A tavalyi év legjobb sajtófotói

Vágólapra másolva!
Közel nyolc hónappal a hivatalos eredményhirdetés után végre hazánkba érkeznek a tavalyi év legjobb nemzetközi sajtófotói: október 14-én nyit a World Press Photo 2004 című kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Az elmúlt év sajnos tragikusabbnál tragikusabb eseményekben bővelkedett, ennek megfelelően a képekről is egy kegyetlen, erőszakos, vérben ázó világ köszön vissza ránk.
Vágólapra másolva!

Az 1955-ben Hollandiában létrehozott World Press Photo független nonprofit szervezet idén rekordot döntött: soha korábban nem érkezett be ennyi pályamű a bírálóbizottság elé. Idén a zsűri 63 093 képből válogatott, a fényképeket 124 ország 4176 fotográfusa küldte be a versenyre.

A digitális technikával készített képek aránya az elmúlt évben ismét meglepően nagy mértékben emelkedett: a tavalyi verseny során az összes beküldött kép 69 százalékát készítették digitális kamerával, idén ez a szám 80,7 százalékra nőtt.

A zsűri tíz meghirdetett témakörben összesen 23 ország 61 fényképészét díjazta. Bár korábban már szerepelt magyar fotóriporter is a díjazottak között - tavaly Gárdi Balázs, a Népszabadság fotósa nyerte el a sportriport kategória első díját a debreceni tornász-világbajnokságon készített sorozatával - , idén erre sajnos nem került sor.

A nyertes fényképek Ausztráliából, Belgiumból, Kanadából, Kínából, Kubából, Kolumbiából, Csehországból, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Indonéziából, Iránból, Írországból, Olaszországból, Japánból, Hollandiából, Palesztinából, Oroszországból, Spanyolországból, Svédországból, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkeztek.

A 2003-as év legjobb sajtófotója a francia Jean-Marc Bouju munkája lett, a képen egy iraki férfi öleli át négyéves kisfiát a nedzsefi hadifoglyok gyűjtőtáborának szögesdrótja mögött.

Az év sajtófotója, Jean-Marc Bouju felvétele


A napihír kategóriában az első helyezést Ahmed Jadallah palesztin fényképész nyerte el, az általános hír kategóriában a holland Jerry Lampen felvétele bizonyult a legjobbnak, melyen egy gyászoló muzulmán asszonyt láthatunk a Gázai övezetből.