Egy este az Álomszínházzal

Vágólapra másolva!
Budapest a világon ötödikként hallgathatja meg a Dream Theater legújabb stúdiólemezét: a június 7-én megjelenő Octavariumot az együttes már június 14-én bemutatja a magyar közönségnek - bennünket csak a svédek, a hollandok, a svájciak és az osztrákok előznek meg a turnénaptárban.
Vágólapra másolva!

Az előkelő helyezésen egyáltalán nem kell meglepődnünk, hiszen a progresszív metál legnagyobb úttörőiként számon tartott csapat köztudottan szeret hazánkba jönni: a Petőfi Csarnokban 2000-ben, illetve 2002-ben tartott koncertjeiket követően immár harmadik alkalommal látogatnak hozzánk.

A helyszín ezúttal is a PeCsa lesz, s ahogy megszokhattuk, a műfaj egyik legjobb gitárosának tartott John Petrucci - őt a szakma több alkalommal is az év gitárosának választotta - és csapata ismét szabadtéren lép fel.

A meleg nyár esti hangulat mellett a szabadtéri fellépés a megfelelő hangzás miatt is fontos - ennek a Dream Theater esetében különösen nagy szerepe van, hiszen az együttesről gyakran állítják, hogy műfajilag közelebb állnak az operához, mint a klasszikus hard rockhoz.

Ez persze nyilvánvalóan túlzás, de tény, hogy a banda legnagyobb sikereit konceptalbumainak köszönheti, melyeken a gyors és lassú részek, illetve a Wagner műveit idéző énekhang - az énekes, James LaBrie az Aerosmith, a Van Halen és a Judas Priest mellett Mozartot, Vivaldit és Beethovent is kedvencei között említi - úgy váltják egymást, mintha csak egy precízen megkomponált komolyzenei művet hallgatnánk.

Emellett a Dream Theater kiváló koncertbandaként is ismert - nyolc stúdiólemezük mellett kilenc koncertalbumot is megjelentettek -, a júniusi koncert tehát nemcsak az együttes szűk rajongótáborának ajánlott, hanem azoknak is, akik kedvelik a barokkos díszítésekkel teli, kifinomult, progresszív metálzenét, melyet élőben rendszerint végtelennek tűnő szólók egészítenek ki.