Szabó Máté reakciója az [origo] Kállai Ernővel készült interjújához

Vágólapra másolva!
Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az alábbi megjegyzéseket juttatta el az [origo]-hoz a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal készült interjú megjelenése után.
Vágólapra másolva!

"Prof. Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az origo.hu-n 2011. június 15-én Kállai Ernő kisebbségi biztossal megjelent interjú állításaihoz szükségesnek látja megjegyezni: a monoki szociális segélyezési 'gyakorlattal' kapcsolatban hivatalból, tehát saját kezdeményezésre indított vizsgálatot, 2008 májusában. Minthogy az ombudsman különleges figyelmet fordít a bármely tulajdonságuk, helyzetük miatt érdekérvényesítésre kevésbé képes emberek jogainak védelmére, egyszersmind javasolta a kisebbségi biztosnak, hogy közös vizsgálatban elemezzék az önkormányzati rendelet alkotmányos anomáliáit.

A rendszeres szociális segély folyósításának feltételéül előírt közmunka-végzés monoki modellje, illetve annak országos terjedése miatt folyó sürgős vizsgálatban az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jogi referenseirendszeresen egyeztettek a kisebbségi biztos munkatársaival, és bár a Szabó Máté által javasolt közös vizsgálat nem jött létre, megosztották velük a dokumentumaikat és részeredményeiket. A kisebbségi biztos ezek után önálló jelentésben közölte a megállapításait.

Az általános biztos egy hónappal a hivatalból elrendelt vizsgálata kezdete után jelentésben fogalmazta meg, hogy a monoki és az annak modelljét követő többi önkormányzat törvényi felhatalmazás nélkül, illetve a felhatalmazásán túlterjeszkedve határozta meg a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeit. Ezért a biztos a rendelet felülvizsgálatára kérte fel a képviselő-testületeket, ám mert ennek ellenére nem orvosolták a törvénysértéseket - Szabó Máté ombudsman kezdeményezése nyomán az Alkotmánybíróság megsemmisítette a még hatályos rendeleteket.

A monoki önkormányzat rendeletalkotásaival kapcsolatban az általános biztos 2010-ben újabb vizsgálatot folytatott, amelyben a szociális kártya bevezetését, a szociális segély felhasználásának korlátozását elemezte. Itt is a törvényi felhatalmazás hiányára, valamint az önkényes jogalkalmazás veszélyére hívta fel a figyelmet. A szociális kártyáról szóló rendelet visszavonására felszólító ombudsmannak a monoki önkormányzat nem válaszolt, ezért a biztos az Alkotmánybíróság döntését kérte. A monoki önkormányzat végül 2010 őszén visszavonta a rendeletét.

A szociális kártya bevezetésével kapcsolatos vizsgálata során Szabó Máté hivatalában fogadta Monok polgármesterét, három érintett önkormányzattól részletes tájékoztatást kért, és a hazai, valamint a nemzetközi gyakorlat alapján, komplex módon elemezte a kialakult helyzetet. Mindezekről az állampolgári jogok országgyűlési biztosa két részletes jelentést adott ki (a honlapján ezek olvashatók), négy sajtóközleményben tájékoztatott álláspontjáról, illetve a kezdeményezései utóéletéről. A biztos a jelentésekben féltucatnyi - a konkrét jogsérelmek orvoslásán túlmutató - általános jellegű, jogalkotási javaslatot fogalmazott meg, valamint felhívta a figyelmet a valós problémák megoldására hivatott jogállami eszközökre, továbbá a más önkormányzatok által alkalmazott "jó gyakorlatokra" is."