Felturbózott poptarisznya

Vágólapra másolva!
Az, hogy az Almássy téri Szabadidőközpont három év után újranyit és "újra Budapest egyik legismertebb kulturális, koncert- és buliközpontja lesz", már önmagában is izgalmas, hát még úgy, hogy a központ Dévényi Tibi bácsit és Novák Pétert ígéri húzónévnek. A koncepció többé-kevésbé meggyőző, úgy tűnik, tényleg lesz újra kulturális élet az Almássy téren.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztató helyszíne a szabadidőközpont új, első emeleti büféje, ahol már nyoma sincs a linóleumpadlónak, csillog-villog minden. Tibi bácsiék késnek kicsit, ráadásul az ígért Novák Péter helyett B. Tóth László jön.

Fabinyi András, a központ új vezetője meggyőző és határozott orgánum, igazi "tudommitakarok" típus. A kerettörténet: sokéves szakmai múlt, haldokló intézmény, engedékeny önkormányzat, jelentős privát önerő, hálás szponzorok. A legégetőbb probléma a nagyterem rendbehozatala volt: megoldották a hangszigetelést és a padló födémszerkezetét is felújították, hogy "innentől ott ne csak nyugdíjasklubok üzemelhessenek". Ugyanezt a célt szolgálja a teljesen új hangcucc, amelyet az első napokban ismert magyar együttesek (KimNowak, Hollywoodoo) teszteltek. Fabinyi 30-40 milliós nagyságrendű költségekről beszél, céltudatosnak és eltökéltnek tűnik, a régi idők hangulatát is megidéző multikulturális centrumot szeretne. Gyerekprogramok, több helyszínes saját színház, dzsesszestek, élő szimfonikus zenekar, táncház és persze live rock is lesz, minden mennyiségben.

Az októberi programfüzet ennek megfelelően igazi vegyes felvágott, görög táncház, wellness hétvége, Jazzpression, Amorf Ördögök, Besh o Drom, sőt lesz ígéretesnek tűnő István, a király-karaoke is. Úgy tűnik, a dzsessz jelenti majd az egyik fő csapásirányt, az elektronikus zenei vonal viszont korántsem támogatott műfaj. Nem lesz Cinetrip az usziban, a Tibi bácsiék állandó szerdai retropartyját követő Badihali-Hifinyuszi dj-páros "diszkóvágása" meg aligha a Rewindnak próbál majd alternatívát mutatni. Jó pont viszont, hogy a leggyakoribb jegyár 500 és 1000 forint között mozog, de állítólag semmilyen koncert nem lesz drágább 1500 forintnál.

Az érdemi információkon túl a Dévényi-B. Tóth páros állandó szerdai partyjukról beszél még, ami nem az "elektronikus bummbummra vágyó gimnazistákért jött létre". A divattervező Kenguru vázolja az itt első alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Fashion Week történetét. Összességében nagyon ígéretesnek tűnik a központ jövője, nagyrészt a céltudatos főszervezőnek köszönhetően, aki szimpatikus öniróniával élve vallja be, hogy művelődésiház-menedzsmentben százszor nagyobb rutinja van, mint sajtótájékoztatók terén.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, működhetnek-e egy helyen minőségi koncertek, minőségi közszolgáltatások (iskola, uszoda), minőségi szimfonikus zenekar, minőségi színház egyszerre. A nagy "mindenakarás" nem megy-e majd a minőség rovására? Meglátjuk, az esélyt mindenesetre biztosan megérdemlik.

kisrényi