Programok a hétvégére

Vágólapra másolva!
Az ősz megérkezésével a főváros is ébred a nyári holtszezonból, és egyre több programot kínál. Most hétvégén például két filmfesztivál is terítéken van, még elcsíphetjük a II. budapesti jazzfesztivál utolsó napját, megnézhetjük a zsonglőrök országos találkozóját, s ha a Boney M fellépésére nem kívánkozunk, több komolyzenei koncert közül választhatunk.
Vágólapra másolva!

Carmina Burana
Szombat, 18.30
Mammut bevásárlóközpont (II., Lövőház u. 2.)
Belépő: ingyenes

Carl Orff Carmina Burana című kantátájánál talán csak Wagner valkűrjeinek lovaglását koptatta el jobban a film- és reklámipar, no de ez persze semmit sem von le az eredeti értékéből. Végignézhetünk tucatnyi bokszgálát, az Orff által újrafelfedezett középkori versgyűjtemény akkor is a szerelemről, a természet szépségeiről, a bor örömeiről és persze a szabad élet dicsőítéséről fog szólni. Most szombaton a Mammut bevásárlóközpontban csendülnek fel a diákdalok, olyan monumentális előadásban, melyet valószínűleg maga Orff sem képzelt volna. A darabot a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar 77 tagja, 3 szólista, valamint egy 100 fős kórus szólaltatja meg, a látványról pedig a Szegedi Kortárs Balett 15 táncosa gondoskodik.

Mol Budapest jazzfesztivál - zárónap
Szombat, 17.30-tól kifulladásig
Ráday utca - Közraktár utca sarok, Kultiplex (IX., Kinizsi u. 29.)
Belépő: sátor: 2500 Ft; kulti: 1000 Ft

Szombaton még elcsíphetjük a Mol Budapest jazzfesztivál utolsó napját, amely meglehetősen sűrű programot ígér. A Közraktár utcai helyszínen fél hatkor kezd a Jazzpression, ezúttal Pély Barna nélkül. Héttől játszik Vasvári Pál, az elefántcsontparti-francia dobos, Paco Sery vezette csoport és a vibrafonban és marimbában világelső, lengyel Bernard Maseli - koncertjük egyben lemezbemutató is. A vájtfülű dzsessz-szakértők állítólag legjobban az összeszokott zenészpáros, Binder Károly és Borbély Mihály fellépést várják, ami érthető is, hiszen ezúttal azzal a Bombayben született Trilok Gurtuval lépnek a közönség elé, aki Pat Metheny és Jan Garbarek mellett is ütötte már a dobot. Levezetésül pedig Dés László és a Balázs Elemér Group közös produkcióját hallgathatjuk meg. A fesztivál zárónapjának programja ezután a Kultiban folytatódik: a francia La Campagnie des Musiques á ouir nevű formáció nemcsak hangszereket használ zenekeltésre, hanem például kerékpárcsengőket és konyhai eszközöket is. Ezúttal neves magyarokkal lépnek színpadra: Gadó Gáborral, Szakcsi Lakatos Bélával, Kathy Horváth Lajossal.

Állatbarát nyílt nap
Szombat, 10.00-18.00
Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar (VII., István u. 2.)
Belépő: ingyenes

Szombaton már negyedik alkalommal rendezik meg az állatbarát nyílt napot a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. A nyílt nap alkalmából nemcsak a legnépszerűbb házi kedvencekről, mint a kutya és a macska tudhatnak meg hasznos és érdekes információkat az érdeklődők, a szervezők a díszmadarak, rágcsálók, halak és hüllők tartásának rejtelmeibe is beavatják a közönséget. Az egész napos szaktanácsadás mellett örökbe lehet majd fogadni elhagyott háziállatokat, lesznek ismeretterjesztő előadások, filmek, sztárok és kedvenceik is bemutatkoznak ( a rendezvény fővédnöke Vitray Tamás), és még egy természetfotó-kiállítást is megcsodálhatnak az idelátogatók. A rendezvény természetesen a gyermekeknek is szól, ők kézműves-foglalkozásokon, rajzversenyen vehetnek részt, sok más program mellett. A nyílt napot két megasztár koncertje zárja majd: Kandech Evelyn és Gáspár László lép színpadra.

Próbáld ki te is!
Szombat, 10.00-14.00
Magyar Természettudományi Múzeum (VIII., Ludovika tér 6.)
Belépő: 450 Ft

A Természettudományiban szombat délelőtt a múlt héten nyílt Tollas dinók kiállításhoz kapcsolódóan rendeznek programokat a legkisebbeknek. A gyerekek valódi papírsárkányokat készíthetnek, melyet jó idő esetén az Orczy-kertben a szelek szárnyára is ereszthetnek. A foglalkozások félóránként indulnak a múzeum Semsey Andor termében.