A Stones gitárosa és a többiek

Vágólapra másolva!
Keseregni sincs idejük a Rolling Stones itthoni rajongóinak, mert bár a csapat huszonnegyedik nagylemezének bemutató turnéja ismét elkerüli hazánkat, az együttes alapító tagja, egykori meghatározó basszusgitárosa, Bill Wyman Anglia legjobb rockzenészeivel az oldalán Budapestre érkezik. A több mint harminc éven át a Stonesban pengető Wyman október 4-én ad koncertet a Petőfi Csarnokban, olyan világsztárokkal az oldalán, mint a világ egyik legjobb dobosának tartott, többek között George Michael és Stevie Wonder mellett fellépő Graham Broad vagy a hatvanas évek legendás soulénekese, Eddie Floyd.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest, hogy könnyed hobbizenélésnek indult, ma már egész Anglia pontosan tudja, mi is az a Bill Wyman's Rhythm Kings. A Rolling Stonesból 1993-ban - a tagok teljes megdöbbenése és visszakövetelése mellett - kivált Bill Wyman a zene és zenésztársainak szeretete miatt hozta létre az együttest, amely annyira jól érezte magát a klubturnék és albumkészítések során, hogy az örömzenélésnek indult együttlétből angol dzsesszlistákat ostromló lemezek születtek. Jellemzően csak a hőskorból maradt hangszereikkel, digitális segítség nélkül készítik felvételeiket, és eddig egy rocklegenda (köztük például Mark Knopfler, Stevie Wonder vagy Chris Rea) sem tudta visszautasítani hívó szavaikat. A banda sikereiről sokat elmond, hogy az eredetileg egy trilógia erejéig összeállt csapat immáron a nyolcadik nagylemezénél tart, köszönhetően a váratlanul meleg fogadtatásnak.

A Rhytm Kingst a szigetországban csak mint a "nagy öregeket" emlegetik, ami nem is csoda, tekintve, hogy a blues, a jazz és a rock'n'roll angol hőskorának nagyságai zenélnek itt. Albert Lee Joe Cocker és Eric Clapton mellett gitározott, Graham Broad dobjátékát Stevie Wonder, Tina Turner és George Michael is megköszönte már, és sorolhatnánk: a tíz fővel érkező csapat tagjai egytől egyig a legnagyobbakkal koncerteztek világszerte, saját hangszereiken egyértelműen a világ élvonalához tartoznak.

Itt lesz Beverley Skeete, világhírű soulénekesnő is, aki olyan nagyságok mellett énekelt már, mint Robbie Williams, Elton John vagy Sting. Vendégként Eddie Floydot, a szintén legendássá vált soulénekest köszönthetjük.

Wymanék sikereiket mégsem a "neveknek" köszönhetik, saját bevallásuk szerint a nagy érdeklődés oka, hogy se szűkre szabott határidők, se pénzéhes producerek nem sanyargatják őket zeneírás közben; csak az élvezet viszi előre a bandát. Nehéz volna vitatkozni velük: lemezeiken a rock'n'roll és a blues mellett jazz, soul, rockabilly, sőt helyenként country és reggae is felcsendül, hangzásviláguk tökéletesen tükrözi a csapatban uralkodó haveri hangulatot.

A szigetországban már könyörögnek nekik a koncertszervezők, hogy ugyan ne ragaszkodjanak már a pár száz, esetenként egy-két ezer fő befogadására képes klubhelyszínekhez, mert a feldühödött blues- és rock'n'roll-rajongók szétszedik a jegyirodákat. Budapesten a Petőfi Csarnokban október 4-én 20 órától, az előzenekar Ian Siegal és Ripoff Raskolnikov után elevenítik fel a hőskor hangulatát.

Bill Wyman's Rhythm Kings és Eddie Floyd, Petőfi Csarnok, október 4., 20.00. Belépő: 5500/5900 Ft