Vágólapra másolva!
Müller Péter Sziámi mindig kitalál valamit, általában valami meglepőt és jót. 1993-ban például ő indította útjára a Sziget Fesztivált, amely azóta Közép-Kelet-Európa legnagyobb zenei eseményévé nőtte ki magát. Két évvel később az A3 televízió kreatív igazgatója lett, gyakorlatilag ő teremtette meg az élő városi televíziózást Magyarországon. Újabban a Songwriters nevű alkotóműhellyel és Seress-estekkel szórakoztatja közönségét, emellett alternatív léte ellenére is egyre feljebb szökik a hivatalos zenei életben, nemrégiben például az operaház stratégiai igazgatójává választották. Most épp világrekordra készül a Gödör Klubban, március 17. és 19. között negyvennyolc órát szeretne zenélni egyfolytában.
Vágólapra másolva!

Müller zenei pályafutását is egy furcsa ötlettel kezdte: 1980-ban a Pszichiátriai Intézet udvarán tartotta első koncertjét az URH zenekarral. Az együttes röpke egy évig működött, mégis kultikussá vált, és aztán ez lett az alapja Müller későbbi zenekarainak, a Kontroll Csoportnak és a Sziáminak is. Elgondolkodtató szövegeik és lázadó magatartásuk miatt az akkori rendszer nem pártolta őket, így a hivatalos lemezterjesztésbe 1988-ig (a Ha... című Sziámi-album megjelenéséig) a művész egyik zenekara sem kerülhetett be. A tiltás ellenére - vagy talán éppen a miatt - a rongyosra másolt kazetták azonban már jóval korábban elárasztották az országot, és egy egész nemzedék dudorászta a felforgató dalokat. Amit azonban a közönség nagy része nem is tudott, hogy Müller szinte csak szabadidejében csinálta az egész zenekarosdit: mellette forgatókönyveket írt és rendezett nemcsak a magyar tévének, de külföldi adóknak (a finn Mainosnak és az angol Channel Fournak) is, Hollandia rangos egyetemein pedig filmes előadásokat tartott.

Most meg itt ez a rekorddöntési kísérlet, amely az Insomnia, azaz álmatlanság nevet kapta. Az alapötletet a végtelenségig húzódó próbák adták, Müller és zenésztársai csupán arra lettek kíváncsiak, hogy hol lehet a végső határ, meddig lehet zenélni tartalmasabb pihenő nélkül. Mivel legutóbbi albumuk megjelenése óta öt év telt el - ami a lemezkiadásban elég hosszú időnek számít -, a februárban kijött Fogjad már meg! bemutatása jó alkalomnak tűnt a csúcs felállításához. Ez azonban, ahogyan Müller fogalmaz, "akkor nyert igazi értelmet, amikor rájöttünk, hogy az Insomniá-nak nem kell kizárólag rólunk szólnia, hanem lehet workshop, alkotótábor is, a velünk együtt virrasztó, dolgozó művészek gyűjtőhelye - úgy, hogy nem kell Szigligetre utazni, hanem elég ide, a város szívébe, a város alá". A koncert során ugyanis más művészeti ágak is képviseltetik magukat, a kezdeményezéshez csatlakozott már többek között a mostanában leginkább képzőművészkedő efZámbó István és a rajzfilmes Pál Balázs is, aki A csendes ember, aki megette önmagát című alkotását vetíti le az érdeklődőknek. A rekorddöntés idejére kölcsönvették a MU Színház egyik táncos produkcióját, a Juhász Kata rendezte Blitzelők-et is, melyet szombaton este nyolctól nézhetünk meg.

Sziámi egyedül ...

... és a zenekarral

A fenti különbségtételből is látszik, hogy a rekorddöntésnek komoly szabályai - és ezáltal akadályai is - vannak. A legalapvetőbb dolog természetesen az, hogy közjegyzők és hiteles tanúk is jelen legyenek az eseménynél - ez utóbbi tisztet egyébként mások mellett Bozóki András kulturális miniszter is magára vállalta. A színpadon mindig legalább négy zenésznek kell lennie, olyan viszont nem szállhat be időközben, aki nem volt ott a koncert kezdetekor. A játszott számok között maximum harminc másodperc szünet lehet, és négy órán belül semmilyen zenei téma nem ismétlődhet. Ennek érdekében a zenekar nemcsak saját repertoárjából válogat: a konkrét lemezbemutató részre pénteken 22 órától kerül sor, míg másnap ugyanebben az időben a Hyperarchív című összeállítást hallhatjuk, melyben az URH és a Kontroll Csoport dalai mellett például a Joy Division és Seress Rezső szerzeményei is helyet kapnak. Mivel a rekordkísérlet komoly fizikai próbatételt is jelent, bizonyos egészségügyi szabályokat is be kell tartani a rekord érvényességéhez: enni-inni szabad, ha ez nem zavarja a koncert menetét; egy ötperces pihenő pedig jár minden óra után, ezeket viszont össze is lehet vonni, mondjuk három óra után szundíthatnak tizenöt percet a fiúk. Az orvosi előírások legkényesebb pontja az, hogy ha a jelen lévő orvos a végkimerülés jeleit látva azt mondja valakinek, hogy hagyja abba a játékot, akkor annak tényleg le kell vonulnia a színpadról (ettől persze a kísérlet még folytatódhat, feltéve, hogy négy ember így is marad). Mivel a zenélgetés a közönségtől válik koncertté, a hallgatóságra is vonatkozik egy szabály: legalább tíz nézőnek folyamatosan jelen kell lennie - valószínűleg ezzel lesz a legkevesebb gond, Müller gyermekei már önmagukban kiteszik ennek a felét.

A maratoni koncert előzeteseként pedig olvasóink március 13-án hétfőn 15.00-tól élőben is kérdezhetik Müller Péter Sziámit az [origo] Vendégszobában.

Insomnia - Gödör Klub (V., Erzsébet tér), március 17. 05.00-19. 05.00. Jegyár: egy napra 1000 Ft, 48 órás összevont jegy 1500 Ft

Apats Gábor