeptemberében a budapesti biciklisták éppolyan autómentes napra készültek, mint annyiszor azt megelőzően. Épp csak attól lett az a nap más, hogy ezúttal egy hétvégi napon, Critical Mass címen hirdettek a szervezők kerékpáros felvonulást a Hősök terére. Ők lepődtek meg a legjobban, amikor a rajt előtt csaknem négyezer biciklis sorakozott fel. Azóta a Critical Mass fogalom, a következő év áprilisában már majdnem tízezren, 2005 szeptemberében pedig már húszezren kerekeztek át a városon, a sajtó és szponzorok figyelmét is felkeltve.
Innentől nem volt megállás: megyeszékhelyek, városok csatlakoztak a kezdeményezéshez, a mozgalommá duzzadás óta pedig kerékpárügyi miniszteri biztos képviseli a biciklistársadalom érdekeit, ezáltal lehetőséget teremtve kormányzati források eléréséhez is. A kezdeti egy-két kilométeres szakaszok után idén már tizenkét kilométer hosszan húzódik a kijelölt útvonal, megtervezésébe a Critical Mass szervezői is beleszólhattak.

A legnagyobb eredmény értelemszerűen mégis maga a tény, hogy a városi biciklizés egyre elfogadottabb, népszerűbb alternatívája lesz az autós közlekedésnek. Az első Critical Mass óta megduplázódott a városi bringások száma, lassan Budapest minden pontján találkozni matricákkal, pólókkal, hirdetésekkel. Nem túlzás állítani, hogy a fővárosban igazi civil mozgalommá dagadt ez a baráti bringázásnak indult felvonulás. Jelentőségét mutatja az is, hogy a szervezők felkérésére mind a négy parlamenti párt beépítette választási programjába a kerékpáros közlekedés fejlesztésének tervezetét.

Nem csoda, hogy minden eddiginél nagyobb előkészületek előzik meg az idei első biciklis megmozdulást: szinte borítékolható, hogy tovább növekedik az eddig sem kis létszámú bringás underground, akár a harmincezret is elérheti a kerekezők száma.

A gyülekezés helyszíne ezúttal az Újpesti rakpart és a Dráva utca sarka, délután 3 órakor indul a menet, de a nagy tömegre való tekintettel illene fél 3-ra odaérni. A pesti rakparton való végigkerekezés után irány a Petőfi híd, utána vissza a budai alsó rakparton, majd Attila út, Alagút, Lánchíd, Andrássy út, és végül a Felvonulási tér jelenti a végállomást.

A szervezők szerint nagyjából 90-120 percig tart majd a túra, elöl-hátul rendőri és egészségügyi kíséret követi a résztvevőket. Rossz idő, fiatal kor, görkori nem akadály, a cél és a közös jókedv a lényeg, a politikát és a laposüveget meg hagyjuk otthon. A befutó helyszínén, a Felvonulási téren színpadot emelnek a szervezők, hogy ki lép fel, milyen buli lesz, az egyelőre homályos, de számos, a rendezvényhez kötődő civil szervezettel biztosan találkozhatunk. Meg persze több ezer kétkerekűvel, április 22-én, szombaton, a pesti alsó rakparton.

Critical Mass, április 22., 15.00. Újpesti rakpart - Dráva utca sarok.

kisrényi