Borozás a Várban

Vágólapra másolva!
Eddig sem szűkölködtünk a borhetekben, borfesztiválokban, de idén aztán sokszorosan kijutott a jóból: lassan már ki sem kell tennie az embernek a lábát Budapestről, ha csak egy kis közösségi kóstolgatásra vágyik. Volt már idén Budai Gourmet fesztivál a Lövőház utcában, alig fejeződött be a második Borfalu a Felvonulási téren, és máris itt a szeptember 4-én indult 14. Budapesti Bor- és Pezsgőfesztivál. Aki szereti a jó bort, annak úgy sem kell kétszer mondani, hogy ezúttal is a Budai Vár a főhelyszín, aki pedig nincs annyira oda érte, aligha találhatna jobb alkalmat, hogy életre szóló barátságot kössön ezzel a méltán kultikussá vált itallal.
Vágólapra másolva!

Merthogy a Budapesti Bor- és Pezsgőfesztivál nem csak tömegével kirakott borsátorból, több ezer üveg borból és határtalan jókedvből áll. Ha valahol, akkor itt tényleg megismerkedhetünk ezzel az itallal és annak titkaival, miért szeretjük vagy épp miért nem, és egyáltalán, hogy akkor végül is mit iszunk pontosan Balatontól Badacsonyon át Tokajig egész nyáron.

Akik igazán komolyan veszik, és adnak az italozás spirituális mélységeinek feltérképezésére is, már szeptember 1-jén megkezdhették a bemelegítést, ekkor nyitott ugyanis Dékány Tibor fotókiállítása a magyar borvidékekről a Magyar Nemzeti Galériában. Akik kevésbé jártasak a bor világában, de szeretnék már végre tudni, mitől és miért döglik a rosszkedv, azok számára szeptember 5-én indul (immáron hatodik alkalommal) a Boregyetem őszi szemesztere. A háromnapos tanulóidőszak idén is a Szentháromság téren zajlik majd, a Fesztivál Spektrum Boregyetem keretein belül ezúttal a magyar szarvasgombával, Olaszország borkultúrájával és a leggyakoribb borhibákkal is megismerkedhetünk. Mint minden évben, idén is elismert szakemberek és nagy borbarátok kalauzolnak bennünket, és lesz gyakorlati része is az oktatásnak: a tanult italokat és ételeket mi magunk is megkóstolhatjuk majd.

A szorgalmi időszak végeztével 8-ától "élesben" is kipróbálhatjuk magunkat, ekkor indul az igazi buli, Magyarország legrangosabb borszakmai eseménye: a Borkiállítás és borvásár. A Budai Várpalota teraszain és az Oroszlános Udvaron négy napon át gyakorlatilag minden létező hazai minőségi borba belekóstolhatunk, csak amúgy érzékeltetésképpen: a villányi borvidék húsz borászattal, a tokaji borvidék több mint harminc pincészettel képviselteti magát. Külföldi ízekben sem lesz hiány: ebben az évben az olasz borok rajongói örülhetnek, hivatalos vendégként ugyanis Olaszország mutatja be legjobb borait, Szicíliától Toscanáig. A francia vagy a különleges ízek kedvelőinek sem kell csalódniuk, lesznek borok Argentínából, Chiléből, Spanyolországból, Görögországból, sőt még Kaliforniából és Dél-Afrikából is, és külhoni magyar borászaink termékeit is megkóstolhatjuk.

A szervezők a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is felállítják a VinAgora tér sátrát, ahol a borkedvelők megismerkedhetnek a borversenyek világával, azok szabályaival, sőt, a résztvevők bírálatai alapján itt dől majd el az is, melyik termelő nyeri el a fesztivál bora címet. A múlt évi nagy érdeklődés miatt idén minden órában egy tizenöt fős csoport ismerkedhet a borbíráskodás rejtelmeivel, az első két napon 15-22 óráig, a hétvégén 12-21 óráig. Érdemes sietni, mielőbb regisztrálni magunkat, tíz kóstolójegy áráért (800 forint) ugyanis szinte mindent megtudhatunk a borversenyek világáról.

Van különbség



Ugyanitt a kóstolgatni vágyó szülők nagy örömére a szervezők gyermekmegőrző standot is felállítanak, ahol óvónők felügyelete mellett játszhatnak, rajzolhatnak, mesét hallgathatnak a gyerekek, sőt, némi szőlőszemezgetés közben a Maszk Bábszínpad élő műsorait is végignevethetik. Az udvar túloldalán eközben a kamaraszínpadon folyik majd a móka, az első napokon délutántól, hétvégén egész nap előadások és koncertek szórakoztatnak. Eközben a nagyszínpadon a folk-, a dzsessz- és a világzene jeles képviselői zenélnek majd, csütörtök este a Ghymest, pénteken a Benkő Dixielandet nem érdemes kihagyni, hétvégén néptánc- és énekegyüttesek gondoskodnak a zenei aláfestésről.

A fesztivál egy napjára a belépő 1500 forintba kerül, mely egy kóstolópoharat és két kóstolójegyet is magában foglal. Kóstolójegyeket a fesztivál egész területén 80 forintért vásárolhatunk, a várhatóan nagy tömegre való tekintettel ajánlott egyből nagy mennyiséget venni, ha meg már nem bírjuk, szinte garantálható, hogy jó áron tudunk majd megszabadulni tőlük. Persze mindenki máshogy bírja az italt, de egy ezresnyi jegyből azért félig-meddig garantált az egész napos jókedv, csak ne felejtsünk el félretenni sajtra és péksüteményre.

14. Budapesti Bor- és Pezsgőfesztivál (Budai Vár), szeptember 4-14. Belépő: 1500 Ft